Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij

De zeeën over met een zeeschip, als stuurman alle schepen ben jij een ware specialist. Eentje die raad weet met de apparatuur aan boord en leiding geeft.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je navigeert met schepen en hoe je ze bestuurt. Ook leer je hoe je een schip het beste kunt beladen. Maritieme communicatie en leiding geven aan bemanningsleden komen ook langs tijdens deze opleiding.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij". Een student maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Tom en de volgende tekst verschijnt: "Student, Tom Donders". De scene gaat over naar Matthijs met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Matthijs Hoek". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt op een koopvaardijschip in een internationale omgeving." Tom en Matthijs lopen een schip op.

Tom neemt een selfie-video op de brug van het schip. We horen hem. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Tom: Hallo, mijn naam is Tom en ik ga jullie vandaag meenemen op mijn stage.

Mijn opleiding houdt in: werk op de brug en in de machinekamer van een schip.

Beschrijver: Mathijs neemt het woord over van Tom. In de volgende scene geeft Matthijs uitleg aan Tom.

Matthijs: Het werk aan boord van een schip is onderhoud, reparatie en zorgen dat alles blijft draaien. Belangrijk zijn een goede werksfeer, een brokje ervaring, sleutelervaring en dat ze zelfstandig gaan werken.

Straks gaan we olie verversen. Handschoenen hebben we al. Schone olie pakken, filtertje pakken, that's it.

Beschrijver: Na Matthijs komt Tom aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Tom die de olie aan het verversen is. Daarna bekijken ze een machine-onderdeel.

Tom: Het leukste is op de brug. Daar gaat mijn voorkeur naar uit. Maar misschien later als ik verder ben in mijn stage, dat ik van mening veranderd ben en wie weet zit ik in de machinekamer. Als ik met problemen zit, als ik ergens mee bezig ben, kan ik Thijs altijd vragen hoe ik dat moet oplossen.

Beschrijver: Matthijs geeft feedback over Tom. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De video gaat naar een afsluiting.

Matthijs: Tom is een enthousiaste stagiair. Hij doet zijn best en kijkt altijd waar hij een steentje kan bijdragen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert onderhoudstaken uit", "voert operationele taken uit", "verantwoordelijk voor de lading", "bewaakt de veiligheid aan boord", "voert de maritieme communicatie", "voert nautische taken uit", "verzorgt de lading". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij" met daaronder de benodigde skills: "verantwoordelijk", "oplossingsgericht", "reislustig", "technisch inzicht", "teamplayer", "leidinggevend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij zorg je ervoor dat passagiers en spullen op een goede manier van de ene plek naar de andere gebracht worden. Containers bijvoorbeeld die van China naar de haven van Rotterdam gebracht moeten worden. Of een cruiseschip met duizenden vakantiegangers. Je zorgt dat het schip zeeklaar is, je voert de navigatie en je geeft leiding aan bemanningsleden. Je werkt samen met het loodswezen, de sleepdienst, de bootman en de havenmeester. Je bent vaak wat langer van huis. Daar staat tegenover dat je dan ook weer langer thuis bent. Stressbestendig zijn is belangrijk. Als er iets onverwachts gebeurt, weet je goed daarmee om te gaan.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector