Logistiek medewerker

Een logistiek medewerker zorgt ervoor dat de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomen. De onmisbare schakel.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert wat je moet doen bij de ontvangst van goederen in een magazijn. Je weet hoe je de verschillende goederen kunt opslaan. Je leert omgaan met de benodigde documenten.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 44%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 35%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Logistiek Medewerker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Logistiek medewerker". Een student logistiek medewerker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als logistiek medewerker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Logistiek medewerker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Bastiaan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Bastiaan van der Vreede". De scene gaat over naar Tom met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tom Koolen". Ze staan beiden in hun werkkleding in een magazijn. In beeld staat het volgende weergeven: "Een logistiek medewerker werkt in een opslagruimte en doet ontvangst, opslag, verzamelen en verzendklaar maken van goederen."

Als eerste komt Tom aan het woord. Naast Tom staat Sebastiaan. Ondertussen bestuurt iemand in de video een heftruck en verplaatst goederen.

Tom: We zijn voornamelijk een bedrijf in de op- en overslag. Vanuit het transport zijn wij voornamelijk actief in de Benelux, Duitsland en Engeland.

Beschrijver: Sebastiaan neemt het woord over van Tom. Ondertussen worden er beelden getoond van Sebastiaan die formulier ophaalt op kantoor. Op de balie staat een bordje van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo en "Erkend leerbedrijf".

Sebastiaan: Ik doe auto's laden en lossen met een heftruck of een EPT, een elektrische pallettruck. Af en toe komen er ook zeecontainers. Die liggen vol met dozen garnalen bijvoorbeeld. Die halen we leeg.

Tom: Na Sebastiaan gaan we terug naar Tom.

Tom: Ik ben zeker blij met Bastiaan want het is een harde werker. Hij is gemotiveerd en leergierig. Hij wil graag. Soms wil hij iets te graag.

Beschrijver: We horen nu Sebastiaan.

Sebastiaan: Als er een lading diepvriesproducten doorkomt dan gaan we eerst temperaturen.

Beschrijver: Een chauffeur zet een vrachtwagen aan het dok. De laadklep van de vrachtwagen gaat open. Sebastiaan en Tom nemen de goederen in ontvangst. Tom neemt het woord.

Tom: Voor we iets weghalen, doen we eerst de temperatuurmeting.

Beschrijver: Sebastiaan voert de temperatuurmeting uit. Hij neemt vervolgens het woord.

Sebastiaan: Als de temperatuur onder de -15 is, dan is het niet goed. Dan bellen we met de klant waar het naartoe moet. Dan overleggen we of we het aannemen of terugsturen.

Beschrijver: Na Sebastiaan gaan we over naar Tom. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de kantine en van Sebastiaan die samen met collega's pauze houden.

Tom: De sfeer is hier informeel. We houden er niet van als de baas met 'u' moet worden aangesproken. Dat doen we niet. Als het druk is dan loopt iedereen hier op de vloer.

Beschrijver: Sebastiaan neemt een selfie-video op. Hij komt aan het woord. In een volgende scene staat hij in de opslagruimte.

Sebastiaan: Pauze met de collega's. Broodje.

Daar hebben we Dennis. Die net gaat lossen.

Beschrijver: Tom neemt het woord over van Sebastiaan.

Tom: Bij de sollicitatie geven we ze al mee: Het is hard werken en hard lachen en ook in die volgorde.

Beschrijver: Na Tom horen we Sebastiaan.

Sebastiaan: Je kan hier veel leren zoals heftruck rijden. Maar je mag ook zelf vrachtwagens tegen het dok zetten.

Beschrijver: Tom geeft feedback over Sebastiaan. Ondertussen bestuurt Sebastiaan een heftruck.

Tom: Hij doet het naar behoren. De jongens zitten hier allemaal voor de chauffeursopleiding. Het is hun droom om op een vrachtwagen te gaan rijden. Wij doen er alles aan om ze op die vrachtwagen te laten rijden.

Beschrijver: Sebastiaan loopt naar een vrachtwagen en stap de vrachtwagen in. Hij neemt vervolgens het woord. De video wordt daarna afgesloten.

Sebastiaan: Je moet ergens beginnen. Je kan niet ineens op een vrachtwagen stappen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Logistiek medewerker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt in een magazijn", "verzorgt ontvangst en opslag van goederen", "controleert en verwerkt", "voert gegevens in in het systeem", "maakt goederen verzendklaar en laadt deze". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Logistiek medewerker" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en oplettend", "netjes en voorzichtig", "samenwerkend en uitvoerend", "veilig", "flexibel", "plichtsgetrouw". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

De juiste spullen op het juiste moment en op de juiste plaats, dat is waar logistiek om draait. Jij zorgt daarvoor. Je rijdt met een heftruck door een magazijn en plaatst de binnengekomen goederen of verzamelt de bestelde goederen voor transport. Je kijkt meteen of er niets beschadigd is en je legt dit vast in het systeem. Je moet goed kunnen samenwerken. Verder is het belangrijk dat je snel, veilig en netjes werkt.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €10
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 78%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De logistieke sector zorgt ervoor dat producten van de ene plek naar de andere gaan, over de hele wereld. Dit gebeurt via de weg, over zee en door de lucht. Van de fabriek tot de winkel en zelfs tot aan je voordeur. Logistiek is overal om ons heen. De sector speelt een onmisbare rol in hoe de door jou bestelde producten bij jou thuis komen. Zelfs de kleding en gadgets die je koopt, komen vaak van ver en daarvoor is slimme logistiek nodig.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  De logistieke sector gebruikt steeds meer technologie. Denk aan het aansturen van magazijnen met spraakcomputers en het verplaatsen van spullen met robots. Binnen deze sector wordt steeds vaker gewerkt met sensoren, internettoepassingen, nieuwe communicatietechnologieën en zelfrijdende voertuigen. Allemaal om de logistiek steeds slimmer en duurzamer te maken. Innovatie is erg belangrijk om te blijven vernieuwen. Bedrijven in de logistiek gebruiken vaak distributiecentra en andere magazijnen om producten op te slaan. Grotere transportbedrijven doen meer dan alleen vervoeren. Ze regelen ook de opslag en soms zelfs het in elkaar zetten van producten. Hierbij komt veel kijken, zoals digitale systemen voor het verwerken van orders. Er worden robots ingezet voor eenvoudige taken. En automatisch rijdende voertuigen helpen in combinatie met ICT-systemen bij het efficiënt verplaatsen en verzamelen van bestellingen. Goed kunnen omgaan met digitale technologie is dus belangrijk.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Ben je goed in logisch nadenken en houd je van organiseren? Vind je het leuk om je werk zo eenvoudig mogelijk te maken? Dan past de logistiek bij jou. Tijdens je opleiding leer je alles over het ontvangen, verpakken, sorteren en verzamelen van goederen. En hoe je de kwaliteit controleert, data analyseert en voorraden beheert. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een heftruck werkt. Bovendien leer je de nieuwste logistieke technologieën kennen en hoe je zowel zelfstandig als in een team werkt. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie, of je kunt je verder specialiseren via een hbo-opleiding richting een hogere functie. Zoals logistiek manager of supply chain manager.