Stuurman werktuigkundige zeevisvaart sw6

Stuurman werktuigkundige zeevisvaart sw6

Houd je van vissen en ben je graag op zee? Word dan stuurman werktuigkundige zeevisvaart! Daarmee help je bij de visvangst, van platvissen tot garnalen en mosselen.

Opleiding

 • Je krijgt les in nautische en technische vakken, zoals navigeren, manoeuvreren voortstuwing en elektrotechniek. Je leert ook over de visvangst, hoe je netten uitzet en weer binnenhaalt bijvoorbeeld. Maar ook hoe je scholen vis opspoort met behulp van de apparatuur aan boord.

   

  De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg: bol bbl
  Leerweg bol
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.1
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  68%
  Doorstroom naar andere mbo opleidinglandelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
  32%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  83%
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Onbekend
  Kans op stage landelijk in jouw vakgebied
  Leerweg bbl
  Kans op werk landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  Onbekend
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als stuurman werktuigkundige zeevisvaart werk je in de trawler- of kottervisserij. Trawlers vissen wereldwijd, kotters in Nederland. Aan boord van een trawler wordt de vis direct verwerkt. Je werkt op een vissersschip en bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het materiaal en eenvoudige reparaties. Je helpt bij het uitstippelen van de route. Je manoeuvreert het schip en loopt navigatiewacht op de brug. Ook assisteer je bij het aanmeren en het ankeren van het schip en bij het weer wegvaren. Samen met de anderen zet je netten of kabels uit en haal je ze weer binnen. Je sorteert en verwerkt de vis.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op werk

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken