Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Sleutel jij al graag onder de motorkap van auto’s, vrachtwagens, tractoren of andere voertuigen en wil je daar je werk van maken? Wordt dan basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je inspecties uitvoert en hoe je onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of tractoren. Ook leer je hoe je de voertuigen afleveringsklaar maakt voor klanten. Kleine reparaties en het monteren van vervangende onderdelen horen ook bij deze opleiding.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 54%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Isabel van Gog en praktijkopleider Stuart Ainscow over het vak van basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

De basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen voert onderhoud en eenvoudige reparaties uit aan personenwagens, bedrijfswagens, scooters of motorfietsen en/of mobiele werktuigen en landbouwmechanisatie.

Student Isabel van Gog staat bij een Renault werkplaats.

ISABEL VAN GOG: "Ik loop stage bij Renault Nieuwendijk."

Ook praktijkopleider Stuart Ainscow staat bij de werkplaats.

STUART AINSCOW: "De student leert hier onderhoud, remvloeistof verversen, banden vervangen, remmen vervangen en multiriem vervangen."

ISABEL: "Mijn werkzaamheden zijn vooral onderhoud, dus dat is dat ik meestal eerst de auto naloop voor onderhoud en als daar dan dingen bij komen en de klant geeft daar akkoord voor die mogen wij dan uitvoeren. Dat is dan meestal olie verversen, bougies, luchtfilter, ook interieurfilter vervangen."

Isabel en Stuart staan bij een open motorkap.

ISABEL (TEGEN STUART): "Waarom is dat die kleur?"

STUART (TEGEN ISABEL): "Deze is veroorzaakt door een waterlekkage."

Isabel staat bij een werkbank in de werkplaats.

ISABEL (IN EEN VLOG): "Ik ben bougies aan het vervangen en ik heb de oude er al uitgehaald en ik ga zometeen de nieuwe bougies monteren."

ISABEL: "Wat ik graag wil leren is hoe ik snel en efficiënt kan werken. Ik wil heel graag APK doen, dus ik wil ook heel graag leren hoe ik APK-dingetjes kan zien, hoe ik dat kan herkennen."

STUART: "Ik kijk heel veel mee, ik houd alles in de gaten, zeg maar. En geef advies als het nodig is."

Isabel en Stuart staan bij een andere auto.

ISABEL (TEGEN STUART): "Ik moet de achterremmen vervangen, maar dit is een automatische handrem."

STUART (TEGEN ISABEL): "Oké, een auto met een automatische handrem die moet in onderhoudsmodus, dus dat doen we met de computer."

STUART: "Als de student klaar is met de klus, ga ik samen met de bestuurder een proefritje maken om te kijken of alle klachten zijn opgelost."

Beeldtekst:

Vakfacts basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen:

- bereidt onderhoudswerkzaamheden voor en voert deze uit

- voert verbeteringen en/of aanpassingen uit

- voert reparatiewerkzaamheden uit

- voert (eind)montagewerkzaamheden uit om eindproduct samen te stellen

Skills:

- zorgvuldig

- veilig werken

- milieubewust

- verantwoordelijkheidsgevoel

- kwaliteitsbewust

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

SBB maakt werk van praktijkleren

Beroep

Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen repareer je scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s of tractoren. Je zorgt ook voor het onderhoud. Je bedient apparatuur om metingen te doen.  

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 79%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 88%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de wereld van auto's, bedrijfsauto’s, motorfietsen, scooters en allerlei mobiele machines is veel aan het veranderen. Nieuwe voertuigen hebben veel slimme onderdelen, zoals elektronica en software. Ook zijn er steeds meer elektrische voertuigen en voertuigen die zelf kunnen rijden. Auto's die je samen met anderen kunt gebruiken worden ook populairder. Daardoor verandert de vraag naar onderhoud en reparaties. Kleine werkplaatsen vinden dit soms lastig en moeten slimme manieren vinden om met deze veranderingen om te gaan. Ze doen dat bijvoorbeeld door samen te werken met anderen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In voertuigen en mobiele machines zit tegenwoordig veel technologie, zoals communicatiesystemen, software, en elektronica. Dit betekent dat het werk van mensen die repareren ook verandert. Het repareren van een elektrisch voertuig is heel anders dan het repareren van een voertuig die op benzine of diesel rijdt. Er komt meer werk bij kijken dat te maken heeft met computers in plaats van met gewone mechanische onderdelen. Werkplaatsen moeten nu ook goed begrijpen hoe deze computersystemen werken en gebruik maken van de data die je eruit kunt halen. Binnenkort zal het werk in de werkplaats ook anders zijn door meer gebruik van automatisering en robots voor simpele klusjes. En mensen die hun voertuig laten maken, verwachten goede service. Ze weten vaak al veel over wat ze willen omdat ze online naar informatie hebben gezocht.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de mobiliteitssector is er veel vraag naar mensen die goed zijn met techniek en computers. Je moet precies kunnen werken en handig zijn. Je moet het leuk vinden om technische problemen op te lossen. Goed kunnen praten met anderen is ook belangrijk. Want je werkt vaak samen in een team. En je moet goed met klanten kunnen praten. Je kunt op veel plekken werken, zoals in werkplaatsen of onderdelenwinkels. Er zijn ook kansen om door te groeien naar andere banen, zoals een salesmanager, accountmanager, teamleider of servicemanager.