Scheepswerktuigkundige alle schepen

Werken op zee, op grote zeeschepen, is dat iets voor jou? Als maritiem officier alle schepen technisch ben jij verantwoordelijk voor het technisch onderhoud aan boord.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je de besturingssystemen en de werktuigen aan boord kunt onderhouden en, als dat nodig is, repareren. Je leert hoe je berekeningen kunt maken voor de benodigde hoeveelheid brandstof bijvoorbeeld. Er gelden wetten en regelingen voor milieu en veiligheid, die leer je ook.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Als maritiem officier alle schepen technisch werk je in de machinekamer waar je zorgt dat de machines dag en nacht werken en het schip zo veilig van de ene plek naar de andere plek vaart. Je werkt nauw samen met de stuurman. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor een veilige vaart. Je bent van alle markten thuis: navigeren, manoeuvreren, onderhoud plegen, communiceren, samenwerken met diverse partijen. Stressbestendig zijn is belangrijk. Als er iets onverwachts gebeurt, weet je hier goed mee om te gaan. Je bent vaak wat langer van huis. Daar staat tegenover dat je dan ook weer langer thuis bent.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector