Coördinator havenoperaties

Opleiding

In de haven worden 24 uur per dag schepen geladen en gelost. Als coördinator havenoperaties zorg jij ervoor dat dit soepel verloopt. Kan jij tegen drukte?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert hoe terminalprocessen verlopen en hoe je deze kunt plannen en organiseren. Je leert over veiligheid en over het vervoer van gevaarlijke stoffen. In dit beroep heb je veel contact met internationale klanten, de talen Engels en Duits komen dan ook voorbij. Verder is het handig dat je kennis hebt van schepen. Dat leer je ook.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bbl
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 92%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Thomas van Dijk en praktijkopleider Dennis Maat over het vak van coördinator havenoperaties.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Coördinator havenoperaties

Thomas van Dijk, student

Dennis Maat, praktijkopleider

Zorgt voor de coördinatie van de transporten binnen een haventerminal.

Student Thomas van Dijk staat in een haven en richt zich tot de camera.

THOMAS VAN DIJK: "Ik ben Thomas van Dijk. Ik ben werkzaam bij Ertsoverslagbedrijf Europoort CV en volg de opleiding coördinator havenoperaties. Mijn werkzaamheden bestaan uit het volgen van het operationele proces. Van de zeekade tot het opslagterrein, waaronder het bedienen van de wielgravers."

Thomas staat samen met praktijkopleider Dennis Maat bij een graafmachine.

DENNIS MAAT (TEGEN THOMAS): "En je ziet ook daar of aan die kant daar kun je misschien ook nog wat materiaal pakken."

DENNIS: "EECV is een ertsoverslagbedrijf. Waar niet alleen ertsen worden overgeslagen, maar ook kolen. Dat wordt bij ons aangevoerd aan de zeekade en opgeslagen op het terrein. Afhankelijk van de afroep wordt het doorgevoerd via onze binnenkade naar het Ruhrgebied."

THOMAS: "Het leukste aan het werk vind ik het werken in teamverband en het geen 9 tot 5 mentaliteit hebben."

Thomas zit samen met een andere collega binnen achter een computer.

COLLEGA (TEGEN THOMAS): "Dan zet hij die er automatisch bij 'nieuwe locatie'. Dan start ik hem hier. En dan gaat de opdracht weer lopen."

DENNIS: "Wij hebben als doel dat dat de studenten iets meekrijgen over veilig werken. Het geven en nemen van feedback, een stukje presentatie en dat ze iets op papier kunnen zetten. Documentatie is tegenwoordig heel belangrijk."

THOMAS: "Ik wil het bedrijf graag leren kennen. De functies binnen het bedrijf. En in de toekomst kijken of het haalbaar is om op de controlekamer te komen."

Thomas en Dennis staan samen voor de camera.

DENNIS (TEGEN THOMAS): "Ik heb nu vandaag een dagje met je meegelopen en ik zie dat je heel veel progressie hebt. Je boekt heel veel vooruitgang. Wat vind je er zelf van tot nu toe?"

THOMAS (TEGEN DENNIS): "Ik vind het goed gaan en ik vind het ook leuk om te zien wat ik op school in de theorie leer dat ik dat hier in de praktijk kan brengen. En dat het goed op elkaar aansluit."

Thomas staat in de controlekamer.

THOMAS (IN EEN VLOG): "Ik ben Thomas en dit is de controlekamer van de EECV. En vanuit hier wordt alles bestuurd."

Beeldtekst:

Vakfacts coördinator havenoperaties:

- laadt, lost, controleert en transporteert lading in een havengebied

- waarborgt een veilig en schadevrij transport

- plant, monitort, registreert en bewaakt de terminalwerkzaamheden

- geeft (mede) leiding aan het operationele proces

- draagt bij aan (personeels)beleid en stuurt medewerkers aan

Skills:

- zelfstandig

- helikopterview

- verantwoordelijk

- flexibel

- stressbestendig

- meertalig

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Beroep

Als coördinator havenoperaties geef je leiding aan het laden en lossen van schepen. Je bent verantwoordelijk voor een team van medewerkers. Je zorgt voor een goede samenwerking binnen het team en motiveert mensen. Je bent aanspreekpunt voor je medewerkers en plant hun werkzaamheden. Je overlegt met de klant over zijn wensen en adviseert hem. In de haven wordt 24 uur per dag gewerkt. Je vindt het niet erg om in ploegendiensten te werken. Je weet dat het werk altijd anders loopt dan gepland, want je bent afhankelijk van de aankomst- en vertrektijden van schepen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €28
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De logistieke sector zorgt ervoor dat producten van de ene plek naar de andere gaan, over de hele wereld. Dit gebeurt via de weg, over zee en door de lucht. Van de fabriek tot de winkel en zelfs tot aan je voordeur. Logistiek is overal om ons heen. De sector speelt een onmisbare rol in hoe de door jou bestelde producten bij jou thuis komen. Zelfs de kleding en gadgets die je koopt, komen vaak van ver en daarvoor is slimme logistiek nodig.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De logistieke sector gebruikt steeds meer technologie. Denk aan het aansturen van magazijnen met spraakcomputers en het verplaatsen van spullen met robots. Binnen deze sector wordt steeds vaker gewerkt met sensoren, internettoepassingen, nieuwe communicatietechnologieën en zelfrijdende voertuigen. Allemaal om de logistiek steeds slimmer en duurzamer te maken. Innovatie is erg belangrijk om te blijven vernieuwen. Bedrijven in de logistiek gebruiken vaak distributiecentra en andere magazijnen om producten op te slaan. Grotere transportbedrijven doen meer dan alleen vervoeren. Ze regelen ook de opslag en soms zelfs het in elkaar zetten van producten. Hierbij komt veel kijken, zoals digitale systemen voor het verwerken van orders. Er worden robots ingezet voor eenvoudige taken. En automatisch rijdende voertuigen helpen in combinatie met ICT-systemen bij het efficiënt verplaatsen en verzamelen van bestellingen. Goed kunnen omgaan met digitale technologie is dus belangrijk.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Ben je goed in logisch nadenken en houd je van organiseren? Vind je het leuk om je werk zo eenvoudig mogelijk te maken? Dan past de logistiek bij jou. Tijdens je opleiding leer je alles over het ontvangen, verpakken, sorteren en verzamelen van goederen. En hoe je de kwaliteit controleert, data analyseert en voorraden beheert. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een heftruck werkt. Bovendien leer je de nieuwste logistieke technologieën kennen en hoe je zowel zelfstandig als in een team werkt. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie, of je kunt je verder specialiseren via een hbo-opleiding richting een hogere functie. Zoals logistiek manager of supply chain manager.