Mediavormgever

Ben jij creatief en kun je ideeën vertalen in originele en opvallende ontwerpen? Dan is de opleiding mediavormgever iets voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Code
25633

Opleiding

Ontwerpen en ideeën uitwerken op de computer leer je tijdens deze opleiding. Je leert werken met pakketten zoals Photoshop, InDesign en Illustrator. De vakken fotografie, typografie en ondernemerschap komen ook voorbij.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 30%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als mediavormgever kun je boodschappen goed overbrengen met een advertentie, poster, webpagina of folder. Maar ook digitaal op een iPad bijvoorbeeld. Layout, lettertypes, kleurgebruik en compositie zijn de elementen waar je mee werkt. Vormgeving speelt daarbij een heel belangrijke rol. Daarnaast komen praktische zaken aan bod. Denk aan schetsontwerpen, designprogramma’s en beeldbewerkingsapparatuur.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 79%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Het vak van mediavormgevers en -makers ontwikkelt zich snel. Er is niet alleen vraag naar de vormgeving van advertenties, folders en websites. Maar ook naar apps, digitale publicaties, infographics, video’s en animaties in 2D en 3D. Mediavormgevers werken en experimenteren steeds vaker met nieuwe ontwikkelingen zoals Web3 en Extended Reality (XR). Het benutten van AI in bijvoorbeeld vormgeving of gepersonaliseerde content wordt steeds belangrijker. Mediaprofessionals werken steeds vaker met totaalconcepten. Ze richten zich op alle zintuigen. Daarom gebruiken ze naast beeld en tekst ook andere elementen in hun concept. Bovendien werken ze daarbij steeds milieubewuster.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Mediavormgevers en -makers moeten zich blijven verdiepen in de snelle technologische ontwikkelingen in hun vakgebied. En ze experimenteren met nieuwe design-tools. Veel mediaprofessionals specialiseren zich. Bijvoorbeeld in het vormgeven of maken van apps, 3D-animaties of games. Omdat er meer vraag is naar totaalconcepten moeten mediavormgevers en -makers in allerlei verschillende stijlen en met diverse technieken kunnen werken. Daarnaast vinden zij het leuk om te experimenteren met bijvoorbeeld ontwerpen die verschillende zintuigen prikkelen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Er is een groeiende behoefte aan visuele content in digitale media, reclame en entertainment. Als mediavormgever kun je starten als (junior) mediavormgever bij een ontwerpstudio, een reclamebureau, een (online) communicatie- of multimediabureau, een gamebedrijf, animatiestudio of een bureau met een AV-afdeling. Ook kun je aan de slag als zelfstandig vormgever. Een andere optie is doorstuderen op het hbo. Bijvoorbeeld bij een kunstacademie, bij een opleiding Communicatie & Multimedia Design, Interaction Design of een hbo gericht op animatie en gaming. Mediamakers kiezen er vaak voor door te studeren als mediavormgever. De technologische ontwikkelingen in het werkveld gaan snel. Om beter in te spelen op wat er in de praktijk nodig is, kun je na het basisjaar modules kiezen om je te specialiseren of juist te verbreden.