Medewerker vers

Van vlees tot groenten en van vis tot brood. Je zorgt dat ze er prachtig bij liggen in de winkel en geeft klanten goede adviezen. Verkopen is je doel!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Code
25701

Opleiding

Je leert hoe je goederen in ontvangst neemt en hoe je ze verwerkt. Je leert hoe je een verkoopgesprek kunt voeren met klanten en waar je op moet letten. Omdat je met versproducten werkt, leer je ook te letten op hygiëne en houdbaarheid. Snijmachines en andere apparaten komen ook aan bod tijdens de opleiding tot medewerker vers.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,2
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 78%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 53%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Vers"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker vers". Een student medewerker vers spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker vers aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker vers". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Daan en de volgende tekst verschijnt: "Student, Daan Wagenaar". De scene gaat over naar Erik met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Erik Waagmeester". Ze zijn beiden aan het werk in een slagerij. In beeld staat het volgende weergeven: "Medewerker vers bewerkt en verwerkt verse producten."

Als eerste komt Daan aan het woord. Hij neemt een selfie-video op.

Daan: Ik ben Daan Wagenaar. Ik loop stage bij slagerij De Wit. Ik ga laten zien wat ik allemaal doe.

Beschrijver: Daan staat naast Erik voor de slagerij. Erik neemt het woord. Ondertussen is Daan in de video het vlees aan het snijden.

Erik: Als je een ambachtelijke slagerij bent zoals wij, dan koop je zelf je eigen dieren in en die snijd je uit. Die vormen de basis voor alle dingen die je ervan maakt zoals hammen, worsten en dergelijke.

Beschrijver: We horen nu Daan en daarna Erik.

Daan: We gaan proberen te beginnen.

Erik: Proberen doen we niet. We gaan gewoon beginnen.

Beschrijver: Daan komt aan het woord.

Daan: Je doet verschillende dingen. Je hebt contact met mensen in de winkel. Ik kan nog werken aan snijden. Ik doe meestal korte haaltjes, maar dat is omdat je nog niet weet hoe die botten lopen.

Beschrijver: Er hangt een onderdeel van een dier waar Daan het vlees van moet wegsnijden. Erik geeft uitleg aan Daan.

Erik: Wat ik wil zien is dat je hier een strakke snede maakt. Hier dan langs.

Beschrijver: We horen Daan.

Daan: Tot op het bot.

Beschrijver: Erik vervolgt zijn uitleg.

Erik: Daar een strakke snede, de bovenkant los, dan maak je een ronding op het bot en dan pak je hem op het beenvlies.

Beschrijver: Na Erik horen we Daan. Ondertussen worden er sfeerimpressie getoond van Daan die het vlees weg aan het snijden is.

Daan: Het is nooit stil om je heen. Het is nooit rustig. Altijd veel reuring om je heen en gezelligheid.

Erik als praktijkbegeleider?

Beschrijver: Martin reageert tussendoor.

Martin: Een lul.

Beschrijver: Daan vervolgt zijn verhaal. In de volgende scene staat Daan naast een collega die bezig is met een machine. Hij stelt een vraag waarop de collega antwoordt.

Daan: Gaat komen, ja. Nee, hartstikke goed. Ik ben er blij mee. We kunnen serieus met elkaar werken. Dingen oppakken. Serieus leren en met elkaar lachen, gezellig.

Wat is dat voor een darm?

Collega: Een plastic darm.

Beschrijver: Erik komt nu aan het woord. De video gaat daarna naar een einde.

Erik: Je merkt dat er niet altijd een voorliefde is om de slagerij in te stappen. Ik vind het niet meer dan normaal en een taak voor ons om degenen die het wel willen een platform te bieden. Dus kom maar op.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker vers". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verwerkt en verkoopt verse producten", "help en adviseert klanten", "werkt schoon en hygiënisch", "bedient een kassasysteem", "zorgt voor nette presentatie", "gaat om met (snij)machines". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker vers" met daaronder de benodigde skills: "deskundig en leergierig", "klantvriendelijk en sociaal", "hygiënisch en schoon", "veilig en betrokken", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker vers bereid en verkoop je versproducten. Je staat de klanten te woord en geeft advies over de manier waarop ze de producten het lekkerste kunnen klaarmaken. Omdat voedselveiligheid een belangrijk onderdeel van jouw werk is, werk je veilig en hygiënisch. Dat betekent dat je ook een rol hebt bij het schoonmaken van de winkel. Je bent het visitekaartje van het bedrijf of de afdeling en zorgt ervoor dat klanten graag terug komen. Klantvriendelijkheid, servicegerichtheid en oog voor detail zijn daarom heel belangrijke eigenschappen. Als je het leuk vindt om met verse voeding te werken en met klanten om te gaan dan is dit voor jou een leuk beroep.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector