Autospuiter

Als de lak van een auto beschadigd is, wordt hij weer mooi gemaakt door een autospuiter. Daar komt heel wat nauwkeurig voorwerk bij kijken.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je voertuigen voorbereidt op een nieuwe laklaag. Je leert hoe je aan de binnen- en buitenkant onderdelen beschermt, die niet gespoten moeten worden. Je leert schuren, reinigen, gronden, lakken en afwerken.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 78%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

De carrosserie van een auto is de hele auto, behalve de motor. Op de carrosserie zit lak die kan beschadigen. Bijvoorbeeld na een botsing of omdat de auto roest. Soms moet een auto helemaal overgespoten worden, omdat de klant een andere kleur wil. Al dat werk doe je als autospuiter. Voordat je aan de slag kunt, maak je de carrosserie schoon en vetvrij. Ook bekijk je welke manier van spuiten het beste past: nat- of droogspuiten, machinaal of met de hand. Je mengt kleuren tot je de juiste kleur hebt, oog voor detail is hierbij erg belangrijk, daarna spuit je de lak laag voor laag op de auto. Je vindt het leuk om met kleur te werken en hebt oog voor detail.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de mobiliteitssector zijn momenteel veel veranderingen aan de gang. Er komen steeds meer actieve rijhulpsystemen en software in nieuwe voertuigen. Daarnaast groeit het concept van slimme mobiliteit snel. Ook neemt het aantal hybride of volledig elektrische auto’s en zelfrijdende auto’s toe. Daardoor verandert de behoefte aan reparatie na schade. De werkzaamheden om schadeherstel goed uit te voeren, worden complexer en daarmee ook uitdagender.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In elk schadeherstelbedrijf vind je autoschadeherstellers, autoschadetechnici, autospuiters en ook medewerker in de frontoffice. Zij zorgen ervoor dat beschadigde auto's weer als nieuw worden en veilig de weg op kunnen. Met de toenemende elektronica en software in moderne voertuigen is er steeds meer kennis nodig om schadeherstel goed uit te voeren. Daarom investeren schadeherstelbedrijven vaker in opleidingen van medewerkers. Want zij moeten het voertuig met een computer ‘uit kunnen lezen’. Medewerkers moeten aan de bestuurder kunnen uitleggen wat de schade is, hoe dit opgelost kan worden en hoeveel dit zal kosten.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Van vakmannen en -vrouwen binnen de schadeherstelsector verwacht jouw werkgever dat je goed uit de voeten kunt met allerlei auto’s. Van klassiekers tot de hightech auto’s van nu. Je kunt de software uitlezen, veiligheidssystemen kalibreren, de schade berekenen, de auto demonteren en de carrosserie herstellen (voorbewerken, spuiten, drogen, monteren en afwerken). Je leert al deze vaardigheden en wat je later in de praktijk gaat doen is afhankelijk van waar je goed in bent en je technische hart ligt. Wat je nodig hebt? Allereerst technische en ICT-kennis. Maar ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Want je werkt vaak in een team. En je moet de klant goed kunnen uitleggen wat er aan de hand is en hoe je het op gaat lossen. Je werkt dus met je handen én je hoofd. Je leert het vak onder begeleiding van een praktijkopleider in een werkplaats. Daar zijn meestal verschillende (auto)bruggen en een spuitcabine. De meeste leerlingen gaan aan de slag bij een schadeherstelbedrijf waar ze stage hebben gelopen of zijn opgeleid. Na je opleiding kun je je nog verder specialiseren door verschillende cursussen en vervolgopleidingen te doen.