Machinist wegenbouw

Bij het leggen van asfaltwegen komen veel verschillende wegenbouwmachines te pas. Lekker walsen, echt iets voor jou?

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Infra
Code
25949

Opleiding

Je leert werken met de verschillende soorten wegenbouwmachines. Je leert verhardingen maken en walsen. Je leert ook hoe jouw machine onderhouden en gerepareerd kan worden. Je leert storingen oplossen. Je leert waar je op moet letten om de werkplek veilig te houden.

 

 

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Machinist wegenbouw"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Machinist wegenbouw". Een student machinist wegenbouw spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als machinist wegenbouw aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Machinist wegenbouw". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Bart en de volgende tekst verschijnt: "Student, Bart Harbers". De scene gaat over naar Joost met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Joost Jansen". In beeld staat het volgende weergeven: "Bestuurt machines in de wegenbouw en is voornamelijk bezig met het walsen en aanbrengen van verhardingen op de grond." In de video bestuurt Bart een machine.

Als eerste komt Bart aan het woord.

Bart: Ik doe de opleiding machinist wegenbouw op het SOMA College in Harderwijk. Ik loop stage en dan kan ik in de praktijk leren en alles wat ik leer op school toepassen.

Beschrijver: Joost stelt Bart een vraag waarop Bart antwoordt. Ondertussen komt de sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Joost: Vandaag is goed gegaan, toch? Het lag er allemaal mooi in.

Bart: Het staat er netjes bij.

Beschrijver: Een collega reageert.

Collega: Tussen de buien door.

Beschrijver: Joost komt nu aan het woord. In de video leggen ze nieuw asfalt aan met behulp van een machine.

Joost: Vandaag doen we asfaltonderhoud. Onze werkzaamheden zijn vrij divers. Wij doen asfaltonderhoud tot aan snelwegen.

Beschrijver: Na Joost gaat het woord naar Bart.

Bart: Ik werk af, zit op de machine, ik mag soms de shuttle buggy draaien en met de ...? draaien. Ik help met alles mee.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Joost.

Joost: Het is werk dat je achterlaat dat je over tien jaar nog ziet.

Beschrijver: Bart komt nu aan het woord.

Bart: Samen met Joost werken is gezellig. Keileuk. Daar kan ik veel van leren. Hij heeft zelf ook op het SOMA gezeten en dat is wel gemakkelijk.

Beschrijver: Joost geeft feedback over Bart.

Joost: Het gaat goed met Bart. Hij is leergierig. Komt uit een goed nest. Gaat goed.

Beschrijver: Bart neemt een selfie-video op. Op de achtergrond is een wegdeed met nieuw asfalt te zien. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Bart: Dit is wat we vandaag gemaakt hebben, een mooi stukje weg.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Machinist wegenbouw". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkzaam in de grond-, water- en wegenbouw (gww)", "bereidt werkzaamheden voor", "werkt met wegbouwmachines", "brengt machinaal verhardingen aan", "houdt zich bezig met walsen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Machinist wegenbouw" met daaronder de benodigde skills: "buitenmens", "stressbestendig", "fysiek sterk", "flexibel", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als machinist wegenbouw werk je zelfstandig met wegenbouwmachines. Afhankelijk van het soort machine breng je asfalt- of betonverhardingen aan of wals je de asfaltverharding. Daarnaast repareer je en onderhoud je de machines en los je  storingen op. Je bent flexibel ingesteld; je werkt op onregelmatige tijden en soms in het buitenland.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.