Commercieel technicus engineering

Heb je goed technisch inzicht én wil je commercieel bezig zijn dan is dit het beroep voor jou. Je onderhoudt contacten met klanten, luistert naar wensen en neemt dat mee naar de ontwerp- en productieafdeling van jouw bedrijf.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Code
25920

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je alles over verkoopprocedures, marketing en relatiebeheer. Ook bouw je stevig aan je technische basiskennis met vakken als constructieleer of elektriciteitsleer en besturingstechniek. Je leert hoe je mensen en middelen organiseert en hoe je onderhandelt over prijs en voorwaarden.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 77%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Commercieel technicus engineering"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Commercieel technicus engineering". Een student commercieel technicus engineering spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als commercieel technicus engineering aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Commercieel technicus engineering". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Mayke en de volgende tekst verschijnt: "Student, Mayke Dubbink". De scene gaat over naar Wouter met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Wouter Olde Bijvank". Ze bevinden zich beiden in een magazijn met ventilatoren. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt op de commerciële afdeling van een technisch bedrijf, adviseert klanten en informeert over de ontwikkelingen in het bedrijf en op de markt."

Als eerste komt Mayke aan het woord. Ondertussen is ze in de video aan het werk achter de computer. In de volgende scene telefoneert ze met een klant.

Mayke: Ik doe de opleiding commercieel technicus. Ik loop mijn stage momenteel bij WTA Luchttechniek in Almelo. Mijn werk bestaat grotendeels uit het maken van offertes, maar ook een stukje techniek wat erbij komt kijken. Dat kan zijn een ventilator opendraaien, om te kijken wat er aan de hand is. Als die stuk is. Of een ventilator klaarmaken voor verzending naar de klant. Hier in het bedrijf wordt alles gedaan, van het eerste contact met de klant tot het klare product dat de deur uitgaat.

Ik bel even over de offerte die ik voor u heb uitgebracht. Heeft u daarover nog vragen?

Beschrijver: In de volgende scene komt Wouter aan het woord. In de volgende scene zitten Mayke en Wouter achter een computer. We horen Wouter uitleg geven aan Mayke. Daarna geeft hij feedback over de samenwerking met Mayke.

Wouter: WTA Luchttechniek is een bedrijf dat handelt in ventilatoren. Wij hebben een mooie specialisatie in kunststof ventilatoren. Kunststof ventilatoren worden hoofdzakelijk ingezet, daar waar stalen ventilatoren het niet volhouden of niet functioneren.

Wat met name van belang is, is dat ze met waterstof gaan werken. Daarbij zijn de motoren pool-omschakelbaar en moeten de werkschakelaars zespolig aardlek-gecertificeerd worden.

Ik vind het heel prettig samenwerken. Mayke is enorm punctueel. Ik doe zaken wat meer uit de losse pols. Dat tezamen maakt dat het eindresultaat wel volgens het bedoelde schema loopt.

Beschrijver: Mayke reageert op Wouter. In de volgende scene is de camera geplaatst in een ventilator en draait deze rond. Mayke is in beeld te zien. We horen haar. Ze plaatst vervolgens een onderdeel op de ventilator. Daarna gaat de video naar een afsluiting toe.

Mayke: Dank je wel voor je compliment. Vind ik fijn om te horen.

Volgens mij is deze klaar om verstuurd te worden.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Commercieel technicus engineering". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ontwerpt producten of systemen", "begeleidt het werkproces", "beheert de voorraad", "adviseert klanten", "informeert klanten over marktontwikkelingen", "doet voorstellen voor commercieel beleid". Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Commercieel technicus engineering" met daaronder de benodigde skills: "adviserend", "zelfstandig", "commercieel", "stressbestendig", "overtuigend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als commercieel technicus engineering help jij klanten bij het aanschaffen en gebruiken van technische producten. Je hebt een commercieel inzicht en bedenkt  verbetervoorstellen van producten. Je bent technisch onderricht, ondernemingsgericht en vaardig in het nemen van besluiten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.