Researchinstrumentmaker

Opleiding

Innovatieve, nauwkeurige instrumenten van metaal, kunststof of glas, die vaak gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, komen uit de koker van de researchinstrumentmaker. Ben jij een knutselaar-puzzelaar met een passie voor techniek?

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Opleidingscode
25897

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je hoe je werkopdrachten met technische informatie om kunt zetten in echte instrumenten. Heel praktisch leer je materiaalkennis en materiaalbewerkingen zoals monteren, solderen, zagen en knippen. Daarnaast leer je hoe je CNC-programma’s kunt schrijven en testen. Je leert prototypes te ontwerpen en uiteindelijk ook echte (medische) instrumenten te bouwen.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bol
Studenten­tevredenheid 7,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 29%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Karst Moens en praktijkopleider Merlijn Camp over het vak van researchinstrumentmaker.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Researchinstrumentmaker

Karst Moens, student

Merlijn Camp, praktijkopleider

Maakt en test CNC-programma's, instrumenten en losse onderdelen van instrumenten.

Student Karst Moens is op een werkplaats.

KARST MOENS (IN EEN VLOG): "Hallo, ik ben Karst. Vandaag gaan we werken in de werkplaats. We gaan wat onderdelen maken voor de criostaat. Die gaan we op de draaibank achter me werken. En op de freesbank hier naast me."

KARST: "Ik loop mijn stage bij de Leidse universiteit bij de FMD, de fijn mechanische dienst."

Praktijkopleider Merlijn Camp is ook op de werkplaats en richt zich tot de camera.

MERLIJN CAMP: "Het is een bedrijf wat eigenlijk vooral ondersteuning doet voor studenten en professoren bij hun onderzoeken, dus eigenlijk alles wat praktische onderzoeken zijn en waar het gaat uiteindelijk op de onderhoud, en het ontwerpen en het maken van opstellingen voor hun onderzoeken. En uiteindelijk moeten er een aantal stangen in gemonteerd worden, om 2 veren bij elkaar te houden. En dan is het uiteindelijk dit onderdeel wat heel belangrijk is daarvoor."

KARST: "Het leukste om te doen is samen met de onderzoeker te zitten om tot een oplossing te komen voor een probleem en uiteindelijk dan een mooi product te kunnen geven aan een professor of een onderzoeksteam."

Karst en Merlijn staan samen voor de camera.

MERLIJN: "Ik begeleid Karst hier in de werkplaats. Tot nu toe gaat het heel erg goed, er zit echt een hele grote stijgende lijn in. Hij weet steeds meer dingen aan te pakken en ik kan hem steeds vrijer laten in zijn werkzaamheden hier binnen de werkplaats."

KARST: "Hij doet het vooral door af en toe een steuntje te geven, af en toe even te vragen hoe het gaat of hoe ik het wil aanpakken en op die manier kan ik wel mezelf ontwikkelen en hij helpt gewoon vooral heel erg in de juist richtlijn te komen van echt een zelfstandig researchinstrumentmaker worden."

MERLIJN: "Wat een student vooral mee zou moeten krijgen is dat hij vooral zelfstandig zou kunnen werken, zelfstandig een probleem weet aan te pakken en dat weet op te lossen… en dat hij uiteindelijk tot een product kan komen van prototype tot eigenlijk werkende opstelling."

Beeldtekst:

Vakfacts researchinstrumentmaker:

- bewerkt materialen

- maakt en test CNC-programma's

- produceert onderdelen voor instrumenten

- bouwt en test instrumenten

- ontwerpt prototypen

Skills:

- nauwkeurig

- technisch inzicht

- zelfstandig

- analytisch

Beeldtekst:

De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Beroep

Je kent het vast wel uit het scheikundelab van school. Microscopen waarmee je de kleinste dingen heel precies kunt bekijken. Die microscopen en andere instrumenten zijn nodig om onderzoek te kunnen doen. Bijvoorbeeld naar bacteriën of kleine planten. Als researchinstrumentmaker ben jij degene die deze hulpmiddelen maakt. Je maakt eerst een werktekening. Daarna stel je de apparatuur die je nodig hebt in. Als het product klaar is, controleer je of alles werkt. Een technisch beroep waarin je precies moet werken.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.