Pedicure

Houd jij van goede verzorging en ben je niet vies van een paar voeten? Denk eens aan een baan als pedicure! Dat is een mooi woord voor ‘voetverzorger’.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert waar je op moet letten bij voetverzorging. Je leert hoe je eelt kunt weghalen en hoe je ingegroeide teennagels kunt behandelen. Maar ook hoe je voeten mooi kunt maken door nagels te lakken. Je leert daarnaast voetmassages te geven ter ontspanning van jouw klant.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 88%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 48%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op stage Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Pedicure"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Pedicure". Een student pedicure spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als pedicure aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Pedicure". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Edna en de volgende tekst verschijnt: "Student, Edna Overdijk". De scene gaat over naar Kimberly met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kimberly Selhorst". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt vaak als zzp'er en voert basis pedicurebehandelingen uit." Ondertussen behandelt Edna een voet van een patiënt. Met een apparaat behandelt ze de teennagel.

Als eerste komt Edna aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Edna die een client ontvangt.

Edna: Ik ben Edna Overdijk. Ik volg de opleiding tot pedicuurster. We beginnen de dag met het opstarten van de salons. Alles klaar zetten voor die dag. Als de mensen binnenkomen krijgen ze een kopje koffie aangeboden of ik begeleid ze naar de salons. Installeer ze alvast zodat mijn collega's meteen kunnen beginnen met behandelen.

Beschrijver: Na Edna gaat het woord naar Kimberly.

Kimberly: Ik ben Kimberley Selhorst. Voor de pedicures is het vooral het eerste jaar meekijken. Daarnaast plannen wij voor hen één keer in de zoveel tijd een model in. Die kunnen zij dan zelf meenemen en wij begeleiden hen daarin.

Beschrijver: In deze scene neemt Edna een selfie-video op. Ze staat in een behandelkamer met een ligstoel, grote lamp en een ladekast met gereedschap. Daarna vertelt ze over haar werk voor de camera van SBB.

Edna: Ik ga hier een pedicurebehandeling geven. Ik ga nog even mijn gereedschapjes klaarleggen. Die gaan allemaal in het laatje.

Vak schoonheidsspecialiste wordt wel vaak gezien als een vak van alleen maar optutten en mooi maken. Maar je helpt ook mensen die een echt probleem hebben of die er echt mee zitten, die je niet zomaar ziet. Bijvoorbeeld je ziet iemand, er is niets aan de hand maar die kan ook van andere dingen last hebben. Daar kan je ze mee helpen.

Beschrijver: Kimberly neemt het woord over van Edna. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Kimberly: De werkzaamheden van de stagiaires zijn dus meelopen in het bedrijfsleven. Ze kijken mee met de behandelingen en eventueel kunnen ze ook zelf kleine dingetjes uitvoeren onder begeleiding van ons. In de praktijk leren ze dan verschillende dingen. Hoe ze later, als ze hun eigen diploma hebben, ook te werk kunnen gaan.

Beschrijver: In deze scene helpt Edna een cliënt. Ze biedt een product aan en we horen haar nu.

Edna: Dit is de crème die ik net heb aangebracht bij u. Ik raad u aan om hem twee keer per dag te gebruiken. 's Ochtends en 's avonds en dan gewoon een klein beetje.

Beschrijver: Kimberly geeft feedback over Edna. De video komt aan een einde.

Kimberly: Wij zijn heel erg tevreden over je. Ik vind dat het heel erg goed gaat. Je bent een stuk zelfverzekerder geworden. De behandelingen gaan goed en ook als je een model meeneemt gaat dat ook goed.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Pedicure". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt behandeling voor en ontvangt cliënt", "maakt behandelplan op basis van anamnese en voetonderzoek", "rondt behandeling af en evalueert", "voert een behandeling uit", "is meestal zelfstandig ondernemer". Ondertussen worden er beelden getoond van Edna die de teennagels knipt van een cliënt. De volgende scene geeft weer: "Skills", "Pedicure" met daaronder de benodigde skills: "commercieel", "kwaliteitsbewust", "sociaal", "klantvriendelijk", "ondernemend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als pedicure verzorg je de voeten van je cliënten. Je behandelt de huid en de nagels van de voeten. Je neemt kleine klachten weg en voorkomt grotere klachten. Je geeft advies over voetverzorging en goede schoenen en verwijst door als er serieuze problemen zijn. Ook verkoop je voetverzorgende producten. Je kan goed met mensen omgaan. Je werkt zelfstandig en hygiënisch.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De uiterlijke verzorging sector is altijd in beweging. De vraag naar voetzorg en schoonheidsverzorging neemt toe. Zowel pedicures als medisch pedicures hebben overvolle praktijken. Soms zijn er zelfs lange wachttijden voor mensen die behandeld willen worden. De cliënten van medisch pedicures staan te springen om nieuwe collega’s. Ook de pedicures verwelkomen je graag. In de schoonheidsverzorging groeit het aantal bedrijven. Veel bedrijven specialiseren zich verder in skin & care, huidverbetering en gezichtsbehandelingen. Andere bedrijven richten zich alleen op deelbehandelingen. Bijvoorbeeld wimpers, nagels of visagie. De kwaliteit van het werk is heel belangrijk. Zowel binnen de schoonheidsverzorging als binnen de voetzorg werk je met kwaliteitseisen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Veel mensen met een diploma in de schoonheidsverzorging en voetzorg gaan aan de slag als zelfstandig ondernemer. Goed ondernemerschap en aandacht voor de veiligheid van cliënten is belangrijk. Als pedicure en schoonheidsspecialist ben je een poortwachter binnen de zorg. In de opleiding leer je bepaalde ziekten herkennen. Medisch pedicures kunnen mensen die een verhoogd risico lopen de juiste voetzorg bieden. Waar nodig kunnen zij doorverwijzen. Van schoonheidsspecialisten wordt verwacht dat ze goed kunnen uitleggen wat een behandeling inhoudt. Ook de verwachtingen van de klant zijn belangrijk. Juist omdat er zoveel mogelijk is, moeten schoonheidsspecialisten veel kennis hebben, klantvriendelijk zijn én ook “nee” kunnen verkopen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je moet goed weten wat er komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Dat is dus ook onderdeel van de opleiding. Je kiest voor een beroep waarin je veel contact hebt met mensen. Daarom leer je om goed om te gaan met hun wensen en meningen. Als (medisch) pedicure en schoonheidsspecialist werk je op het kruispunt van verzorging, zorg en welzijn. De schoonheidsspecialist houdt zich ook bezig met huidverbetering. Het hygiënisch werken en werken met een behandelplan behoort tot je kennis. Je werkt graag met je handen en geeft de klanten een goed gevoel door jouw behandeling. Verder leren na deze opleidingen? Dat kan. Een deel van de afgestudeerden stroomt door naar het HBO (huidtherapeut, podotherapeut of een ander beroep in de zorg).