Allround medewerker productietechniek

Werken met metalen, onderdelen maken, reparaties uitvoeren of machines afstellen. Maar ook omgaan met veiligheid en je collega's begeleiden. Met deze opleiding kun je veel kanten op.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Opleidingscode
25895

Opleiding

Je leert verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-, span- en meetgereedschappen. Je leert hoe je CNC-programma’s schrijft en hoe je deze kunt testen. Ook leer je oplossingen te verzinnen voor technische vraagstukken. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt. Je leert omgaan met uiterst precies functionerend gereedschap en instrumenten, onderdelen van apparatuur, bruggen, frames, vliegtuigonderdelen en -componenten. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Medewerker Productietechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround Medewerker Productietechniek". Een student allround medewerker productietechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround medewerker productietechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround Medewerker Productietechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Cas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Cas Vaartjes". De scene gaat over naar Sander met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Sander Blijenberg". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt, repareert en onderhoudt (metalen) constructies."

Het woord gaat als eerste naar Cas.

Cas: Ik ben Cas Vaartjes. Ik werk bij Haco.

Beschrijver: Sander neemt het woord over van Cas. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Daarnaast buigt Cas plaatmateriaal met behulp van een rolmachine.

Sander: Haco Group verzorgt eigenlijk alle reclame in- en uitwendig aan panden voor bedrijven. Doordat we alles in eigen productie hebben kunnen we ook alles maken in aluminium, fullcolour werk, eigenlijk alles wat we nodig hebben.

Beschrijver: We gaan terug naar Cas. Ondertussen last Cas in de video plaatmateriaal aan elkaar.

Cas: Mijn werkzaamheden op een dag zijn lassen, knippen, walsen, kanten, zagen, van alles eigenlijk. Wat ik het leukste vind om te doen op een dag is een product maken wat je vanaf het begin opbouwt tot aan het einde.

Beschrijver: In deze scène geeft Sander instructies aan Cas.

Sander: Gekant bakje eenmaal, staat hier op de bon. De afmetingen staan op de bon met muurplaten. Dus jouw constructie moet je hier niet door laten lopen want dan loopt die door de verlichting heen. Dus helemaal eromheen, dan pas naar buiten en dan die afdekkapjes.

Beschrijver: Cas geeft nu feedback over Sander.

Cas: Wat ik vind van Sander als praktijkbegeleider? Toffee peer.

Beschrijver: Na Cas horen we Sander. Ondertussen toont de video Cas die een selfie-video opneemt. Op de achtergrond staan verschillende reclameborden van bedrijven.

Sander: We zitten hier vaker dan thuis dus je moet wel blijven lachen. Dat lukt wel aardig.

Beschrijver: Cas vult Sander verder aan.

Cas: Een lolletje hier en daar moet kunnen.

Beschrijver: Sander geeft feedback over Cas. Ondertussen snijdt Cas in de video een buis doormidden met een machine. De video wordt daarna afgesloten.

Sander: Hij gaat steeds vooruit en dat vind ik het belangrijkste. In je opleiding begin je ook onderaan. En als je stappen vooruitziet, vind ik gewoon prettig. Dan komt het over en dan ben je leergierig. Dan heb je het ook in je vingers. Dat is het belangrijkste. Dat is bij hem zeker het geval.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround Medewerker Productietechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert (complexe) bewerkingen uit", "vervaardigt en bewerkt het product", "meet en controleert en test producten", "stelt de benodigde machines en gereedschappen in en af", "houdt zich bezig met verspaning, constructiewerk, lassen en plaatwerk". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround Medewerker Productietechniek" met daaronder de benodigde skills: "handig en nauwkeurig", "technisch inzicht", "houdt van techniek", "georganiseerd", "zelfstandig", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround medewerker productietechniek werk je in de maakindustrie of in de high tech industrie. Je voert afgebakende taken uit in het productieproces. Je geeft vaktechnische aanwijzingen aan minder ervaren collega's en ontvangt ook zelf instructies van je direct leidinggevende. Je signaleert en rapporteert de voortgang. Je houdt je aan de gemaakt opleveringstijden en afspraken. Je bent digitaal vaardig en kan je aanpassen aan de moderne ontwikkelingen in de maak- en hightechindustrie. Wat je maakt kan verschillen per product of order tussen enkelstuks, kleine oplages of serieproductie. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.