Chemisch-fysisch analist

Ben jij nieuwsgierig aangelegd en zou jij willen weten wat er precies in gebruiksgoederen en voeding zit? Dan is chemisch-fysisch analist het juiste beroep voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Procesindustrie en laboratoria
Code
25952

Opleiding

Je maakt kennis met het laboratorium, met de werkmethoden en de apparatuur. Je leert analyses voorbereiden, materiaal in ontvangst nemen en registreren. Uiteraard leer je hoe je materiaal kunt onderzoeken en hoe je de uitkomsten kunt rapporteren en interpreteren.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 69%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 47%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Chemisch-fysisch Analist"

Beschrijver: De video gaat overEen student chemisch-fysisch analist spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als chemisch-fysisch analist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "chemisch-fysisch analist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Maria en de volgende tekst verschijnt: "Student, Maria Bialkowska". De scene gaat over naar Samantha met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Samantha van Hasenbroek". Ze bevinden zich in een laboratorium en dragen een labjas. In beeld staat het volgende weergeven: "De chemisch-fysisch analist werkt in een onderzoeksruimte aan de verbetering van producten en middelen."

Maria: Ik ben Maria. Ik volg de opleiding chemisch-fysisch analist in Rotterdam. Ik loop stage in het TLR-laboratorium. Ik leer op mijn opleiding over verschillende soorten chemische analyses. Dus dat is organisch en anorganische chemie.

Beschrijver: Samantha neemt het woord over van Maria.

Samantha: Als chemisch-fysisch analist houd je je bezig met het produceren van resultaten, die volgens de wetgeving nodig zijn in voedingsmiddelen.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Maria. haar werkzaamheden.

Maria: Ik analyseer kolen en biomassa met behulp van moderne apparatuur. Het leukste van mijn werk is dat ik de mogelijkheid heb om te werken met apparatuur, die niet beschikbaar is op mijn school. Dus hier kan ik veel dingen leren die ik niet leer op school.

Beschrijver: We schakelen over naar Samantha. Maria met een erlenmeyer met daarin een vloeistof.

Samantha: In dit vakgebied is het belangrijk dat je nauwkeurig kan werken omdat het heel vaak om kleine hoeveelheden gaat. Ook is het belangrijk dat je je veiligheid goed in de gaten houdt zelf Omdat we met gevaarlijke stoffen werken.

Beschrijver: Maria neemt het woord over van Samantha.

Maria: Eerst kijk ik hoe mijn praktijkopleider het doet. Daarna doe ik een soort oefening. Als mijn praktijkopleider zegt dat ik het goed doe, mag ik werken met echte monsters.

Beschrijver: Na Maria komt Samantha weer aan het woord.

Samantha: Ik ben heel tevreden met Maria. Ze pakt alles snel op. Ze wil graag alles goed doen en ze werkt supernauwkeurig. Dus het gaat helemaal goed.

Beschrijver: Mari bezig met een monster. reageert . Vervolgens spreekt ze over haar ervaringen

Maria: Die is moeilijk.

Ik hoop dat ik kan werken in een groot internationaal bedrijf zoals hier.

Het was leerzaam en leuk. Ik hoop dat jullie dit ook kunnen doen in de toekomst.

BeschrijverIn beeld staat "Vakfacts" met daaronder "chemisch-fysisch analist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt volgens vaste methodes", "verricht onderzoek", "voert analyses uit", "maakt rapportages", "onderhoudt werkplek en apparatuur". De volgende scene geeft weer: "Skills", "chemisch-fysisch analist" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "ordelijk en planmatig", "precies en schoon", "stressbestendig", "samenwerkend", "verantwoordelijk en betrouwbaar". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als chemisch-fysisch analist weet je alles van materialen. Je onderzoekt monsters. Afwijkingen in de monsters merk je op. Zo nodig voer je nog meer analyses uit. Dit doe je met de computer of handmatig. Na afloop bekijk je of de proef goed is uitgevoerd. Je verwerkt de resultaten en maakt een verslag. Je houdt in de gaten of er een gevaarlijke situatie ontstaat. Soms werk je in ploegendienst. Je werkt zelfstandig, maar wel in een team. Problemen probeer je zelf op te lossen. Lukt dit niet? Dan leg je ze voor aan je leidinggevende.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector