Machinist hijswerk

Machinist hijswerk

Als machinist hijswerk werk jij op grote hoogte in een hijskraan. Je tilt met jouw kraan zware materialen van de ene naar de andere plek.

Opleiding

 • Je leert de hijskraan bedienen. Omdat elke werkplek weer anders is, zijn er ook verschillende soorten kranen. Je leert hoe je goederen moet oppakken, tillen en voorzichtig weer neerzetten. Veiligheid boven alles in dit werk, je leert dus ook waar je op moet letten om je collega’s en de omgeving niet in gevaar te brengen. Je leert ook de machine te verplaatsen en hoe ze gerepareerd en onderhouden kunnen worden.

   

  De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

 • Studie in cijfers

  Leerweg bbl
  Leerweg bbl
  Studenten­tevredenheidlandelijk rapportcijfer
  7.3
  Geslaagde studentenlandelijk percentage in het afgelopen schooljaar
  81%
  Baankans landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
  10 Op dit moment
  Na je opleiding
  Kans op leerbaan landelijk in jouw vakgebied

  Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers een mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garanties. Een opleiding kan tenslotte veranderen, net als de vraag naar gediplomeerde medewerkers of jouw eigen situatie. SBB ontwikkelde Studie in Cijfers in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Lees meer

Stage lopen

In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je stage doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo'n leerbedrijf biedt deskundige begeleiding en de werkplek is veilig.

Benieuwd hoeveel leerbedrijven een stage aanbieden voor jouw opleiding? Klik hier en bekijk op het kaartje met de kans op stage om in jouw regio het aanbod te bekijken.

Beroep

 • Als machinist hijswerk werk je zelfstandig op een hijskraan. Dit kan een mobiele kraan zijn, een mobiele torenkraan of een torenkraan. Waar nodig rijd je met de hijskraan over de weg naar de werkplek of laad je de hijskraan op een transportmiddel. Je beschikt over het juiste certificaat en rijbewijs om een hijskraan te besturen. Je voert hijswerkzaamheden uit op verschillende locaties. Daarnaast repareer en onderhoud je de machines, en los je  storingen op. Je bent flexibel ingesteld; werkt op onregelmatige tijden en soms in het buitenland.

Schoollocaties
Publiek en Particulier Publiek Particulier

Kans op leerbaan

Kans op stage

 • Niet bekend
 • Geringe kans
 • Matige kans
 • Voldoende kans
 • Ruim voldoende kans
 • Goede kans

Zoeken