Allround make-up and hair artist

Wel eens een musical of film gezien waarin een acteur totaal onherkenbaar is gemaakt? Dat doet een make-up and hair artist!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Podiumtechniek en entertainment
Opleidingscode
25692

Opleiding

Je leert tijdens deze opleiding verschillende grime technieken en stijlen zoals special fx, airbrush, imago-styling en bodypainting. Je leert ook kapperstechnieken, omdat haar en pruiken een belangrijk onderdeel van een karakter kunnen zijn.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 47%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Allround make-up and hair artist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround make-up and hair artist". Een student allround make-up and hair artist spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als allround make-up and hair artist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround make-up and hair artist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Silke en de volgende tekst verschijnt: "Student, Silke Jacobi". De scene gaat over naar Kevin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kevin van den Bergh". In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt de grime, visagie en haarbewerking zodat acteurs de gewenste uitstraling krijgen."

Als eerste neemt Silke het woord. Ze neemt een selfie-video op. Ze bevindt zich in een ruimte met allerlei materialen. In een volgende scène wordt een bord getoond aan de gevel van een pand met daarop: "Atelier Kevin van den Bergh special make-up effects". Daarna vertelt Silke voor de camera van SBB over haar beroep.

Silke: Ik ben Silke en ik loop stage op Atelier Kevin Van Den Bergh. Dit is één van mijn werkplekken, dit is de siliconekamer.

Hier op het atelier zijn we voornamelijk bezig met het maken van protheses. Dat doen we voor verschillende musicals, tv-shows, films, op allerlei gebieden eigenlijk.

Beschrijver: We horen nu Kevin. Ze verwijderen materiaal van een mal. In de volgende scène vertelt hij over zijn beroep.

Kevin: Dan tillen we die er zo uit. Zie je dat? Dat trekken we dan los. Heel goed.

Het is ook een vak wat zichzelf constant innoveert en verder doorontwikkeld. Dat maakt het voor mij ook reuze interessant.

Beschrijver: Silke neemt het woord over van Kevin.

Silke: Ik vind het gewoon heel interessant hoe protheses worden gemaakt en hoe ze worden toegepast. Gewoon leuk om mee te werken aan iets wat je in de film ziet en dat je denkt van, wauw, hoe hebben ze dat gemaakt? Daar ben je nu zelf mee bezig dus dat vind ik gewoon supercool.

Beschrijver: In deze scène brengen ze materiaal aan in mallen. Kevin geeft uitleg aan Silke.

Kevin: Houd je de mallen even tegen elkaar met je handen. Een beetje druk uitoefenen. Dan blazen we het overtollige poeder weg.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Silke.

Silke: Je moet heel veel geduld hebben. Dat is gewoon heel belangrijk. Sommige dingen die vergen gewoon net even iets meer tijd en aandacht.

Beschrijver: Ze bekijken het resultaat in een mal. Kevin geeft feedback aan Silke. Daarna vertelt hij verder over zijn werk.

Kevin: Je ziet dat je het heel goed ontgast hebt want ik zie bijna geen lucht. Druk maar even aan. Dan mag je twee van die blokken erop zetten. Ze zijn zes kilo zwaar per blok.

De liefde voor het vak, dat wil ik hen meegeven. Dat het echt meer moet zijn dan kennis en ervaringen opdoen. Je moet liefde hebben voor het vak.

Beschrijver: Na Kevin horen we Silke.

Silke: Ik ben heel blij dat ik hier stage mag lopen omdat ik het gewoon heel leerzaam vind. Er is altijd een hele leuke sfeer hier. Ik ben hier ook graag. Ik vind het echt heel leuk om hier stage te lopen.

Beschrijver: We gaan terug naar Kevin. Silke reageert vervolgens op Kevin. Het woord gaat over en weer. De video wordt daarna afgesloten.

Kevin: Er is een groot verschil tussen op school, dingen, activiteiten afronden, dan dat je hier gelijk meedraait aan producties. Dat doe je eigenlijk gewoon alsof het heel natuurlijk gaat. Dat doe je echt goed.

Silke: Dat is fijn om te horen.

Kevin: Schouderklopje.

Silke: Dankjewel.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround make-up and hair artist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bewerkt het haar", "verzorgt de visagie en grime", "is zelfstandig ondernemer", "maakt pruiken en kleine haarwerken en brengt deze aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround make-up and hair artist" met daaronder de benodigde skills: "creatief", "zelfstandig", "ondernemend", "verantwoordelijk", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Wel eens een musical of film gezien waarin iemand helemaal tot monster of andere engerd is gemaakt? Dat doet een make-up and hair artist of grimeur! Je zorgt ervoor dat iemands gezicht er totaal anders uit komt te zien. Bijvoorbeeld voor een theaterstuk of film. Dit doe je met make-up, pruiken en nepstukken zoals een valse neus, baard, kin of wang. Je boetseert deze nepstukken op het gezicht, zodat ze volledig passen. Haarstukken maak je eventueel zelf. Je bent veelal werkzaam als zelfstandige en dat houdt in dat je zelf opdrachten binnenhaalt en de administratie verzorgt.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 3 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Technologie speelt een steeds grotere rol in producties voor film en theater. Denk aan AI, 3D-lichaamsscanning en 3D-printing, en software waarmee je levensechte beelden kunt maken. Aan de andere kant blijft het ambachtelijke werk belangrijk: een goede make-up artist kan een acteur of actrice precies het gewenste uiterlijk geven, met behulp van bijvoorbeeld make-up en pruiken.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vanwege steeds nauwkeurigere opnames en high definition beelden, moeten make-up en hair artiesten zeer precies zijn in hun werk. Tegelijkertijd kun je ook steeds meer digitaal nabewerken, waardoor de rol van de make-up artist in film en video verandert in die van special effects artist. Bij live evenementen zoals tv, opera en theater blijft het ambachtelijke vakmanschap van de make-up artist heel belangrijk. Daar moet het immers meteen goed zijn.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je gaat kennis opdoen van nieuwe technologieën en de nabewerkingssoftware zoals ZBrush, Blender of Maya. En je leert begrijpen hoe 3D-printers en hun toepassingen werken. Bovendien is kennis van AI-ontwikkelingen in ontwerp, film en fotografie belangrijk voor deze sector. Natuurlijk leer je ook het ambachtelijke werk, zoals grime- en kapperstechnieken. Als make-up artiest kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan binnen en buiten theater, opera, film, tv-programma’s, YouTube, TikTok en fotografie. Je kunt ook verder studeren aan bijvoorbeeld de kunstacademie of een kappersopleiding.