Monteur gas-, water- en warmtedistributie

Huizen en gebouwen hebben een heel netwerk van gasleidingen en koud- en warmwaterleidingen liggen. Je ziet ze niet, maar ze zijn o zo belangrijk!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Infra
Opleidingscode
27006

Opleiding

Je leert hoe je het werk kunt voorbereiden en hoe je sleuven en putten graaft. Je leert hoe je netwerken aanlegt voor gas, water en warmte. Je leert hoe je je werk kunt testen en controleren. Ook leer je storingen op te lossen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 67%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Monteur Gas-, Water- en Warmtedistributie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Monteur gas-, water- en warmtedistributie". Een student monteur gas-, water- en warmtedistributie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als monteur gas-, water- en warmtedistributie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Monteur gas-, water- en warmtedistributie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Milan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Milan van Gerwen". De scene gaat over naar Hub met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Hub Degens". Ze werken beiden voor Enexis en staan in een werkplaats. Milan loopt in werkkleding en met een gereedschapskist in de hand. In beeld staat het volgende weergeven: "De monteur onderhoudt en repareert gas, water- en warmtedistributienetten."

Hub spreekt Milan aan in de video.

Hub: Je moet vandaag op de Pascallaan nummer 7 de slimme meter gaan plaatsen.

Beschrijver: Milan komt nu aan het woord.

Milan: Wat ik op dit moment precies doe zijn de saneringen, onderhoud en storingen.

Beschrijver: Na Milan gaan we terug naar Hub. Ondertussen is Milan in de video bezig met een gaskraan. Hij koppelt een onderdeel af. In de volgende scene geeft Hub uitleg aan Milan.

Hub: Wij zorgen als gasmonteur ervoor dat de klant op een veilige manier kan koken, baden en de verwarming aan kan zetten. De zelfstandige monteur buiten werkt in de regio. Dan hebben ze een heel groot gebied waar ze heen gestuurd kunnen worden.

Je hebt nieuwe rubbers. Hier zit nog veel spanning op. Met gevoel aandraaien: vast is vast.

Beschrijver: Na Hub komt Milan aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Milan die een onderdeel terugplaatst en vastdraait. In de volgende scene zit Milan samen met zijn collega's in een kantine.

Milan: Wat ik leuk vind aan mijn vak, is dat ik bij mensen thuis kom en dat ik verschillende mensen ontmoet. Dat ik ook buiten ben. De frisse lucht.

We zijn gezellig aan het lunchen met de collega's. Dat is Bibi.

Beschrijver: Het woord gaat weer naar Hub.

Hub: Als eerste monteur moet je zeker zelfvertrouwen hebben. Als je bij de klant weggaat, dan moet het klaar zijn en goed zijn.

Beschrijver: Na Hub komt Milan aan het woord. Ondertussen is Milan een leiding vrij aan het graven in de video.

Milan: Je moet uitstralen dat je verantwoordelijkheid kunt nemen.

Beschrijver: Hub geeft Milan gereedschap aan. Milan bevindt zich bij de leiding. We horen nu Hub.

Hub: Je kunt het een stuk los draaien en dan moet die er zo vanaf schuiven.

Beschrijver: Na Hub gaan we terug naar Milan. In de video koppelt Milan een onderdeel af van de leiding.

Milan: Wiskunde is een belangrijk vak binnen de opleiding. Je moet goed kunnen hoofdrekenen. Gelukkig heb ik collega’s die me kunnen helpen. Ik heb daar af en toe nog een beetje moeite mee en dan vraag ik het gewoon.

Beschrijver: Hub neemt het woord over van Milan. In een volgende scene staan ze buiten. Milan maakt gebruik van een meetapparaat. Hub geeft vervolgens uitleg aan hem. Daarna geeft Hub feedback over Milan.

Hub: Je moet natuurlijk een gedegen vakkennis hebben om dit uit te kunnen voeren. Je kunt dit niet door iedereen laten doen.

Meer dan tien procent dan is het een A-lek. Zou het 50 PPM zijn dan wordt het een B-lek.

Het gaat verder heel goed met Milan. Dat weet hij zelf ook.

Beschrijver: Milan neemt het woord over van Hub. Daarna gaat de video naar een afsluiting.

Milan: Ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Je moet investeren in jezelf.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Monteur gas-, water- en warmtedistributie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert distributienetten voor gas, water en warmte", "verhelpt storingen", "doet onderhoudswerk", "kent de regels en wetgeving", "bereidt zijn werk goed voor". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Monteur gas-, water- en warmtedistributie" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en technisch", "veilig en oplettend", "gedisciplineerd en nauwkeurig", "samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als monteur gas-, water-, en warmtedistributie leg je leidingen aan en je demonteert onderdelen van transport- en distributienetten. Je controleert lekkages en helpt bij storingen.Je bent niet alleen handig, maar ook snel en zorgvuldig. Je werkt vaak buiten. Omdat je werk risico’s met zich mee brengt, houd je je aan de gestelde eisen en ben je milieubewust. Je werkt op veel verschillende plekken. Dat kunnen grote open terreinen op een nieuwbouwlocatie zijn, maar ook steden met een dichte bebouwing. Ook werk je in meet- en regelstations die gas, stadsverwarming of elektriciteit leveren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.