Chauffeur wegvervoer

Nederland is een vervoersland, denk maar aan regio’s als Rotterdam en Schiphol. Als je iets wil zien van de wereld en niet bang bent om vroeg op te staan, is dit een afwisselend beroep voor jou!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je haalt je rijbewijs voor vrachtwagens en natuurlijk leer je hoe je je veilig en verantwoordelijk op de weg gedraagt. Je leert hoe je goederen goed kunt laden en weer kunt lossen. Je leert hoe je een rit voorbereidt en afhandelt.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 61%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 3%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Chauffeur Wegvervoer"

Beschrijver: De video gaat over Een student chauffeur wegvervoer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als chauffeur wegvervoer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "chauffeur wegvervoer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Brendon en de volgende tekst verschijnt: "Student, Brendon Meijer". De scene gaat over naar Johan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Johan Moerman". scene iemand in een vrachtwagen De chauffeur is Brendon. In beeld staat het volgende weergeven: "De chauffeur wegvervoer rijdt in een vrachtwagen en vervoert ladingen van de ene naar de andere plak in binnen-buitenland."

Brendon komt als eerste aan het woord. Er wordt een sfeerimpressie vertoond. Brendon krijgt iets overhandigd.

Brendon: Ik ben vanuit mijn opleiding begonnen als logistiek medewerker en vanuit daar ben ik doorgestroomd naar transport als chauffeur.

Beschrijver: Na Brendon is Johan aan het woord. Ondertussen Brendon en Johan bij de vrachtwagen.

Johan: De uitdagingen van wat ik hier bij dit bedrijf doe is het begeleiden van jonge mensen, wat heel leuk is. En ik zorg op het gebied van schaal en kwaliteit dat we de beste worden. Brendon doet het goed. Er zijn wat puntjes waar iedereen op moet letten en hij moet natuurlijk heel veel leren.

Beschrijver: We gaan terug naar Brendon.

Brendon: Ik zal niet zeggen dat ik alles 100 procent goed doe, maar ik denk dat ik goed op weg ben.

Beschrijver: Brendon en Johan op kantoor. Ze staan voor een whiteboard met data. Johan vervolgens Brendon.

Johan: Je brandstofverbruik valt mee maar je stationair draaien is veel te hoog. Zeker voor een binnenlands chauffeur. Cruisecontrol gebruik je wel goed. Dan is er nog het uitrollen. En wat is het uitrollen?

Brendon: Op tijd het gas eraf.

Johan: Dat is eigenlijk anticiperen op het totale verkeersbeeld waar je mee bezig bent.

Beschrijver: Brendon weer bij de vrachtwagen. Hij neemt het woord over van Johan. De video laat ondertussen een digitaal display met telefoonnummers in de vrachtwagen zien. Vervolgens zitten we naast Brendon in de vrachtwagen terwijl hij aan het rijden is.

Brendon: Straks gaan we naar een klant in Zoetermeer. Daar gaan we een lading kip laden voor Engeland. Iedere chauffeur droomt ervan om een eigen vrachtwagen te kunnen kopen en een eigen transportbedrijf te kunnen beginnen.

Wat ik echt van Johan leer, is echt de puntjes op de I zetten. Je zorgt echt dat je zo goed mogelijk bezig bent voor het bedrijf.

Beschrijver: Na Brendon horen we weer Terwijl hij spreekt collega's vrachtwagengegevens op de computer.

Johan: Het verschil tussen vroeger en nu is dat nu alles gecontroleerd kan worden. Ze kunnen precies zien waar je bent. Ze kunnen precies zien hoelang je over het lossen en laden doet. Vroeger kon je dus naar het strand gaan. Toen kon je stiekem nog weleens even een paar uurtjes onderduiken maar dat is niet meer.

Beschrijver: Brendon moet lachen en reageert vervolgens op Johan. In de volgende scene Brendon naast de vrachtwagen

Brendon: Dat is wel jammer maar aan de andere kant, zo is het nu eenmaal.

De lading kip zit er weer in. Nu gaan we weer naar de ...? [00:02:01] toe. Ik heb de papieren bij me.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "chauffeur wegvervoer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "vervoert goederen in een vrachtwagen", "laadt en lost de vrachtwagen", "kent de vrachtwagen op zijn duimpje", "is veilig in het verkeer", "handelt procedures af", "weet de weg". De volgende scene geeft weer: "Skills", "chauffeur wegvervoer" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en rijvaardig", "stressbestendig en flexibel", "veilig en betrouwbaar", "behulpzaam en vriendelijk", "verantwoordelijk en gedisciplineerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als chauffeur wegvervoer vervoer je lading van de ene plek naar de andere. Binnen of buiten Nederland. Je bepaalt welke route het handigst is. Daarbij houd je natuurlijk rekening met de rij- en rusttijden. De lading die je vervoert, bepaalt met wat voor vrachtwagen je rijdt. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, een veewagen, een koelwagen of een tankwagen. Als chauffeur ben je verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading, de veiligheid van de medeweggebruikers. Je zorgt dat je de lading op de afgesproken tijd aflevert bij de klant. Omdat je een groot deel van de dag in de vrachtwagen zit, kan je goed tegen alleen zijn. Je werkt vaak op onregelmatige tijden.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De transportsector zorgt ervoor dat zowel goederen als mensen van de ene plek naar de andere worden gebracht. Dit gebeurt over land, over zee en door de lucht. Zonder transport zou het dagelijks leven er heel anders uitzien. Stel je voor dat er geen vrachtwagens, bussen, treinen, boten of vliegtuigen meer zouden zijn. Dan zou het knap lastig zijn om de juiste mensen en producten op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen. Transport over de weg is een belangrijk onderdeel binnen de transportsector. In de afgelopen jaren is daarin veel veranderd. Tegenwoordig zijn er elektrische trucks en gebruiken we camera's en boordcomputers. De sector verandert voortdurend en is altijd op zoek naar jonge mensen die graag een uitdaging aangaan.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Er is steeds meer aandacht voor efficiëntie, automatisering en duurzaamheid. Want de energietransitie is in volle gang. En dat is zeker te merken in het wegtransport. De sector is hard bezig om over te stappen van fossiele brandstoffen naar schonere energiebronnen, zodat we de klimaatverandering remmen. Denk aan elektrisch rijden of rijden op waterstof. Automatisering is een andere trend die nu aan de gang is. Communicatie gebeurt steeds meer via de computer, bijvoorbeeld met digitale vrachtdocumenten. Maar ook de communicatie tussen de chauffeur en de planner gaat steeds vaker via de boordcomputer. Die vertelt de chauffeur trouwens ook alles wat er op zijn of haar route gebeurt.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Ben je oplettend, houd je van actie en werk je liever buiten dan op kantoor? Dan is een beroep in deze sector echt iets voor jou. In de opleiding leer je over de nieuwste technologieën in transport, hoe je veilig werkt, en alles over laden en lossen. Je leert ook praktische vaardigheden, zoals rijden, parkeren en manoeuvreren in krappe ruimtes. Je haalt je rijbewijs en speciale certificaten die je nodig hebt voor dit werk. Zo kun je steeds beter je weg vinden door heel Nederland, en misschien ook wel daarbuiten. Je kunt je ook verder specialiseren in andere vormen van transport zoals koelvervoer, speciaal transport of rijden met gevaarlijke stoffen.