Engineer maritieme techniek

Heb jij een passie voor jachten en schepen? In dit beroep kun je de mooiste schepen bouwen en ben je betrokken bij vrijwel alle fases in het proces.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je schepen en jachten bouwt en met welke krachten je rekening moet houden. Vaktekenen, elektrotechniek en automatisering komen ook allemaal voorbij tijdens de opleiding. Daarnaast leer je offertes opstellen en nacalculeren.  

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als engineer maritieme techniek werk je mee aan de bouw of reparatie van een schip. Daarbij zijn er verschillende fases. Je maakt een offerte, een begroting, een planning en een basisontwerp om te zorgen dat jouw werf het schip mag bouwen. Als dat zo is, stel je een contract op en plan je het werk. Vervolgens zorg je ervoor dat de opdracht uitgevoerd wordt. Als het schip klaar is, zorg je ervoor dat het bij de klant terechtkomt.

Je hebt een veelzijdige taak. Je bent commercieel en beschikt over technische kennis. Als het nodig is, werk je mee aan de bouw of reparatie van het schip. Je begeleidt processen en bedenkt oplossingen als het even tegenzit. Je werkt zowel in de tekenkamer als op de werkvloer. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector