Orthopedisch schoentechnisch specialist

Als orthopedisch schoentechnisch specialist maak je speciale schoenen voor mensen die voetproblemen hebben.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Gezondheidstechnisch vakmanschap
Opleidingscode
25860

Opleiding

Je leert hoe je leesten kunt maken, waar je de schoenen op kunt gaan maken. Je leert hoe je werkt met leer, kunststof en gips en hoe je de speciale machines en gereedschappen gebruikt. Je leert daarmee schoenen maken die precies op maat zijn. Je leert hoe je met klanten omgaat en waar je op moet letten bij het passen en meten.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als orthopedisch schoentechnisch specialist maak je orthopedische schoenen. Ook maak je steunzolen en kunstvoeten. Je weet wat een klant nodig heeft. Je neemt de maten bij de klant. Dan maak je een goede opdracht voor de werkplaats. Daar wordt de schoen, steunzool of kunstvoet gemaakt. Daarna komt de klant om te passen. Soms moet je dan nog aanpassingen maken. Als orthopedisch schoentechnicus werk je nauwkeurig, zodat de schoenen perfect passen. Je kunt goed met mensen omgaan, hebt veel inlevingsvermogen en je bent creatief in het bedenken van oplossingen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector neemt het belang van digitale technieken voor het aanmeten en maken van hulpmiddelen toe. Denk aan 3D-scannen, 3D-printen en brain computer interfaces (BCI) waarbij verlamde mensen via hun hersenen een prothese kunnen aansturen. Nieuwe materialen zoals lichtgewicht kunststof en carbonfiber maken orthopedische hulpmiddelen comfortabeler én duurzamer. Omdat zorgverzekeraars minder vergoeden is er naast maatwerk meer aandacht voor zogeheten semiconfectie. Daarbij worden orthopedische hulpmiddelen aangepast op basis van de wensen en behoeften van de klant. Om goedkoper en sneller te werken heeft de sector de productie deels geautomatiseerd. Orthopedische technici werken vaker samen met medisch specialisten en leveranciers van materialen en apparatuur. Zo kunnen zij de zorg en service beter afstemmen op wat de klant nodig heeft.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Orthopedische (schoen) technici werken steeds vaker met digitale technieken. Zowel bij het aanmeten van verschillende hulpmiddelen als bij het maken van werkplannen voor de werkplaats. Zij werken daarbij ook samen met maakbedrijven en leveranciers in het buitenland. Het is belangrijk dat orthopedische technici zich verdiepen in nieuwe technieken, materialen en productiemethoden. En inventieve oplossingen bieden aan klanten, afgestemd op hun wensen en behoeften. Samenwerken wordt steeds belangrijker in dit vak. Niet alleen met partners in het buitenland, maar ook met andere zorgprofessionals binnen de zorgketen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Naast kennis van materialen als gips, leer en hout, verdiep je je in high tech-kunststoffen zoals carbonfiber. Je vindt het leuk om met digitale technieken te werken. Je gaat leren over digitaal aanmeten, 3D-scannen en -printen en digitaal frezen. Je werkt samen met fabrieken en leveranciers in het buitenland. Dus is het handig als je het Engels of Duits beheerst. Natuurlijk blijft ook het contact met de klant belangrijk. Met jouw inlevingsvermogen, communicatieskills én al je kennis, kun je inventieve oplossingen bedenken en (laten) uitvoeren voor je klanten.