Monteur metalen daken en gevels

Werken met metaal op daken en aan gevels, dat is niet voor iedereen weggelegd. Met inzicht en teamspirit kom jij er wel!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Code
25866

Opleiding

Je leert hoe je grote metalen platen op gevels en daken vastmaakt. Je leert die platen aan elkaar te verbinden, zodat er geen spatje water doorheen kan. Je leert deze metalen onderdelen te onderhouden en renoveren. Als monteur metalen daken en gevels werk je met verschillende gereedschappen en soorten metaal. Denk aan koper, zink, aluminium en staal. Natuurlijk leer je ook hoe je veilig werkt en waar je rekening mee moet houden.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Monteur Metalen Daken en Gevels"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Monteur metalen daken en gevels". Een student monteur metalen daken en gevels spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als monteur metalen daken en gevels aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Monteur metalen daken en gevels". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dennis en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dennis van Broekhuizen". De scene gaat over naar Ton met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ton Huijsmans". Ze staan beiden in de werkplaats. In de video is iemand een soldering aan het maken. In beeld staat het volgende weergeven: "Monteur metalen daken en gevels, ook wel dakdekker metaal genoemd, plaatst daken en gevels op een bouwlocatie."

Als eerste komt Dennis in beeld. Hij neemt een selfie-video op. Terwijl hij praat richt hij de camera naar de achtergrond. Ton en nog een collega zijn bezig met het maken van een soldering. In een volgende scene is Dennis een soldering aan het maken en Ton geeft hem aanwijzingen.

Dennis: We zijn hier op installatiewerk in de werkplaats. Ik ga even laten zien hoe Ton een soldering aan het maken is. Ze zijn druk bezig hier zo te zien. Het gaat het hartstikke goed. Niet iedereen kan het met zijn handen werken. Dus dat is gewoon iets aparts wat je moet kunnen. Het is schaars maar het is gewoon leuk. Je begint natuurlijk simpelweg bij zink vouwen, zetten en solderen want dat zijn gewoon de basisonderdelen die je moet kunnen.

Beschrijver: Na Dennis neemt Ton het woord over. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond. In een volgende scene heeft een gesoldeerde plaat voor zich liggen. Hij geeft vervolgens Dennis advies.

Ton: Wat wel belangrijk is in het vak, is dat je gewoon echt kieskeurig bent. Een goot moet er ook 30-35 jaar in blijven liggen.

Hier kun je aan de bovenkant al heel goed zien of je soldering goed is aan de onderkant.

Beschrijver: Na Ton gaan we weer terug naar Dennis. Ton en Dennis staan nu naast elkaar voor de camera. In de volgende scene heeft Dennis een metalen plaat vast. Hij legt uit aan de camera wat hij gaat doen. In de video kralen Ton en Dennis de plaat met behulp van een machine.

Dennis: Het is altijd feest natuurlijk als ik met Ton in de praktijk weer sta. Hij geeft mij gewoon heel veel voldoening omdat ik heel veel van hem kan leren.

We gaan hier een kraal maken van een dakgoot. Die zorgt ervoor dat de goot niet kan klapperen. Het dient als sierlijst aan de voorkant van je huis. Er is altijd twee man voor nodig om hem te kralen. Even de spierballen erop. Hatsikidee.

Beschrijver: Ton neemt het woord over van Dennis. Ondertussen is Ton in de video te zien die een radio aanzet. De video gaat daarna naar een einde.

Ton: Er wordt alleen maar serieus gewerkt hier. Nee, joh, grapje. Er staat hier ook muziek aan in de werkplaats. Dat ontspant ook en het is ook heel relaxed. Af en toe wordt daar weleens een dansje op gepleegd.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Monteur metalen daken en gevels". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt onderdelen voor daken en gevels", "bereidt werk goed voor", "kent de verschillende constructies", "werkt veilig en precies", "werkt vaak op locatie buiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Monteur metalen daken en gevels" met daaronder de benodigde skills: "handig en precies", "luisterend en samenwerkend", "sterk en fit", "verantwoordelijk en veilig", "ruimtelijk inzicht". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als monteur metalen daken en gevels werk je op hellende daken of gevels. Van nieuwbouwwoningen of bestaande gebouwen. Je werkt met grote metalen platen die mechanisch worden bevestigd. Vaak gaat het om grote oppervlakken. Je werkt meestal in de buitenlucht. Je werkt veilig en houd je aan de regels van arbo, veiligheid en milieu. Je hebt geen hoogtevrees. Je hebt discipline, bent veiligheidsbewust en je werkt nauwkeurig.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector