Allround schoonheidsspecialist

Een allround schoonheidsspecialist voert specialistische schoonheidsbehandelingen uit. Denk aan behandelingen op het gebied van huidverbetering, acne en bindweefselmassage.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Uiterlijke verzorging
Code
25907

Opleiding

Je leert over verschillende huidtypes, welke producten en methoden je moet kiezen om de huid te behandelen en te verzorgen. Natuurlijk leer je ook veel over hygiëne, huidproblemen en huidverzorgingsproducten. Naast aandacht voor de basisbehandelingen wordt je opgeleid om specialistische schoonheidsbehandelingen uit te kunnen voeren, zoals acnebehandeling, behandeling van huidveroudering en bindweefselmassages. Je leert daarnaast hoe je ondernemer kunt worden en welke taken daarbij horen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 22%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Schoonheidsspecialist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround schoonheidsspecialist". Een student allround schoonheidsspecialist spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als allround schoonheidsspecialist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround schoonheidsspecialist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Marlou Moonen en de volgende tekst verschijnt: "Student, Marlou Moonen". De scene gaat over naar Ankie met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ankie Meulemans". Ze staan beiden in een schoonheidssalon. In beeld staat het volgende weergeven: "Biedt zowel eenvoudige als specialistische en complexe schoonheidsbehandelingen aan." Een klant ligt op de behandeltafel met een handdoek over zich heen.

Als eerste kom Marlou aan het woord in een selfie-video. Naast haar staat Ankie. In de kamer waar ze staan staat een stoel met handdoeken. Op de kastjes staan verschillende schoonheidsproducten. In de volgende scene stelt Marlou zich voor aan de camera van SBB.

Marlou: Dit is de behandelkamer waar we zo gaan beginnen. We gaan zo de behandelkamer in orde maken want de eerste klant heeft een huidverbeterende massage gekozen.

Mijn naam is Marlou Moonen. Ik doe de opleiding Allround schoonheidsspecialiste, niveau 4. En ik loop stage bij Huidstudio Puur Ankie.

Beschrijver: Na Marlou komt Ankie aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Marlou die de hand van iemand masseert.

Ankie: Ik ben Ankie Meulemans, de eigenaresse van Huidstudio Puur Ankie. We hebben hier een bedrijf in uiterlijke verzorging. We doen gezichtsbehandelingen en huidverbeterende behandelingen. Daarnaast doen we pedicures, een stukje manicure en visagie.

Beschrijver: In deze scene ontvangt Marlou de klant. We horen eerst Marlou, dan de klant en daarna weer Marlou. In de volgende scene spreekt ze over haar werkzaamheden. Er worden tevens beelden getoond van Marlou die de klant masseert.

Marlou: Marlou. Ik ben uw schoonheidsspecialiste.

Klant: Ik ben Dorien.

Marlou: Mag je met me meelopen.

Ik ontvang de cliënten en dan pas ik een behandeling toe. Bijvoorbeeld een shiatsu-behandeling van begin tot eind. Dan adviseer ik producten voor thuis die de behandeling verder ondersteunen. Daarnaast ben ik ook bezig met mijn ondernemingsplan. Dus als ik daar vragen over heb of iets meer wil weten, kan ik dat hier vragen.

Beschrijver: Ankie neemt het woord over. Ondertussen bekijkt Marlou een gezichtsscan van de klant. Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Ze geven de klant een aantal producten mee. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Ankie: We kunnen dadelijk veel informatie aan de klant geven over de huiddiagnose, over de huidsoort en eventuele huidproblemen. En wat voor advies we kunnen geven. Ook voor de producten die ze thuis kan gebruiken of de behandelingen hier.

We hebben net zes opnames gemaakt met zes verschillende soorten licht. Met die verschillende lichtsoorten kunnen we verschillende dingen in de huid zien.

Voor de student vind ik het belangrijk dat de student het gevoel heeft dat die een volwaardig personeelslid is. En dat die volledig geaccepteerd wordt zoals die is.

Marlou, je bent nog niet heel erg lang hier. Maar ik zie duidelijk al een groot verschil in hoe je hier de eerste dag binnenkwam, heel verlegen, heel bescheiden, en ondertussen staat er echt al een vakvrouw.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround schoonheidsspecialist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "is vaak zelfstandig ondernemer", "voert cosmetische hand-, nagel- en voetbehandelingen uit", "voert specialistische gezichts- en lichaamsbehandelingen uit", "verkoopt aanvullende producten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround schoonheidsspecialist" met daaronder de benodigde skills: "dienstbaar", "zorgzaam", "hygiënisch", "zorgvuldig", "kwaliteitsbewust". Ondertussen geeft Marlou op de beelden advies over de verschillende producten. Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

De allround schoonheidsspecialist biedt uiteenlopende schoonheidsbehandelingen aan. Zoals het verzorgen van 
specialistische en complexe behandelingen tegen acne. De behandelingen gaan verder dan het verzorgen van de huid. Denk aan het verbeteren van de huid met behulp van specialistische producten, technieken en
apparaten. Soms is het nodig dat er een verwijzing moet komen naar een andere specialist. Je zorgt dat dit soepel en tijdig verloopt. Zo heb je te maken met de huidtherapeut, arts en dermatoloog. 

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 87%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De uiterlijke verzorging sector is altijd in beweging. De vraag naar voetzorg en schoonheidsverzorging neemt toe. Zowel pedicures als medisch pedicures hebben overvolle praktijken. Soms zijn er zelfs lange wachttijden voor mensen die behandeld willen worden. De cliënten van medisch pedicures staan te springen om nieuwe collega’s. Ook de pedicures verwelkomen je graag. In de schoonheidsverzorging groeit het aantal bedrijven. Veel bedrijven specialiseren zich verder in skin & care, huidverbetering en gezichtsbehandelingen. Andere bedrijven richten zich alleen op deelbehandelingen. Bijvoorbeeld wimpers, nagels of visagie. De kwaliteit van het werk is heel belangrijk. Zowel binnen de schoonheidsverzorging als binnen de voetzorg werk je met kwaliteitseisen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Veel mensen met een diploma in de schoonheidsverzorging en voetzorg gaan aan de slag als zelfstandig ondernemer. Goed ondernemerschap en aandacht voor de veiligheid van cliënten is belangrijk. Als pedicure en schoonheidsspecialist ben je een poortwachter binnen de zorg. In de opleiding leer je bepaalde ziekten herkennen. Medisch pedicures kunnen mensen die een verhoogd risico lopen de juiste voetzorg bieden. Waar nodig kunnen zij doorverwijzen. Van schoonheidsspecialisten wordt verwacht dat ze goed kunnen uitleggen wat een behandeling inhoudt. Ook de verwachtingen van de klant zijn belangrijk. Juist omdat er zoveel mogelijk is, moeten schoonheidsspecialisten veel kennis hebben, klantvriendelijk zijn én ook “nee” kunnen verkopen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je moet goed weten wat er komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Dat is dus ook onderdeel van de opleiding. Je kiest voor een beroep waarin je veel contact hebt met mensen. Daarom leer je om goed om te gaan met hun wensen en meningen. Als (medisch) pedicure en schoonheidsspecialist werk je op het kruispunt van verzorging, zorg en welzijn. De schoonheidsspecialist houdt zich ook bezig met huidverbetering. Het hygiënisch werken en werken met een behandelplan behoort tot je kennis. Je werkt graag met je handen en geeft de klanten een goed gevoel door jouw behandeling. Verder leren na deze opleidingen? Dat kan. Een deel van de afgestudeerden stroomt door naar het HBO (huidtherapeut, podotherapeut of een ander beroep in de zorg).