Dakdekker riet

Het leggen van een rieten dak is een echt vak, een heus ambacht zelfs! Wil jij die specialist zijn?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Code
25865

Opleiding

Vroeger was het heel gebruikelijk, een rieten dak. Tegenwoordig is het heel bijzonder. Je ziet het vooral nog bij boerderijen. Ook nieuwe huizen krijgen soms weer een rieten dak. Je leert tijdens deze opleiding werken met natuurlijk riet. Je leert netjes te werken en krijgt oog voor detail. Er worden speciale gereedschappen gebruikt, daar leer je tijdens de opleiding mee werken. Ook is er aandacht voor restauratie. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Dat leer je ook tijdens je opleiding.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Dakdekker Riet"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Dakdekker riet". Een student dakdekker riet spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als dakdekker riet aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Dakdekker riet". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Lorenzo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Lorenzo Bacetinie". De scene gaat over naar Henk-Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Henk-Jan van Ginkel". In beeld staat het volgende weergeven: "De dakdekker riet bedekt schuine dakconstructies met riet." Ondertussen wordt er een sfeerimpressie getoond van iemand die het riet goed klopt.

Als eerste komt Lorenzo aan het woord. Ondertussen toont het beeld Lorenzo die op de grond staat en riet gooit naar Henk-Jan die zich op het dak bevindt.

Lorenzo: Het leukste aan rietdekken vind ik de reparaties. Dat je dan van een oud dak weer iets moois tevoorschijn haalt. Het is telkens weer iets anders. Het is niet alleen nieuw maar het is ook repareren, daken spuiten en impregneren tegen mos en algen.

Beschrijver: In deze scene klimt Lorenzo de ladder op. Henk-Jan is bezig met het riet te leggen. Lorenzo stelt Henk-Jan een vraag waarop Henk-Jan antwoordt. Henk-Jan legt vervolgens uit hoe het beroep zich ontwikkeld heeft. Ondertussen tonen de beelden hoe Lorenzo het riet aan het kloppen.

Lorenzo: Zal ik het riet achter jou aan goed kloppen?

Henk-Jan: Ja. Rietdekken leer je op een ambachtsschool. Dat is van oudsher een beroep wat uit armoede is ontstaan. Het is gewoon een beroep wat nu eigenlijk een heel modern jasje gekregen heeft. Je kunt er iets fantastisch moois van maken.

Beschrijver: Lorenzo neemt het woord over van Henk-Jan.

Lorenzo: Ik leer eigenlijk van alles wat met rietdekken te maken heeft van Henk-Jan. Het goed kloppen. Het aanleggen.

Beschrijver: Henk-Jan geeft feedback over het werken van Lorenzo. Ondertussen legt Lorenzo het riet op het dak in de video.

Henk-Jan: De netheid zit er volledig in. De snelheid komt er steeds meer in. Dan zul je zien dat je straks een hele volwaardige goede vakman hebt rondlopen.

Hij zegt weleens voor de grap van, ik wil de beste van Nederland worden. Dat is wat hem leuk maakt.

Beschrijver: Na Henk-Jan gaan we terug naar Lorenzo.

Lorenzo: Ik kan het altijd goed met Henk-Jan vinden. Ik kan met alles bij hem terecht. Als het de eerste keer niet lukt dan is het niet erg. De tweede keer ook niet. De derde keer ook niet maar hij wil wel zien dat er vooruitgang is. En dat is ook logisch.

Beschrijver: We gaan vervolgens weer naar Henk-Jan. Ondertussen laten de sfeerimpressie zien hoe Lorenzo het riet vastzet op het dak. Hij maakt gebruik van ijzerdraad en een boor.

Henk-Jan: Ik vind het belangrijk om de kennis door te geven vooral omdat je kennis niet voor jezelf moet houden. Het is gewoon heel belangrijk dat het doorgroeit en dat iemand anders er ook wat aan heeft.

Beschrijver: Lorenzo beantwoordt vervolgens een vraag. In de volgende scene neemt Lorenzo een selfie-video op. Hij staat op een dak waar deels riet aangebracht is. Vervolgens gaat de video naar een afsluiting.

Lorenzo: Nee, ik heb geen hoogtevrees. Er gaat weleens iets mis maar meestal is het dat het net goed gaat. Kantje boord. Ik zie de toekomst voor me dat ik gewoon net zo goed ben als de rest van de jongens. En ook gewoon mijn ding doe. Daar ben ik naartoe aan het werken.

De eerste en de tweede lagen hebben we erin. Nu ga ik derde doen. Dus het gaat al snel.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Dakdekker riet". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt het werk voor", "heeft ruimtelijk inzicht", "werkt in de buitenlucht", "werkt veilig en netjes", "repareert en onderhoudt dakconstructies", "heeft geen hoogtevrees". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Dakdekker riet" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "sterk en fit", "precies en veilig", "samenwerkend", "gedisciplineerd en verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als dakdekker riet bedek je in de nieuwbouw en op bestaande gebouwen daken en gevels met natuurlijk riet. Je selecteert de beste bossen riet voor de meest kwetsbare delen van het dak. Ook kun je onderhoud plegen aan bestaande dakbedekkingen en repareer en sloop je regelmatig bedekkingen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.