Machinist grondverzet

Met grote machines zwaar grondwerk verrichten. Graven dus én weer gelijk maken. Als machinist grondverzet hou jij je machines onder controle.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Infra
Code
25948

Opleiding

Je leert hoe je moet werken met graafmachines en wiellaadschoppen (shovels). Je leert ook dat je niet zomaar kan gaan graven, maar goed moet letten op kabels en rioleringen. Daarnaast leer je hoe de machines in elkaar zitten en leer je ze te onderhouden en repareren. Jouw werk heeft invloed op de omgeving, dus je leert ook hoe je veilig werkt.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 83%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 85%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 4%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Machinist grondverzet"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Machinist grondverzet". Een student machinist grondverzet spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als machinist grondverzet aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Machinist grondverzet". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Lisa en de volgende tekst verschijnt: "Student, Lisa Brak". De scene gaat over naar Arthur met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Arthur Veldman". In beeld staat het volgende weergeven: "Bedient en onderhoudt de graafmachine bij grondverzetwerkzaamheden." Op de beelden bestuurt Lisa een graafmachine en Arthur kijkt toe.

Als eerste horen we Lisa.

Lisa: Mijn naam is Lisa Brak en ik loop stage bij loonbedrijf Veltman. Ik doe de opleiding machinist grondverzet in Harderwijk.

Beschrijver: Na Lisa gaat het woord naar Arthur. In de video rijdt Lisa de graafmachine van een aanhanger. In een volgende scene geeft Arthur uitleg aan Lisa.

Arthur: Wij doen van alles: bermen maaien, korrelpaden egaliseren, grondverzet. De klanten die Veltman bedient zijn gemeenten, groenvoorziening, particulieren, glastuinbouw en bijvoorbeeld de tuinder.

Eerst de bouwput uitgraven, drain ingraven en later alles met zand afvlakken.

Beschrijver: Het woord gaat nu naar Lisa.

Lisa: Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Van onderhoud aan de kraan tot maaikorven en bouwputjes uitgraven, tot kaswerkzaamheden.

Beschrijver: Arthur geeft uitleg aan Lisa.

Arthur: Kijk, veertien is je uitgegraven diepte dus dan wordt dit straks je afgewerkte zandhoogte.

Beschrijver: In deze scene neemt Lisa een selfie-video op. Ze zit op de stoel van de graafmachine.

Lisa: Ik ga het bouwputje verder uitgraven.

Beschrijver: Arthur vertelt voor de camera van SBB over hun werkzaamheden.

Arthur: We gaan vaak samen naar de klus. Dan leg ik Lisa uit wat er moet gebeuren. Dan kan zij de klus zelf vervolgen.

Beschrijver: We gaan terug naar Lisa.

Lisa: Ik wil uiteindelijk leren dat ik precies en netjes werk maar ook snel.

Beschrijver: Arthur geeft Lisa aanwijzingen die de graafmachine bestuurt.

Arthur: Even zakken.

Beschrijver: Lisa vervolgt haar verhaal.

Lisa: Ik word het meest vrolijk van dit vak omdat ik buiten aan de gang kan en dat elke dag er anders uitziet. Ik ben blij dat ik zoveel mag doen al. Op deze manier krijg ik mooi de kans om van alles te leren.

Beschrijver: Arthur vult Lisa verder aan.

Arthur: Dat laten we je ook doen omdat je zelf de dingen oppakt. Dan mag je van mij ook meer.

Beschrijver: Lisa reageert op Arthur.

Lisa: Blij om te horen dat jullie er zo over denken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Machinist grondverzet". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkzaam in de grond-, water en wegenbouw (gww)", "werkt met grondverzetmachines", "graaft machinaal gleuven en bouwputten af", "bereidt onderhouds- en reparatiewerkzaamheden voor", "voert onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Machinist grondverzet" met daaronder de benodigde skills: "buitenmens", "stressbestendig", "fysiek sterk", "flexibel", "verantwoordelijk", "veiligheid- en milieubewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als machinist grondverzet werk je zelfstandig met grondverzetmachines, zoals graafmachines of de wiellaadschop. Je maakt de machine gebruiksklaar, laadt en lost de machine van een transportmiddel, voert onderhoud uit aan de machine en lost storingen op. Door grond te verplaatsen maak je het terrein bijvoorbeeld geschikt voor het aanleggen van wegen of het bouwen van gebouwen.

Je bent ook betrokken bij de voorbereidende werkzaamheden. Je houdt in de gaten waar de leidingen en kabels liggen en je zorgt voor het veilig afzetten van de weg.   

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

 1. 1

  Wat speelt er in de sector?

  Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

 2. 2

  Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

  Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

 3. 3

  Wat betekent dat voor jou?

  Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.