Allround make-up and hair artist

Wel eens een musical of film gezien waarin een acteur totaal onherkenbaar is gemaakt? Dat doet een make-up and hair artist!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert tijdens deze opleiding verschillende grime technieken en stijlen zoals special fx, airbrush, imago-styling en bodypainting. Je leert ook kapperstechnieken, omdat haar en pruiken een belangrijk onderdeel van een karakter kunnen zijn.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 47%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Beroep

Wel eens een musical of film gezien waarin iemand helemaal tot monster of andere engerd is gemaakt? Dat doet een make-up and hair artist of grimeur! Je zorgt ervoor dat iemands gezicht er totaal anders uit komt te zien. Bijvoorbeeld voor een theaterstuk of film. Dit doet je met make-up, pruiken en nepstukken zoals een valse neus, baard, kin of wang. Je boetseert deze nepstukken op het gezicht, zodat ze volledig passen. Haarstukken maak je eventueel zelf. Je bent veelal werkzaam als zelfstandige en dat houdt in dat je zelf opdrachten binnenhaalt en de administratie verzorgt.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Technologie speelt een steeds grotere rol in producties voor film en theater. Denk aan AI, 3D-lichaamsscanning en 3D-printing, en software waarmee je levensechte beelden kunt maken. Aan de andere kant blijft het ambachtelijke werk belangrijk: een goede make-up artist kan een acteur of actrice precies het gewenste uiterlijk geven, met behulp van bijvoorbeeld make-up en pruiken.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Vanwege steeds nauwkeurigere opnames en high definition beelden, moeten make-up en hair artiesten zeer precies zijn in hun werk. Tegelijkertijd kun je ook steeds meer digitaal nabewerken, waardoor de rol van de make-up artist in film en video verandert in die van special effects artist. Bij live evenementen zoals tv, opera en theater blijft het ambachtelijke vakmanschap van de make-up artist heel belangrijk. Daar moet het immers meteen goed zijn.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je gaat kennis opdoen van nieuwe technologieën en de nabewerkingssoftware zoals ZBrush, Blender of Maya. En je leert begrijpen hoe 3D-printers en hun toepassingen werken. Bovendien is kennis van AI-ontwikkelingen in ontwerp, film en fotografie belangrijk voor deze sector. Natuurlijk leer je ook het ambachtelijke werk, zoals grime- en kapperstechnieken. Als make-up artiest kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan binnen en buiten theater, opera, film, tv-programma’s, YouTube, TikTok en fotografie. Je kunt ook verder studeren aan bijvoorbeeld de kunstacademie of een kappersopleiding.