Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties

Een kooi, die aan draden hangt, gaat heen en weer tussen etages, stopt op etages en heeft deuren die open en dicht gaan. En dat alles wanneer iemand ergens op een knopje drukt. Dit is echt werk voor een technicus!

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Opleidingscode
25738

Opleiding

Je krijgt tijdens de opleiding vakken als aandrijf-, besturings- en regeltechniek. Wiskunde en rekenen komen veel voor. Je leert bedraden, inregelen en afstellen van besturingen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 5,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 8%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als technicus maak je zelf onderdelen (bijvoorbeeld printplaten), zorg je voor bedrading en bouw je de onderdelen op tot een product. Vervolgens sluit je het product aan en zorg je voor het afstellen van de besturing. Uiteraard test je ook of alles goed werkt. Je bent meestal in de werkplaats te vinden. Af en toe ga je naar de klant om collega-monteurs te assisteren met een installatie of inbedrijfstelling. Je stuurt ze dan aan en helpt wanneer ze er zelf niet helemaal uit komen. In dit beroep komt het ook van pas als je over een portie creativiteit beschikt. Dat geldt zeker als er een nieuw product moet komen. Als technicus werk je zelfstandig of in een team en gaat het je goed af om langere tijd geconcentreerd ergens mee bezig te zijn.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €18
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 98%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.