Medewerker productietechniek

Je maakt producten en onderdelen met allerlei soorten machines en gereedschap. Lassen, plaatwerk, verspaning en constructiewerk. Het kan allemaal. 

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert de technische tekeningen te lezen, zodat je weet wat je moet doen. Je leert materialen kennen als staal en aluminium. Je leert verschillende bewerkingen kennen. Dan komen de technieken aan de beurt: snijbranden, zagen, slijpen en lassen. Omdat je met grote apparaten en machines werkt, komt veiligheid ook aan bod tijdens de opleiding. Hier draait alles om: lassen, plaatwerk, verspaning en constructiewerk. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Productietechniek"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker Productietechniek". Een student medewerker productietechniek spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker productietechniek aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker Productietechniek". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Richard en de volgende tekst verschijnt: "Student, Richard van Valkenburg". De scene gaat over naar Gert met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Gert Versloot". Ze staan beiden in een werkplaats. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt metalen producten en onderdelen."

Als eerste komt Richard aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Richard die metaal aan het slijpen is met een slijptol. In een volgende scène is hij aan het lassen. Hij draagt daarbij een laskap en handschoenen.

Richard: Ik leer vooral TIG-lassen, met platen werken en met constructies en vouwen zetten. Ik wil graag met mijn handen werken en met metaal. Het lassen vind ik heel leuk. Het moeilijkste is het instellen. Dat je alle randjes goed dichtmaakt.

Beschrijver: Na Richard komt Gert aan het woord. In de volgende scène geeft Gert uitleg aan Richard.

Gert: We zijn bij De Kuiper Horeca. We zijn fabrikant van professionele, hoog rendement frituur- en visbakovens. Richards werkzaamheden zijn heel divers. Ik vind het belangrijk dat ze gevarieerd werken. Waardoor ze ook gemotiveerd blijven. Dus alle werkzaamheden die wij hier doen, doet Richard ook.

Leg de mal erop. En je snijdt kaarsrecht. Vervolgens ga je lijmen. Je smeert het wat in. En je plakt het erin.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Richard. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Richard: Op mijn stage doe ik knippen, zetten en ik loop met een monteur mee die alles goed weet.

Beschrijver: Na Richard horen we Gert. In de volgende scene plaatst Richard plaatmateriaal in een machine en geeft Gert feedback. Daarna vervolgt hij zijn verhaal.

Gert: Ik ben blij met Richard. Het is een jongen die alles goed oppakt. Hij wil leren, begrijpt dingen goed en wil graag dingen beter doen.

Goed, Richard.

In de toekomst zie ik Richard zelfstandig werken. En daardoor van A tot Z een product kunnen maken.

Beschrijver: We horen nu Richard. Ondertussen buigt Richard plaatmateriaal met behulp van een machine.

Richard: Als je deze opleiding afgerond hebt, kun je zetter worden, TIG-lasser en MIG/MAG-lasser. Dan kun je ook nog de montage in als je wilt.

Beschrijver: Gert en Richard nemen samen een selfie-video op. We horen eerst Gert en daarna Richard. De video wordt daarna afgesloten.

Gert: Mensen, dit is het eindresultaat. Richard doet het de volgende keer zelf. Mazzel.

Richard: Doei.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker Productietechniek". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt de werkzaamheden voor", "meet en controleert het product en onderdeel", "rond de werkzaamheden af en levert het (metaal)product op", "vervaardigt en bewerkt het product", "houdt zich bezig met verspaning, constructiewerk lassen en plaatwerk". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker Productietechniek" met daaronder de benodigde skills: "handig en vakkundig", "taakgericht en toegewijd", "veilig en precies werkend", "betrokken en leergierig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker productietechniek bewerk je diverse soorten materialen. Je werkt met diverse soorten en vormen: plaat, profiel, pijp, staaf of massief. 
Soms gaat het om het produceren van een enkel stuk, het kan ook betekenen dat je heel veel producten moet maken. Dat kan handmatig, machinaal of met speciale computer gestuurde machines (CNC). Elk materiaal heeft zijn eigen bewerking en machine. Je gaat zuinig om met de materialen en je bent bewust van de gevolgen bij productiefouten. Je werkt in de uitvoering op basis van voorschriften. Je kan altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende.  

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    De metaal en metalektro is een brede sector. Er worden producten gemaakt zoals auto’s, fietsen, apparatuur voor de gezondheidszorg en onderdelen voor de bouw. Het werk in deze sector verandert snel. Er wordt met elektrische en mechanische machines gewerkt, en ook met computergestuurde systemen. Ook neemt het gebruik van robots toe. Dat maakt het werk afwisselend en uitdagend. Daarnaast werkt de sector aan eisen voor verduurzaming. Er wordt veel aandacht besteed aan hergebruik en recycling van materialen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Vakmensen in deze sector houden zich bezig met ontwerpen, productie en logistiek. Zij werken vaak met moderne computergestuurde machines. Daarvoor hebben ze meer kennis nodig van besturingssystemen, 3D printing, lasersnijden en -graveren. Ze kunnen goed vooruitdenken en in de gaten houden of alle processen juist lopen. Ook hebben ze oog voor duurzame productiemethoden en materiaalgebruik. Het zijn mensen die het leuk vinden om bij te blijven met alle nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat is nodig want de sector zal zich blijven ontwikkelen met slimme technologie, productinnovatie en vernieuwing van processen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert technieken, gereedschappen digitale besturingssystemen en machines kennen die in deze sector worden gebruikt. Daar komt meer denkwerk aan te pas. Je leert hoe je verantwoord en zelfstandig (computergestuurde) machines kunnen bedienen. Verder leer je veel over duurzame technieken en materialen. Samenwerken met verschillende vakspecialisten is ook van belang. In je studie is niet alleen aandacht voor technische vaardigheden maar ook voor sociale vaardigheden.