Specialist transport en logistiek

Opleiding

Je bent een duizendpoot mét verstand van zaken. Want je hebt te maken met meerdere mensen en onderdelen van jouw organisatie én de wetten en regels die gelden in de transport en logistiek.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Maritiem en techniek
Richting
Transport en logistiek
Opleidingscode
25777

Opleiding

Tijdens je opleiding leer je de in’s en out’s van opslag en vervoer. Je leert ook de bedrijfskundige kant van dit beroep kennen. Denk daarbij aan de kostprijs berekening van transport en het bijhouden van de administratie. Natuurlijk leer je ook over de arbo- en milieu wetgeving.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Specialist Transport & Logistiek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Specialist transport & logistiek". Een student specialist transport & logistiek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als specialist transport & logistiek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Specialist transport & logistiek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dennis en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dennis van der Meer". De scene gaat over naar Peter met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Peter van der Lee". Ze zijn beiden op kantoor. In beeld staat het volgende weergeven: "Regelt de ontvangst en opslag van inkomende goederen en de inzet van het personeel."

Dennis neemt een selfie-video op. Op de achtergrond zitten meerdere collega's achter hun computer. We horen Dennis nu. In de volgende scene vertelt hij wat hij doet aan de camera van SBB.

Dennis: Ik ben Dennis en dit is mijn werkplek.

Ik zit op de opleiding transport en logistiek. Ik loop stage bij DFDS Logistics.

Beschrijver: Na Dennis komt Peter aan het woord.

Peter: Vandaag zijn jullie bij DFDS Logistics. Ons hoofdkantoor zit in Kopenhagen. Dat is onderverdeeld in DFDS Seaways, wat aan de overkant zit, en DFDS Logistics is alles wat je hier ziet.

Beschrijver: Dennis is aan het telefoneren. Hij zit achter een computer met drie beeldschermen. Dennis neemt het woord. In de volgende scene vertelt hij over zijn werk. Daarna stelt hij een vraag aan een collega waarop de collega reageert. Daarna vervolgt Dennis zijn verhaal.

Dennis: Zou dat op woensdag de 22ste kunnen rond een uur of acht?

Ik zit op de afdeling die zorgt voor gekoelde of warme temperaturen voor de goederen. Ik zorg dat ze vanuit Nederland naar Engeland, Duitsland of waar dan ook gaan.

Weet jij wat hiervan de temperatuur is?

Collega: Ja, moet geladen worden op +15.

Dennis: De werksfeer is gezellig maar het kan ook heel serieus zijn. Als je met een vraag zit die serieus beantwoord moet worden dan is iedereen er om je te helpen.

Beschrijver: Peter vult Dennis verder aan. Er worden beelden getoond van Dennis en Peter die achter een computer zitten. Op de beelden geeft Peter uitleg aan Dennis. Na het verhaal van Peter wordt de video afgesloten.

Peter: Zoals Dennis al aangeeft, de werksfeer is best informeel hier. Het gaat niet om titels of rangen. Ieder wordt gerespecteerd voor wat hij doet en wat hij is. En inderdaad is er tijd om te lachen en om een lolletje te schoppen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Specialist transport & logistiek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "geeft richting aan het operationele logistieke proces", "controleert afwijkende landingen", "zorgt voor de afhandeling van afwijkende landingen", "calculeert kosten en prijzen", "begeleidt medewerkers", "onderhoudt relaties". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Specialist transport & logistiek" met daaronder de benodigde skills: "commercieel", "vaktechnische kennis", "communicatief", "klantvriendelijk", "servicegericht", "overtuigend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je bent verantwoordelijk voor het regelen van allerlei zaken rond de ontvangst, het opslaan en het vervoer van goederen. Je geeft leiding aan een aantal collega’s en je verdeelt taken onder je collega’s. Je houdt ook de kosten en de uitgaven goed in de gaten en hoe dingen beter kunnen. Je ondersteunt het management en de deskundigen op het gebied van opslag en vervoer. Jij bent het aanspreekpunt voor planners en logistieke medewerkers. Je kunt dus gerust zeggen dat jij een belangrijke taak binnen het bedrijf vervult.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De logistieke sector zorgt ervoor dat producten van de ene plek naar de andere gaan, over de hele wereld. Dit gebeurt via de weg, over zee en door de lucht. Van de fabriek tot de winkel en zelfs tot aan je voordeur. Logistiek is overal om ons heen. De sector speelt een onmisbare rol in hoe de door jou bestelde producten bij jou thuis komen. Zelfs de kleding en gadgets die je koopt, komen vaak van ver en daarvoor is slimme logistiek nodig.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De logistieke sector gebruikt steeds meer technologie. Denk aan het aansturen van magazijnen met spraakcomputers en het verplaatsen van spullen met robots. Binnen deze sector wordt steeds vaker gewerkt met sensoren, internettoepassingen, nieuwe communicatietechnologieën en zelfrijdende voertuigen. Allemaal om de logistiek steeds slimmer en duurzamer te maken. Innovatie is erg belangrijk om te blijven vernieuwen. Bedrijven in de logistiek gebruiken vaak distributiecentra en andere magazijnen om producten op te slaan. Grotere transportbedrijven doen meer dan alleen vervoeren. Ze regelen ook de opslag en soms zelfs het in elkaar zetten van producten. Hierbij komt veel kijken, zoals digitale systemen voor het verwerken van orders. Er worden robots ingezet voor eenvoudige taken. En automatisch rijdende voertuigen helpen in combinatie met ICT-systemen bij het efficiënt verplaatsen en verzamelen van bestellingen. Goed kunnen omgaan met digitale technologie is dus belangrijk.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Ben je goed in logisch nadenken en houd je van organiseren? Vind je het leuk om je werk zo eenvoudig mogelijk te maken? Dan past de logistiek bij jou. Tijdens je opleiding leer je alles over het ontvangen, verpakken, sorteren en verzamelen van goederen. En hoe je de kwaliteit controleert, data analyseert en voorraden beheert. Ook leer je bijvoorbeeld hoe een heftruck werkt. Bovendien leer je de nieuwste logistieke technologieën kennen en hoe je zowel zelfstandig als in een team werkt. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie, of je kunt je verder specialiseren via een hbo-opleiding richting een hogere functie. Zoals logistiek manager of supply chain manager.