Expert IT systems and devices

ICT is al lang niet meer weg te denken uit ons leven. Organisaties hebben computernetwerken en informatiesystemen nodig voor hun dagelijks werk. Als ict-beheerder zorg je voor het onderhoud en de beveiliging van deze systemen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe ict-netwerken werken en hoe ze kunnen worden aangelegd. Je leert ook hoe je de hardware (apparaten als desktops, monitors en telefoons) kunt aansluiten en onderhouden. De beveiliging van het netwerk is natuurlijk heel belangrijk, dat hoort ook bij de opleiding. Verder weet je straks alles over back-up strategieën en cloudmanagement.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als expert IT systems and devices ben je bij een bedrijf dé contactpersoon op ICT-gebied. Je helpt gebruikers om mobiele apparaten te installeren en te gebruiken, je lost storingen op en je beheert de infrastructuur en allerlei programma’s. Daarnaast houd je je bezig met het beveiligen van informatiesystemen. Je bent bij besprekingen aanwezig over de wensen van opdrachtgevers. Je kan dit vertalen naar aanpassingen of vernieuwingen in de IT infrastructuur of programma’s. Je wordt ingezet in verschillende bedrijven in alle mogelijke sectoren van de economie. Je hebt oog voor de organisatie, en kan hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Je werkt vaak samen met collega’s in projectteams.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De ICT-sector is voortdurend in beweging. Denk bijvoorbeeld aan de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), de implementatie en het gebruik van 5G, Internet of Things, en cloud- en edge computing met een enorm snelle rekenkracht. Ook de softwareontwikkeling en de technologie om apps te ondersteunen staan niet stil. Slimme apparaten, van zorgrobots tot zelfregulerende zonnepanelen maken een snelle opkomst door. Deze hebben allen een digitale component. Daarnaast gebeurt er veel op het gebied van cybersecurity. Zowel als het gaat om de technische ICT-kant, als wat betreft de regelgeving. Door nieuwe strenge wetgeving kunnen bestuurders van bedrijven bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor datalekken. Veilig omgaan met data is extreem belangrijk, vandaar dat er veel vraag is naar security-specialisten.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Bedrijven zijn steeds bezig hun diensten te verbeteren. Realtime data bieden hiervoor nieuwe mogelijkheden, waarbij IT-medewerkers deze data geschikt maken voor gebruik én kunnen beveiligen. Allround IT-medewerkers begrijpen het belang van data, hebben kennis van de platforms waarop deze gebruikt worden en weten hoe de data te beschermen. Zowel op servers, op een toenemende verscheidenheid aan devices als in de cloud. Met jouw kennis van netwerken en systemen draag je eraan bij dat deze goed werken voor je werkgever of klant.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als ICT’er moet je goede kennis hebben van de basisprincipes in de ICT-infrastructuur. Daarnaast vind je het leuk om nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Want zo blijf je aantrekkelijk voor werkgevers. Ook communicatieve vaardigheden zijn van belang. Elk bedrijf maakt gebruik van ICT. Je kunt als allround ICT’er aan de slag bij een de ICT-afdeling van een bedrijf of bij een ICT-bedrijf. Soms kun je deels vanuit huis werken omdat veel werk online gedaan wordt. Je kunt ook werken voor een detacheerder of als zelfstandig ondernemer. Een kleiner deel van de studenten studeert door aan een (deeltijd of voltijd) hbo-ICT-opleiding.