Schipper-machinist beperkt werkgebied

Schipper-machinist beperkt werkgebied

Als schipper-machinist beperkt werkgebied vaar je 30 zeemijl voor de kust. Je bent scheepswerktuigkundige én stuurman.

Opleiding

 • Je leert varen op een schip dat 30 zeemijl voor de kust vaart. Je wordt opgeleid als scheepswerktuigkundige én als stuurman.  Je leert werken met de systemen die aan boord aanwezig zijn. Je leert de wetten en regels kennen die gelden in de kustwateren van Nederland. Ook leer je technisch onderhoud uit te voeren.

  En voordat je echt de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Zoals de brugsimulator en de machinekamersimulator.

  Je bent regelmatig in het las- / bankwerkenlokaal en de machinekamer. Ook theorie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert alles over voortstuwing, hulpsystemen, automatisering, navigatie, manoeuvreren, cargo en control, wiskunde en natuurkunde. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je Engels.

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  65%
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  28%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  100%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  5 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 15
  Leerweg bbl
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  70%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  5 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Beperkt werkgebied betekent: alleen in Nederlandse wateren en niet daarbuiten. Als schipper-machinist beperkt werkgebied vaar je dus alleen in Nederland. Of eigenlijk: niet meer dan 30 zeemijl uit de Nederlandse kust (een zeemijl is 1852 meter). Als schipper-machinist beperkt werkgebied vervoer je goederen met een schip. Je weet hoe je het schip het beste kunt laden, ook als het gaat om gevaarlijke stoffen. Je loopt wacht op de brug van het schip en controleert de positie en de koers van het schip. Als het nodig is verhelp je storingen. Je kan navigeren en manoeuvreren. Je kent je vaargebied goed. Bij jouw leven als schipper machinist horen onregelmatige diensten. Die draai je samen met je collega's. Soms ben je voor een langere tijd aan boord van het schip. Jij let goed op de veiligheid aan boord. Dankzij jou komen er geen onveilige situaties voor. Jij kunt wel ergens tegen en bent stressbestendig.

Zoeken