Autoschadehersteller

Van de nieuwste automodellen tot klassiekers, jij maakt ze weer mooi!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je onderdelen monteert en demonteert. Je leert uitdeuken en lassen. Je krijgt les in de elektronische systemen in de voertuigen en leert elektronische problemen op te lossen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 36%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 65%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Autoschadehersteller"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Autoschadehersteller". Een student autoschadehersteller spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als autoschadehersteller aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Autoschadehersteller". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jeffrey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jeffrey Maas". De scene gaat over naar Tim met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tim Nowaas". Ze staat beiden in een garage. In beeld staat het volgende weergeven: "Herstelt carrosserieschade en voertuigsystemen."

De camera staat op een werkbank. Jeffrey neemt een slijptol van de wand met gereedschap. We horen als eerste Jeffrey. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Jeffrey: Voor deze klus heb ik deze en deze nodig. Ik ga er iets moois van maken.

Ik doe de opleiding autoschadehersteller. We zijn nu op mijn werk in Honselersdijk, de schadeafdeling. We kunnen schades doen van A tot Z. Dus de schade komt binnen. We vervangen of repareren de delen. We spuiten het en we leveren het netjes af.

Beschrijver: Tim geef uitleg aan Jeffrey. Hij wijst ondertussen naar verschillende plekken op de achterdeur van een busje.

Tim: Hier en daar een deuk. Hier, hier, en het logo'tje. Besticker heel de achterkant, afbouwen.

Beschrijver: We gaan terug naar Jeffrey.

Jeffrey: Mijn werkzaamheden variëren van het plaatwerken dus het echt uitdeuken van de materialen tot dingen monteren en demonteren. Het richten.

Beschrijver: Tim stelt een vraag aan Jeffrey waarop Jeffrey antwoordt.

Tim: Jeff, hoe is het gegaan?

Jeffrey: Ik vind dat het goed is gegaan. Ik vind het netjes geworden en ik hoop dat de klant het ook netjes vindt.

Beschrijver: Na Jeffrey komt Tim aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Jeffrey met een stofmasker op. Hij schuurt de achterkant van het busje.

Tim: De band met de medewerkers hier op de werkvloer is vrij hecht. We zien elkaar meer als familie dan als collega's. Ik denk dat dat in dit werk ook wel belangrijk is.

Beschrijver: Jeffrey geeft feedback over Tim.

Jeffrey: Ik vind Tim een heel goede leider en hij heeft ook een hoop wijsheid. En zeker op het vlak van autoschade weet hij onwijs veel.

Beschrijver: Nu geeft Tim feedback over Jeffrey.

Tim: Jeff is ook een goede leerling. Hij heeft een goede wil. Iemand die een goede wil heeft, die komt er ook wel.

Beschrijver: We woord gaat terug naar Jeffrey. De video gaat naar een afsluiting.

Jeffrey: Het is ook de bedoeling om door te groeien en niet stil te blijven staan. Dan heb je zelf de toekomst in de hand. Als je het een beetje kunt sturen en je wordt geholpen door je bedrijf. Er is niks mooiers.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Autoschadehersteller". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert delen van het voertuig", "controleert de werkzaamheden aan het voertuig", "herstelt carrosseriedelen", "controleert voertuigsystemen", "herstelt en regelt voertuigsysteem in". Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Autoschadehersteller" met daaronder de benodigde skills: "techneut", "handig", "zelfstandig", "verantwoordelijk", "interesse in autotechniek". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als autoschadehersteller repareer je verschillende delen van de carrosserie. Je herstelt bijvoorbeeld een motorkap, een deuk in een autoportier of een autoruit. De grootte van de schade bepaalt welk hulpmiddel je nodig hebt. Je vindt het leuk om met de nieuwste apparatuur te werken. Je legt de klanten uit wat je gedaan hebt met de auto. Omdat je vaak verschillende hulpmiddelen en gereedschappen nodig hebt, is het belangrijk dat je je werkplek overzichtelijk kunt houden. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  In de mobiliteitssector zijn momenteel veel veranderingen aan de gang. Er komen steeds meer actieve rijhulpsystemen en software in nieuwe voertuigen. Daarnaast groeit het concept van slimme mobiliteit snel. Ook neemt het aantal hybride of volledig elektrische auto’s en zelfrijdende auto’s toe. Daardoor verandert de behoefte aan reparatie na schade. De werkzaamheden om schadeherstel goed uit te voeren, worden complexer en daarmee ook uitdagender.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  In elk schadeherstelbedrijf vind je autoschadeherstellers, autoschadetechnici, autospuiters en ook medewerker in de frontoffice. Zij zorgen ervoor dat beschadigde auto's weer als nieuw worden en veilig de weg op kunnen. Met de toenemende elektronica en software in moderne voertuigen is er steeds meer kennis nodig om schadeherstel goed uit te voeren. Daarom investeren schadeherstelbedrijven vaker in opleidingen van medewerkers. Want zij moeten het voertuig met een computer ‘uit kunnen lezen’. Medewerkers moeten aan de bestuurder kunnen uitleggen wat de schade is, hoe dit opgelost kan worden en hoeveel dit zal kosten.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Van vakmannen en -vrouwen binnen de schadeherstelsector verwacht jouw werkgever dat je goed uit de voeten kunt met allerlei auto’s. Van klassiekers tot de hightech auto’s van nu. Je kunt de software uitlezen, veiligheidssystemen kalibreren, de schade berekenen, de auto demonteren en de carrosserie herstellen (voorbewerken, spuiten, drogen, monteren en afwerken). Je leert al deze vaardigheden en wat je later in de praktijk gaat doen is afhankelijk van waar je goed in bent en je technische hart ligt. Wat je nodig hebt? Allereerst technische en ICT-kennis. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Want je werkt vaak in een team. En je moet de klant goed kunnen uitleggen wat er aan de hand is en hoe je het op gaat lossen. Je werkt dus met je handen én je hoofd. Je leert het vak onder begeleiding van een praktijkopleider in een werkplaats. Daar zijn meestal verschillende (auto)bruggen en een spuitcabine. De meeste leerlingen gaan aan de slag bij een schadeherstelbedrijf waar ze stage hebben gelopen of zijn opgeleid. Na je opleiding kun je je nog verder specialiseren door verschillende cursussen en vervolgopleidingen te doen.