Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

Jij bent de expert bij de garage. Je onderzoekt wat er aan de hand is met allerlei voertuigen en voert de reparaties uit. Denk aan auto's, vrachtwagens maar ook landbouwvoertuigen.  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Mobiliteit en transport
Richting
Mobiliteit (en techniek)
Opleidingscode
25669

Opleiding

Je leert hoe je inspecties uitvoert en hoe je onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan scooters, motoren, personenauto’s, bedrijfsauto’s en/of mobiele werktuigen (tractoren, shovels, bulldozers). Ook leer je hoe je voertuigen afleveringsklaar maakt voor klanten. Diagnose, complexere reparaties en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen horen ook bij deze opleiding.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 66%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Koen Wagenaar en praktijkopleider Tim Weijers over het vak van allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

De allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen voert onderhoud, diagnoses en complexe reparaties uit aan personenwagens, bedrijfswagens, scooters of motorfietsen en/of mobiele werktuigen en landbouwmechanisatie

Praktijkopleider Tim Weijers staat in een werkplaats voor een tractor.

TIM WEIJERS: "Wij doen onderhoud aan landbouwvoertuigen en alles wat ervoor en erachter hangt. Dus alle machines die ervoor en erachter hangen. We doen tractoren, we doen heftrucks. De werkzaamheden die de leerling monteurs hier uitvoeren zijn diagnose, reparaties, onderhoud. Ze lopen vaak tegen complexe problemen aan die ze daarna samen met een ervaren monteur moeten gaan oplossen of met de chef werkplaats."

Student Koen Wagenaar staat ook op de werkplaats voor een tractor.

KOEN WAGENAAR: "Voordat je natuurlijk een reparatie gaat uitvoeren moet je natuurlijk een diagnose stellen van waarom is iets zo. Dus het is belangrijk om op papier te hebben wat het probleem is en aan de hand van het probleem kan je een reparatie gaan uitvoeren."

Koen staat bij een open motorkap van een tractor.

KOEN (IN EEN VLOG): "Ik heb net met de laptop het systeem uitgelezen en kijken op actuele storingen. De trekker heeft de storing aangegeven op de dynamo. Dus ik ga nu even de dynamo doormeten, kijken of alles in orde is."

KOEN: "Ja, ik wil leren om erg zelfstandig te worden. Dat ik eigenlijk als er een klus binnenkomt dat ik eigenlijk alles zelf wel kan oplossen zonder te vragen aan collega's."

Koen en Tim staan bij een andere tractor.

TIM (TEGEN KOEN): "Hoe gaat het uitlaatspruitstuk?"

KOEN (TEGEN TIM): "Ja, gaat goed, hij zit er alweer op, nu alles even natrekken. Dat ze op het goede moment vastzitten."

TIM (TEGEN KOEN): "Oké, en hoeveel moeten ze vast?"

KOEN (TEGEN TIM): "42 newton-meter."

TIM (TEGEN KOEN): "42 newton-meter."

TIM: "Belangrijkste is denk ik dat ze het plezier houden in het vak dus het plezier krijgen in het vak. En dan dat ze daar dus enthousiast over worden. Dan zie je ook heel snel dat ze vaak het heel snel oppakken. Dat ze het leuk vinden om te gaan sleutelen, om diagnoses te gaan stellen en het oplossen van. Dus dat is heel erg belangrijk."

Beeldtekst:

Vakfacts allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen:

- bereidt onderhoudswerkzaamheden voor en voert deze uit

- voert complexe verbeteringen en/of aanpassingen uit

- voert complexe reparatiewerkzaamheden uit

- voert complexe (eind)montagewerkzaamheden uit om eindproduct samen te stellen

- stelt diagnose aan onderdelen van voertuigen en/of mobiele werktuigen

Skills:

- zorgvuldig

- veilig werken

- milieubewust

- verantwoordelijkheidsgevoel

- kwaliteitsbewust

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

SBB maakt werk van praktijkleren

Beroep

Als  allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen repareer je allerlei soorten voertuigen. Je zorgt ook voor het onderhoud. In het magazijn haal je de onderdelen die je daarvoor nodig hebt. Je doet de moeilijkere klussen en stelt diagnoses. Zo voer je ook lastige reparaties uit. Soms heb je direct contact met de klant.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In de wereld van auto's, bedrijfsauto’s, motorfietsen, scooters en allerlei mobiele machines is veel aan het veranderen. Nieuwe voertuigen hebben veel slimme onderdelen, zoals elektronica en software. Ook zijn er steeds meer elektrische voertuigen en voertuigen die zelf kunnen rijden. Auto's die je samen met anderen kunt gebruiken worden ook populairder. Daardoor verandert de vraag naar onderhoud en reparaties. Kleine werkplaatsen vinden dit soms lastig en moeten slimme manieren vinden om met deze veranderingen om te gaan. Ze doen dat bijvoorbeeld door samen te werken met anderen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    In voertuigen en mobiele machines zit tegenwoordig veel technologie, zoals communicatiesystemen, software, en elektronica. Dit betekent dat het werk van mensen die repareren ook verandert. Het repareren van een elektrisch voertuig is heel anders dan het repareren van een voertuig die op benzine of diesel rijdt. Er komt meer werk bij kijken dat te maken heeft met computers in plaats van met gewone mechanische onderdelen. Werkplaatsen moeten nu ook goed begrijpen hoe deze computersystemen werken en gebruik maken van de data die je eruit kunt halen. Binnenkort zal het werk in de werkplaats ook anders zijn door meer gebruik van automatisering en robots voor simpele klusjes. En mensen die hun voertuig laten maken, verwachten goede service. Ze weten vaak al veel over wat ze willen omdat ze online naar informatie hebben gezocht.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    In de mobiliteitssector is er veel vraag naar mensen die goed zijn met techniek en computers. Je moet precies kunnen werken en handig zijn. Je moet het leuk vinden om technische problemen op te lossen. Goed kunnen praten met anderen is ook belangrijk. Want je werkt vaak samen in een team. En je moet goed met klanten kunnen praten. Je kunt op veel plekken werken, zoals in werkplaatsen of onderdelenwinkels. Er zijn ook kansen om door te groeien naar andere banen, zoals een salesmanager, accountmanager, teamleider of servicemanager.