Allround laborant

Ben jij onderzoekend ingesteld en hou je ervan heel stapsgewijs en precies te werken? Dan ben jij geschikt voor het beroep van de allround laborant!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Procesindustrie en laboratoria
Code
25951

Opleiding

Je leert analyses voorbereiden en uitvoeren. Je leert hoe je materialen, die voor onderzoek worden aangeboden, kunt aannemen en registreren. Je leert basis analyses uit te voeren en de resultaten daarvan te rapporteren. Natuurlijk leer je ook hoe je de apparaten kunt bedienen en onderhouden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 56%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Laborant"

Beschrijver: De video gaat over Een student allround laborant spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround laborant aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround laborant". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Arjan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Arjan Van Beek". De scene gaat over naar Etienne met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Etienne Van Zichem". Arjan en Etienne staan in het lab. In beeld staat het volgende weergeven: "Voert analyses uit in een laboratorium". Ondertussen Arjan aan het werk is met een pipet.

Arjan woord. Tijdens het spreken sfeerimpressies van het overleg met de collega's.

Arjan: Wij komen hier 's ochtends binnen. We trekken onze jas aan. Dan beginnen we eigenlijk met een kort overleg. Dan worden de werkzaamheden verdeeld, wie gaat wat doen? Je wordt eigenlijk aan de basis gezet van het probleem oplossen, maar ook de kwaliteit gewoon hoog houden.

Beschrijver: Voordat Etienne het woord overneemt van Arjan hoe Arjan een monster neemt van een stuk kaas. Hij verhit eerst een monsterboor boven een vlam en neemt daarna een kaasmonster uit een grote blok kaas.

Etienne: Het laatste stukje neem je nooit mee. Want op het laatste stukje zou eventueel je vinger gezeten kunnen hebben.

Als laborant ondersteunen wij hier de productie. Wij maken hier kaas. Wij proberen ervoor te zorgen dat wij kaas op de markt brengen die goed te eten is en vooral lekker is.

Beschrijver: In de video is Arjan aan het werk met een pipet. Arjan neemt het woord vervolgens over. Ondertussen Arjan een monster wegen.

Arjan: Ga je nu op mijn vingers zitten kijken, Etienne?

De vraag die ik het vaakst krijg is, maar je werkt helemaal niet met hele gevaarlijke stoffen... want kaas kun je toch gewoon eten? Ja, dat klopt maar je wilt ook wel zorgen dat mensen niet ziek worden. Dat je kwaliteit levert. Daarvoor is het laboratorium gewoon heel belangrijk.

Beschrijver: Etienne neemt het woord over van Arjan.

Etienne: Kaas wordt gemaakt van melk. Melk is eigenlijk een grote bacteriënbom. De slechte bacteriën halen we eruit. Bij de goede bacteriën gaan we ervoor zorgen dat ze lekker in de kaas gaan smaken.

Beschrijver: We gaan terug naar Arjan. Ondertussen worden beelden getoond van Arjan die bezig is met een monster. Hij kijkt naar een monster in een reageerbuis. Als laatst Arjan de kweken in de ronde schaaltjes en een stuk kaas in verpakking zien.

Arjan: Eigenlijk elk bedrijf heeft wel een laboratorium of er wordt wel ergens gecontroleerd door een laboratorium. Het is precies werk. Je ziet veel aspecten van het hele proces bij een bedrijf of van een voedselketen. Dat je dus met 100 procent zekerheid kan zeggen: dit is wat wij afleveren. Als dat gewoon goed is, maakt dat je wel trots.

Dan heb je dus na een hele lange dag dit allemaal ingezet. Deze kweken gaan de broedstoof in. Dat is allemaal voor een heerlijk stukje kaas.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround laborant". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "controleert kwaliteit", "bereidt werk precies voor", "bewerkt monstermateriaal", "voert tests en analyses uit", "rapporteer". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround laborant" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en zorgvuldig", "betrouwbaar en veilig", "planmatig en organiserend", "samenwerkend", "gedisciplineerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround laborant onderzoek je stoffen in een laboratorium. Je controleert bijvoorbeeld de kwaliteit van melk in een zuivelfabriek. Of je doet onderzoek naar nieuw waterafstotend textiel. Je werkt volgens een soort recept. Hierin staat precies wat je moet doen. Het is belangrijk dat alle testen hetzelfde worden gedaan. Dan kun je de resultaten vergelijken. Vaak gebruik je de microscoop, computer of een speciale analyse-apparaat. Soms werk je met gevaarlijke stoffen.Meestal werk je in een team. Met collega’s overleg je over de werkzaamheden. Je werkt zelfstandig. Je leidinggevende helpt je bij het werk. Soms werk je in ploegendienst. Je hebt oog voor gevaarlijke situaties.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 82%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector