Allround dakdekker metaal

Werken op grote hoogte met grote metalen platen, is niet voor iedereen weggelegd. Heb jij stalen zenuwen?  

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Metaal en metalektro
Code
25869

Opleiding

Je leert werken met metalen platen, koper, zink, aluminium en staal. Je weet hoe je ze moet bewerken en bevestigen op daken. Je leert werken met de verschillende gereedschappen en andere materialen die je nodig hebt om de klus te klaren. Natuurlijk moeten jij en je collega’s later veilig aan de slag kunnen, dus je leert waar je op moet letten en waar je aan moet denken. Ook leer je de taken te verdelen en leidinggeven.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Dakdekker Metaal"

Beschrijver: De video gaat over Een student allround dakdekker metaal spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround dakdekker metaal aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround dakdekker metaal". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dennis en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dennis van Broekhuizen". De scene gaat over naar Ton met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ton Huijsmans". Iemand buigt een metalen plaat met een machine. In beeld staat het volgende weergeven: "De allround dakdekker metaal bedekt daken en gevels met metalen platen."

houten mal tafels het plaatmateriaal wordt geknipt.Dennis tijdens de sfeerimpressie het zinkmateriaal bij zodat het de juiste vorm krijgt.

Dennis: We zijn hier in de praktijk. Normaal staan we natuurlijk op een groot dak in de hoogte. Maar bij deze mal staan we gewoon op werkhoogte. Dat maakt het makkelijker werken. In deze werkplaats wordt het zink geknipt met deze schaar. Daardoor zorgen we dat die mal wordt bekleed met zink.

Je kan niet altijd iets oplossen in de praktijk, al staat het natuurlijk wel zo in de theorie beschreven. Dus je moet ook gewoon praktisch kunnen denken dat je het ook op een andere manier kan aanpakken. Als je zegt van, ik wil echt naar niveau 3. Dan ga je je meer bezighouden met felsdaken, roefdaken en losangedaken.

Ik moet dit van mijn praktijkopleider op de wand gaan maken als oefening. Je komt dit niet dagelijks tegen in je werk. Het is een lastig onderdeel wat je niet zomaar onder de knie hebt.

Beschrijver: In deze scene geeft Ton instructies aan Dennis. Ze zitten bij de wand waar Dennis de oefening uitvoert. Ton geeft vervolgens advies over het beroep.

Ton: Een losange aanmaken en dan gaan we aan deze kant de losange maken. Die wordt weer verbonden met de middelste losange.

Je moet wel een klein beetje een metaaldakdekkershart hebben. Je moet wel iets met zink, lood of koper willen doen. Het moet er ook netjes en strak uitzien. Dus het is heel erg priegelwerk. Daar begint het meestal mee. Je pikt ze er wel tussenuit de jongens, qua enthousiasme en interesse.

Beschrijver: Na Ton heeft Dennis weer het woord. Tijdens de sfeerimpressie timmert Dennis de losangeplaten op de wand. Deze platen zijn ruitvormig en aangebracht in een ruitvormige vorm.

Dennis: Je kunt iets goed maken, maar je kunt ook iets perfect maken. Je kunt natuurlijk al op de kleine details letten. Dat je dezelfde beugels op dezelfde maat houdt bijvoorbeeld. Daar streef ik gewoon naar. Het moet er gewoon perfect uitzien en anders haal ik het er weer uit.

Beschrijver: Ton Dennis

Ton: Je hebt de laatste plaat gemonteerd. Wat belangrijk nu is, is dat het aanzicht goed is. Heel netjes. Alle lijnen zijn recht.

Dennis: Het ging goed.

Ton: Ik ben ook echt heel erg tevreden.

Beschrijver:De video toont iemand die een zinkplaat aan het knippen is. Daarnaast staat "Vakfacts" met daaronder "Allround dakdekker metaal" in beeld. De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt onderdelen voor daken en gevels", "bereidt werk goed voor", "kent de verschillende constructies", "werk veilig en precies", "stuurt collega's aan in werkplaats". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround dakdekker metaal" met daaronder de benodigde skills: "technisch en handig", "gedisciplineerd en precies", "initiatiefrijk en aansturend", "begeleidend en beslissend", "sociaal". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround dakdekker metaal werk je op hellende daken of gevels. Van nieuwbouwwoningen of bestaande gebouwen. Je brengt dakcomponenten aan zoals platen van metaal, koper, zink aluminium of staal. Daarnaast verricht je sloopwerk aan daken en je voert onderhoud en herstelwerkzaamheden uit. Je werkt meestal in de buitenlucht. Je bent het aanspreekpunt van de collega’s met wie je samenwerkt. Jij ziet erop toe dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en voldoen aan de veiligheidsnormen. Dan moet je denken aan regelgevingen op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Je hebt geen hoogtevrees. Je hebt discipline, bent veiligheidsbewust en je werkt nauwkeurig.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector