Dakdekker bitumen en kunststof

Ben jij een goede klusser en heb je geen last van hoogtevrees? Dan is de opleiding dakdekker bitumen en kunststof wel iets voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Opleidingscode
25864

Opleiding

Bitumen is een materiaal dat gemaakt wordt uit ruwe aardolie. In de nieuwbouw, maar ook bij gebouwen die gerenoveerd worden, komt het voor op daken. Als het goed is bevestigd, is het dak jaren beschermd tegen wind en regen. Je leert tijdens de opleiding dakdekker bitumen en kunststof hoe je met dit materiaal werkt en welke gereedschappen en technieken nodig zijn. Je leert waar je op moet letten en hoe je veilig kan werken.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 35%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren_ Dakdekker Bitumen en Kunststof"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Dakdekker bitumen en kunststof". Een student facilitair leidinggevende spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als dakdekker bitumen en kunststof aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Dakdekker bitumen en kunststof". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Mitchel en de volgende tekst verschijnt: "Student, Mitchel Beers". De scene gaat over naar Peter met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Peter van Grimbergen". Ze bevinden zich beiden op een dak. In de volgende scene komen ze om de hoek rijden met hun bedrijfsbus. Op de bus staat "Verkoelen". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt en dekt vooral platte daken bij diverse bouwprojecten."

Als eerste komt Mitchel aan het woord. Ondertussen worden sfeerimpressies getoond waar ze uit de bus stappen en de gereedschapskist pakken.

Mitchel: Wij dakdekkers zorgen ervoor dat de daken weer waterdicht zijn. Ik zorg voor de platte daken. Dat zijn vooral bitumen daken en kuststofdaken.

Let's go.

Mijn werkzaamheden zijn: isoleren van de daken. Het dichtbranden of dichtföhnen van de daken. Al die dingen om ervoor te zorgen dat het dak een zo goed mogelijk resultaat behoudt en heel duurzaam blijft.

Beschrijver: In deze scene staan ze beiden naar een formulier te kijken. Ze houden daarbij een rol vast. Peter leest voor wat er op het formulier staat. Mitchel bekijkt vervolgens het dak en reageert.

Peter: Zijn de conditie en ondergrond goed?

Mitchel: Ja.

Beschrijver: Peter legt uit wat ze gaan doen.

Peter: Vandaag gaan we het dakvlak proberen dicht te krijgen. We gaan nog wat details afwerken.

Beschrijver: Mitchel neemt het woord over van Peter. Ondertussen maakt Mitchel gebruik van een speciale boor en boort in het dakmateriaal.

Mitchel: Met deze opleiding kun je echt veel kanten op. Je kunt in het bedrijf zelf groeien. Je kunt bijvoorbeeld calculator, werkvoorbereider, planner of manager worden. De doorgroei is er want ze zoeken veel mensen die praktijkervaring hebben, maar dan ook de kennis hebben om calculatie te kunnen doen. Ze zijn heel belangrijk.

Beschrijver: Na Mitchel gaan we terug naar Peter. Ondertussen worden er sfeerimpressie getoond.

Peter: Dakdekken is ook vrij fysiek zwaar. Je moet echt van de buitenlucht houden. Ik vind het persoonlijk fijn dat je ook vaak op andere locaties zit. Je spreekt veel vreemde mensen. Als je gewaardeerd wordt, dan hebben ze af en toe een kop koffie voor ons of ze bakken wat frikandellen. Dat vind ik wel leuk.

Beschrijver: In deze scene rolt Mitchel het dakmateriaal uit. Ondertussen is hij aan het woord.

Mitchel: Peter is heel goed in communicatie. Hij is een hele leuke voorman. Altijd een lolletje. Als hij er moet zijn dan staat hij er toch.

Beschrijver: Na Mitchel horen we Peter.

Peter: Hij is een perfectionist. Hij kan over de rooie gaan als hij iets maakt dat niet naar zijn zin is. Daar kan hij niet mee leven.

Beschrijver: In de video maakt Mitchel gebruik van een machine. Ondertussen is hij aan het woord.

Mitchel: Ik ben trots op mijn werk als we gewoon een mooi resultaat hebben geleverd en als de klant tevreden is. En dat we gewoon alles gehaald hebben. Dat we van het dak af gaan en zoiets hebben van, dat zou ik voor mij thuis ook willen maken. Zo wil ik mijn dak thuis ook hebben.

Beschrijver: Mitchel neemt een selfie-video op. Ze zijn beiden in beeld en Peter neemt als eerste het woord. Mitchel reageert daar vervolgens op. Daarna wordt de video afgesloten.

Peter: Mitchel, de klus is geklaard jongen.

Mitchel: Oké Peter, op naar de volgende klus.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Dakdekker bitumen en kunststof". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt en repareert daken", "bereidt werk goed voor", "werkt samen met een voorman", "werkt veilig en precies", "doet zijn werk grotendeels buiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Dakdekker bitumen en kunststof" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "sterk en fit", "gedisciplineerd en precies", "volgend en overleggend", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als dakdekker bitumen en kunststof breng je op platte daken bitumen en kunststof dakbedekking aan. Dit doe je door het materiaal te plakken of mechanisch te bevestigen. Je let daarbij goed op dat de aansluitingen waterdicht zijn. Het is een afwisselend beroep.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.