Medisch Pedicure

Als medisch pedicure staat jouw dag in het teken van voetverzorging. En dat is spannender dan je misschien denkt! Voeten krijgen immers veel te verduren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Uiterlijke verzorging
Code
25693

Opleiding

Je leert hoe je risicovoeten kunt herkennen. Mensen met diabetes, reuma of verlammingen lopen namelijk een verhoogd risico op pijnlijke voeten. Je leert hoe je de pijn kunt verlichten, met massages bijvoorbeeld. Ook leer je orthesen (hulpmiddelen) maken voor mensen met standafwijkingen aan voeten of tenen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 74%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medisch Pedicure"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medisch Pedicure". Een student medisch pedicure spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als medisch pedicure aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medisch Pedicure". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Juléa en de volgende tekst verschijnt: "Student, Juléa Voogt". De scene gaat over naar Monique met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Monique Rietkerken". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert instrumentele en medische pedicurebehandelingen uit, vaak als zelfstandig ondernemer." Op de beelden behandelt Juléa een patiënt in de behandelkamer.

Als eerste komt Juléa aan het woord. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Juléa: Ik ben in opleiding voor medisch pedicure. Bij Monique Rietkerken leer ik de praktijkervaring.

Beschrijver: Na Juléa gaat het woord naar Monique.

Monique: In mijn praktijk behandel ik diverse problemen. Dat kan van alles zijn. Ook kindervoeten, oudere voeten, reuma, diabetische voeten, met amputaties.

Beschrijver: De camera bevindt zich in een la. Juléa opent de la en we horen haar.

Juléa: Voor de behandeling start, ga ik eerst mijn handschoentjes pakken.

Beschrijver: In deze scene geeft Monique uitleg aan Juléa.

Monique: En dan desinfecteren en dan weer met die Urea-crème afsluiten.

Beschrijver: Juléa reageert op Monique. Daarna vertelt Juléa over haar werkzaamheden. Op de beelden doet Juléa een mondkapje en veiligheidsbril op.

Juléa: Ja, gaan we doen.

Er zijn veel werkzaamheden, vooral als er een nieuwe cliënt in de praktijk komt. Dan moeten we eerst zorgen dat de cliënt in kaart wordt gebracht. En wat het doel is van de cliënt. Waar wil die dus vanaf?

Beschrijver: Het woord gaat over naar Monique.

Monique: We proberen de problemen gelijk op te lossen op dat moment. En we geven een schoenadvies als dat nodig is.

Beschrijver: Na Monique horen we Juléa.

Juléa: Wat ik belangrijk vind, is de sterilisatie in de medisch pedicurepraktijk. Dat is ook een van de belangrijkste onderdelen.

Beschrijver: Monique neemt weer het woord over van Juléa. In de volgende scene geeft zij feedback aan Juléa. Ondertussen behandelt Juléa de voet van een patiënt.

Monique: Het belangrijkste wat Juléa kan leren is meer inzicht krijgen in de probleemvoeten van verschillende ziektes of aandoeningen.

Ik zou zeggen: ga verder zo met je ontwikkeling en prima. Dat we allebei enthousiast zijn over ons vakgebied. En dat we ons willen ontplooien en dat we nooit stil willen staan, toch?

Beschrijver: Juléa vult Monique verder aan. De video gaat naar een afsluiting.

Juléa: Ja, groeien is heel belangrijk.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medisch Pedicure". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "adviseert en bevordert de verkoop van producten/diensten", "maakt behandelplan op basis van anamnese en voetonderzoek", "voert een (medische) behandeling uit", "is vaak zelfstandig ondernemer". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medisch Pedicure" met daaronder de benodigde skills: "sociaal", "vakkundig", "commercieel", "zelfstandig", "verzorgend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als pedicure verzorg je de voeten van je cliënten. Je behandelt de huid en de nagels van de voeten. Je neemt kleine klachten weg en voorkomt grotere klachten. Je geeft advies over voetverzorging en goede schoenen en verwijst door als er serieuze problemen zijn. Ook verkoop je voetverzorgende producten. Als je medisch pedicure bent, dan behandel je ook voeten met meer kans op problemen en verricht je speciale technieken om bijvoorbeeld pijnklachten te verlichten. Je kan goed met mensen omgaan. Je werkt zelfstandig en hygiënisch.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De uiterlijke verzorging sector is altijd in beweging. De vraag naar voetzorg en schoonheidsverzorging neemt toe. Zowel pedicures als medisch pedicures hebben overvolle praktijken. Soms zijn er zelfs lange wachttijden voor mensen die behandeld willen worden. De cliënten van medisch pedicures staan te springen om nieuwe collega’s. Ook de pedicures verwelkomen je graag. In de schoonheidsverzorging groeit het aantal bedrijven. Veel bedrijven specialiseren zich verder in skin & care, huidverbetering en gezichtsbehandelingen. Andere bedrijven richten zich alleen op deelbehandelingen. Bijvoorbeeld wimpers, nagels of visagie. De kwaliteit van het werk is heel belangrijk. Zowel binnen de schoonheidsverzorging als binnen de voetzorg werk je met kwaliteitseisen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Veel mensen met een diploma in de schoonheidsverzorging en voetzorg gaan aan de slag als zelfstandig ondernemer. Goed ondernemerschap en aandacht voor de veiligheid van cliënten is belangrijk. Als pedicure en schoonheidsspecialist ben je een poortwachter binnen de zorg. In de opleiding leer je bepaalde ziekten herkennen. Medisch pedicures kunnen mensen die een verhoogd risico lopen de juiste voetzorg bieden. Waar nodig kunnen zij doorverwijzen. Van schoonheidsspecialisten wordt verwacht dat ze goed kunnen uitleggen wat een behandeling inhoudt. Ook de verwachtingen van de klant zijn belangrijk. Juist omdat er zoveel mogelijk is, moeten schoonheidsspecialisten veel kennis hebben, klantvriendelijk zijn én ook “nee” kunnen verkopen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je moet goed weten wat er komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Dat is dus ook onderdeel van de opleiding. Je kiest voor een beroep waarin je veel contact hebt met mensen. Daarom leer je om goed om te gaan met hun wensen en meningen. Als (medisch) pedicure en schoonheidsspecialist werk je op het kruispunt van verzorging, zorg en welzijn. De schoonheidsspecialist houdt zich ook bezig met huidverbetering. Het hygiënisch werken en werken met een behandelplan behoort tot je kennis. Je werkt graag met je handen en geeft de klanten een goed gevoel door jouw behandeling. Verder leren na deze opleidingen? Dat kan. Een deel van de afgestudeerden stroomt door naar het HBO (huidtherapeut, podotherapeut of een ander beroep in de zorg).