Allround dakdekker bitumen en kunststof

Als allround dakdekker bitumen en kunststof schrik jij niet terug voor een uitdagende baan! Je werkt vaak op hoge, soms hellende daken.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Gespecialiseerde aanneming
Opleidingscode
25868

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding hoe daken beschermd moeten worden tegen water en wind. Met welke materialen je dat doet en welke gereedschappen je nodig hebt om de klus te klaren. Dakdekken met bitumen en kunststof vergt specifieke kennis. Je leert waar je op moet letten en hoe je veilig kan werken. Ook leer je tijdens de opleiding allround dakdekker bitumen en kunststof hoe je het werk moet voorbereiden en hoe je de taken kunt verdelen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Dakdekker Bitumen en Kunststof"

Beschrijver: De video gaat over Een student allround dakdekker bitumen en kunststof spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als dakdekker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround dakdekker bitumen en kunststof". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Roy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Roy Duim". De scene gaat over naar Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan Wijs". Ze zijn werknemers van het bedrijf Topdak en zijn aan het werk op het dak van een flatgebouw. In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt en dekt vooral platte daken bij diverse bouwprojecten".

Als eerste komt Roy aan het woord. Tijdens het spreken sfeerimpressies van Roy die de ondergrond aan het branden is

Roy: We zijn nu in Uithoorn op een flat. We zijn hier rollen dakbedekking aan het uitrollen. Daarna branden we de ondergrond. Afwerkstrookjes aanbrengen.

Beschrijver: Jan neemt het woord over van Roy. De sfeerimpressie Roy bitumen aanbrengt op het dak.

Jan: Het zal een maand of acht, negen zijn dat hij meeloopt. Ik vind dat Roy het goed doet. Hij is leergierig. Hij houdt niet van stilzitten. Dus er zit altijd gang in. Prettig om mee te werken.

Beschrijver: Jan heeft de dakbedekking vast en is deze aan het branden. Hij legt dit vervolgens uit aan Roy. Daarna vertelt Jan wat belangrijk is bij dit werk.

Jan: Eerst ga je hem hier pakken zo. Dan laat je hem rustig zakken. Je gaat langzaam met de brander om de afvoer heen. Belangrijk in dit werk is voorbereiding, productkennis en veiligheid.

Beschrijver: Roy is nu aan het woord.

Roy: Nee, ik heb geen last van hoogtevrees. Overal is er randbeveiliging. Daar zijn ze streng op.

Beschrijver: Roy is de dakbedekking aan het branden en Jan geeft Roy advies. Vervolgens vertelt Jan over zijn werk.

Jan: Rustig laten zakken. Een geintje op zijn tijd is altijd leuk. Dat maakt het ook prettig op het dak. Dan ben je aan het branden en dan stopt het ineens, dan ga je kijken en dan heeft die rat weer mijn gasfles dichtgedraaid.

Beschrijver: Roy lacht en geeft reactie. Daarna stelt Roy een vraag aan Jan en Jan steekt zijn duim omhoog. Vervolgens vertelt Roy over zijn ervaring als dakdekker.

Roy: Dat zijn leuke dingen. Ik heb honger, zullen we schaften? Het is soms hard werken maar het verdient ook goed. De ene keer heb je licht werk en de andere keer heb je zwaarder werk. Maar dat heb je overal in de bouw.

Beschrijver: Roy is de dakbedekking aan het leggen en Jan geeft vervolgens advies.

Jan: Hoekje eraf. Ik zeg altijd maar van: we maken van een drol een taart. Het ziet er niet uit de dakbedekking. Dan kijken we later terug en dan denk je, we hebben er wat moois van gemaakt. Dat vind ik het mooie aan dit vak.

Beschrijver: Roy vertelt verder over zijn werk.

Roy: Mooi werk. Je zit altijd hoog, veel uitzicht. Altijd op een andere plek weer. Altijd buiten, dat vind ik lekker. Ik heb het elke dag weer naar mijn zin.

Beschrijver: Jan reageert vervolgens op Roy. Ze moeten daarna lachen.

Roy: Hij kan niet anders zeggen.

Beschrijver: Roy is dakbedekking aan het afrollen. Verder staat in beeld "Vakfacts" met daaronder "Allround dakdekker bitumen en kunstroof". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt en repareert daken", "bereidt werk goed voor", "kent de verschillende constructies", "werkt veilig en precies", "doet zijn werk grotendeels buiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround dakdekker bitumen en kunststof" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "gedisciplineerd en precies", "initiatiefrijk en aansturen", "begeleidend en beslissend", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround dakdekker bitumen en kunststof dek je platte daken met bitumen of kunststof dakbedekking. Je voert ook complexe werkzaamheden uit, zoals het maken van dak- en gevelcomponenten en verzorgt het aanbrengen daarvan. Daarnaast organiseer je het werk van collega's. Als allround dakdekker ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dakbedekking.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.