Technisch oogheelkundig assistent

Technisch oogheelkundig assistent

Je hebt belangstelling voor oogzorg en bent nieuwsgierig naar technische ontwikkelingen binnen de oogheelkunde. Je verzorgt het spreekuur en doet onderzoek voor een oogarts. Is dit iets voor jou?

Opleiding

 • Je krijgt vakken als medische kennis, optica en refractie. Wat wil dat zeggen? Je leert over het menselijk oog, hoe het kijkt, welke afwijkingen er kunnen zijn en wat er dan voor nodig is om dat bij te stellen. Ook leer je hoe een spreekuur zou moeten verlopen, welke onderzoeken kunnen worden uitgevoerd en hoe je de resultaten kunt verwerken.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.3
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  89%
  Afgestudeerden met werklandelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft
  100%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied
  Goede kans op een leerbaan
  Startsalarislandelijk gemiddeld bruto uurloon
  € 18

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als technisch oogheelkundig assistent help je de oogarts bij oogheelkundige ingrepen. Daarnaast doe je zelfstandig oogheelkundige onderzoeken en metingen en je verwerkt de gegevens. 

  Het zal je niet verbazen dat je in dit beroep nauwkeurig moet zijn. Ook ga je goed om met mensen. Je werkt veel met (digitale) meetinstrumenten. Daarom is het belangrijk dat je handig bent met ICT-apparatuur.Je begeleidt en verzorgt spreekuren. Je verricht basis- en aanvullende oogheelkundige onderzoeken. Je verzorgt een voorschrift/advies voor hulpmiddelen ter ondersteuning van het kijken. Je assisteert de oogarts bij de operatie en de laserbehandeling.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken