Fietstechnicus

Heb je wel eens goed naar een fiets gekeken? Best ingewikkeld toch? Als jij twee rechterhanden hebt, dan is dit echt iets voor jou!!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert allerlei soorten fietsen repareren en onderhouden. Je leert eenvoudige problemen op te lossen, onderdelen te monteren en nieuwe fietsen klaar te maken voor aflevering. Je leert alle systemen kennen: wiellagers, verlichting, aandrijving, remkabels, enzovoort. Ook maak je kennis met elektrische fietsen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 54%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Fietstechnicus"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Fietstechnicus". Een student fietstechnicus spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als fietstechnicus aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Fietstechnicus". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Hidde en de volgende tekst verschijnt: "Student, Hidde Kemper". De scene gaat over naar Mike met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Mike Thiers". Ze bevinden zich in een fietsenzaak. In beeld staat het volgende weergeven: "Repareert fietsen, voert onderhoudswerkzaamheden uit en maakt ze afleveringsklaar."

Hidde neemt een selfie-video op. We horen hem. Hij laat de fietsenzaak zien. Er zijn verschillende banden, fietsen en gereedschap te zien.

Hidde: Hoi, ik ben Hidde en dit is mijn werkplek.

Beschrijver: Na Hidde gaat het woord naar Mike.

Mike: Je bent hier bij Thiers Tweewielers. Een fietsenzaak, reparatiepunt en verkooppunt.

Beschrijver: Hidde neemt het woord over van Mike. In de volgende scene is Hidde bezig met het repareren van een fiets. Hij stelt een vraag aan Mike.

Hidde: Als er een fiets kapot is, dan komen de klanten hier met de kapotte fiets. En dan maken we ze voor ze.

Deze of deze?

Beschrijver: Mike beantwoordt de vraag van Hidde. Op de beelden demonteren ze de trappers van de fiets.

Mike: Die. De platte kant, hè. Niet op de geribbelde kant. Klemt hij goed? Juist, ja. Draai maar door.

Beschrijver: Nu komt Hidde aan het woord.

Hidde: De werkzaamheden die ik hier doe, zijn banden plakken, ketting spannen, smeren. Ik heb net een trapas vervangen. Remkabels vervangen. Versnellingskabels vervangen en versnellingen afstellen. Verlichting controleren en repareren of vervangen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Mike. In de volgende scene draait Hidde de trapas aan. We horen Mike tegen Hidde. Daarna geeft Mike feedback over Hidde. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Mike: Fietstechniek is bij ons alle reparaties, versnellingen afstellen van racefietsen tot mountainbikes. Van elektrische fietsen de motor controleren en de software.

Vast zat. Vast is vast.

Je ontwikkelt je goed. Je doet je best. Het tempo probeer je echt goed aan te passen. Dat vind ik netjes. Zolang je het naar je zin hebt gaan we telkens een stapje omhoog. En telkens meer beetpakken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Fietstechnicus". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "onderhoudt en repareert fietsen", "maakt fietsen afleveringsklaar", "ontvangt klanten", "voert verkoopgesprekken". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Fietstechnicus" met daaronder de benodigde skills: "techneut", "zelfstandig", "verantwoordelijk", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

De fiets, scooter en bromfiets worden veel gebruikt om naar het werk en weer naar huis te gaan. En natuurlijk wordt de fiets ook gebruikt om te ontspannen. Er zijn veel verschillende soorten fietsen. Fietsen krijgen steeds meer technische snufjes. Als fietstechnicus weet je daar alles van. Jouw taak is het onderhouden, repareren en afleveringsklaar maken van de fietsen. Ook kun je gevraagd worden om te assisteren in de winkel. Dan geef je klanten informatie over de producten die in de winkel te koop zijn: onderdelen, gereedschappen, kleding, enzovoort.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 87%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector