Allround medewerker IT systems and devices

Je weet alles van computers, computernetwerken, printers en telefoons. Je zorgt dat alles werkt, legt kabels en netwerken aan en installeert computers en andere apparatuur.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe datacommunicatie werkt en hoe netwerken in elkaar zitten. Je leert hoe computers werken en hoe ze eventueel gerepareerd kunnen worden. Wat je vooral leert is apparaten aansluiten op bestaande netwerken en applicaties en programma’s installeren. Ook leer je hoe je storingen bij gebruikers op kunt lossen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 57%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Bram Maasland en praktijkopleider Melvin Zonneveld over het vak van Allround Medewerker IT Systems and Devices.

(VROLIJKE MUZIEK)

Student Bram Maasland zit in een kantoor aan een bureau en kijkt op een groot beeldscherm, op het bureau staat ook nog een laptop.

Beeldtekst:

De Allround Medewerker IT Systems and Devices ondersteunt gebruikers bij het werken met devices en applicaties en beheert de IT infrastructuur

Praktijkopleider Melvin Zonneveld staat in het kantoor.

MELVIN ZONNEVELD (TEGEN DE CAMERA): "IT Building is een full service IT-bedrijf. Wij doen van cloudhosting tot webhosting en proberen onze klantenkring op die manier volledig te ontzorgen."

Student Bram Maasland staat in het kantoor.

BRAM MAASLAND (TEGEN DE CAMERA): "Ik volg de opleiding Allround Medewerker IT Systems en Devices. De werkzaamheden bij IT Building zijn eigenlijk heel verschillend. Ik ben veel op de vloer bezig, maar ook bij klanten thuis. En dat houdt in van installeren van dingen tot aan configureren van dingen."

MELVIN: "Onze studenten of beginnende medewerkers starten met het hebben van productkennis en kennis van onze software die wij gebruiken. Wij hebben een stuk monitoring software en een ticketsysteem. Daarvan willen we dat alle startende medewerkers daar als eerste kennis van krijgen."

Bram bekijkt een lange lijst met meldingen op een grote monitor.

BRAM: "Wij gebruiken hier TOPdesk, dus dan moeten we daarin de meldingen bijhouden en ook goed registreren. En dat dan weer bijhouden, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de meldingen zijn en hoever we daarin zijn."

Melvin kijkt samen met Bram naar de meldingen.

MELVIN (TEGEN BRAM): "Wat je in ieder geval wel kan doen, is alvast even een ticket aanmaken, zodat we hiermee aan de slag kunnen."

MELVIN (TEGEN DE CAMERA): "Naast de remote support zorgen wij ervoor dat alle studenten ook af en toe meegaan op locatie, zodat ze niet alleen maar de klanten door de telefoon spreken, maar ook echt een gezicht en een beeld bij een klant hebben."

Bram staat in een werkplaats en houdt een deurslot in zijn hand. Met zijn andere hand filmt hij zichzelf. Hij praat in de camera.

BRAM (IN VLOG): "Deze deursloten zijn we nu aan het voorbereiden. Die gaan we volgende week plaatsen bij een klant."

MELVIN (TEGEN DE CAMERA): "Wat wij studenten hier willen leren en mee willen geven, is hoe het in het dagelijkse zakelijke leven eraan toe gaat. Zodat zij, goed voorbereid, straks na hun examen zelf een bedrijf kunnen uitzoeken waar zij daadwerkelijk in dienst gaan."

BRAM (TEGEN DE CAMERA): "Er zijn bepaalde uitdagingen die ik hier ben tegengekomen. Want je doet hier ook veel dingen in software die je niet per se op school hebt geleerd, maar je dan wel snel moet oppakken. En daar helpen ze mij erg bij, door mij gewoon te laten meekijken en rustig dingen uit te leggen, zodat ik snel die dingen ook kan oppakken."

Melvin verlaat de werkplek van Bram en geeft hem een klopje op zijn schouder.

MELVIN (TEGEN BRAM): "Goed gedaan!"

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Vakfacts Allround Medewerker IT Systems and Devices

- installeert, configureert en beheert gebruikersdevices

- ondersteunt gebruikers

- handelt meldingen af

- beheert de IT infrastructuur

- beheert en onderhoudt applicaties

Skills allround medewerker IT Systems and Devices

- klantgericht

- flexibel

- oplossingsgericht

- nauwkeurig

- zelfstandig

- communicatief sterk

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: 'maakt werk van praktijkleren'.

Beroep

Als allround medewerker IT systems and devices installeer en configureer je hardware, mobiele apparaten en leg je netwerken aan. Dit doe je voor verschillende bedrijven, al dan niet in de ICT. Je zorgt ervoor dat de IT infrastructuur en de mobiele apparaten goed werken en eventuele storingen los je op. Ook ondersteun je gebruikers bij het werken met de apparatuur. Je hebt veel technische kennis en een servicegerichte instelling. Je werkt veel zelfstandig, maar ook met collega’s.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 78%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De ICT-sector is voortdurend in beweging. Denk bijvoorbeeld aan de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), de implementatie en het gebruik van 5G, Internet of Things, en cloud- en edge computing met een enorm snelle rekenkracht. Ook de softwareontwikkeling en de technologie om apps te ondersteunen staan niet stil. Slimme apparaten, van zorgrobots tot zelfregulerende zonnepanelen maken een snelle opkomst door. Deze hebben allen een digitale component. Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van cybersecurity. Zowel als het gaat om de technische ICT-kant, als wat betreft de regelgeving. Door nieuwe strenge wetgeving kunnen bestuurders van bedrijven bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor datalekken. Veilig omgaan met data is extreem belangrijk, vandaar dat er veel vraag is naar security-specialisten.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Bedrijven zijn steeds bezig hun diensten te verbeteren. Realtime data bieden hiervoor nieuwe mogelijkheden, waarbij IT-medewerkers deze data geschikt maken voor gebruik én kunnen beveiligen. Allround IT-medewerkers begrijpen het belang van data, hebben kennis van de platforms waarop deze gebruikt worden en weten hoe de data te beschermen. Zowel op servers, op een toenemende verscheidenheid aan devices als in de cloud. Met jouw kennis van netwerken en systemen draag je eraan bij dat deze goed werken voor je werkgever of klant.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als ICT’er moet je goede kennis hebben van de basisprincipes in de ICT-infrastructuur. Daarnaast vind je het leuk om nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Want zo blijf je aantrekkelijk voor werkgevers. Ook communicatieve vaardigheden zijn van belang. Elk bedrijf maakt gebruik van ICT. Je kunt als allround ICT’er aan de slag bij een de ICT-afdeling van een bedrijf of bij een ICT-bedrijf. Soms kun je deels vanuit huis werken omdat veel werk online gedaan wordt. Je kunt ook werken voor een detacheerder of als zelfstandig ondernemer. Een kleiner deel van de studenten studeert door aan een (deeltijd of voltijd) hbo-ICT-opleiding.