Traiteur vers

Opleiding

Als traiteur-vers weet jij je klanten steeds weer iets lekkers voor te schotelen. Je bedenkt en maakt warme maaltijden, maaltijdsalades, soepen, broodjes en bijvoorbeeld hartige taarten.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Opleidingscode
25702

Opleiding

Tijdens de opleiding tot traiteur vers leer je hoe je de lekkerste gerechten klaarmaakt. Je leert welke ingrediënten goed bij elkaar passen en welke methoden je gebruikt. Daarnaast komen hygiëne, kwaliteit, marketing en planning aan bod. In je werk stuur je ook medewerkers aan en je begeleidt ze. Leidinggeven is ook een onderdeel van de opleiding.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg: bbl
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Ben Bedeker en praktijkopleider John Kooijman over het vak van slager-traiteur.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Slager-traiteur

Ben Bedekker, student

John Kooijman, praktijkopleider

Een slager die gespecialiseerd is in dagverse producten en maaltijden.

Student Ben Bedekker staat in een slagerij en richt zich tot de camera.

BEN BEDEKKER: "Ik volg bij SVO Houten, slager-traiteur. Daarvoor leer ik in de biologische slagerij in Hilversum. Dat houdt in dat je 4 dagen in de week werkt en daarnaast volg je een opleiding. Zodat je in de praktijk alles leert met ondersteuning vanuit school."

Een klant komt de slagerij binnen.

BEN (TEGEN DE KLANT): "Goedemorgen."

KLANT (TEGEN BEN): "Mag ik drie cordon bleus van u?"

BEN (TEGEN DE KLANT): "Ja, natuurlijk mag dat."

KLANT (TEGEN BEN): "En hoe ga ik die klaarmaken?"

Praktijkopleider John Kooijman staat ook in de slagerij en richt zich tot de camera.

JOHN KOOIJMAN: "Wij zijn een biologisch bedrijf. Alles wat we hier verwerken is biologisch. Zowel kruiden, vlees van a tot z."

BEN: "Gemiddelde dag bestaat uit klanten helpen, dat gaat voorop in de winkel. Daarnaast het produceren van maaltijden versproducten, vlugklaar producten, vleeswaren, eigenlijk alles overkoepelend iets van de slagerij."

Ben en John staan in een keuken.

JOHN (TEGEN BEN): "Onderop doen we een bedje met prei,

dan een plakje brie, plakje varkenshaas."

BEN: "Het leuke aan de traiteur-kant van de slagerij is dat je voor mensen thuis eigenlijk heel veel ontzorging doet. Je komt naar hun huis toe en levert mooie schalen af. Zij kunnen een leuk feestje hebben, en jij hebt een heerlijk maal geproduceerd."

Ben en John staan samen voor de camera.

JOHN: "Ben is een hele leuke jongen. We zien elkaar ook privé. Dus wat dat betreft kunnen we het goed met elkaar vinden."

BEN: "Soms dan heb je een idee en dan hebben we altijd onze vrije tijd en dan gaan we samen barbecueën."

BEN (IN EEN VLOG): "De maaltijden zijn nu lekker klaar. Ze gaan zo de toonbank in en kunnen ze gekocht worden door de klanten."

Beeldtekst:

Vakfacts slager-traiteur:

- maakt eenvoudige maaltijden en maaltijdcomponenten

- bewaakt voedselveiligheid en voorkomt derving

- reinigt en/of desinfecteert werkruimtes, machines en materialen

- verkoopt versproducten aan klanten

- bewaakt de voorraad

- bereidt traiteursproducten en deelt vakinhoudelijke expertise

Skills:

- zelfstandig

- foodie

- verantwoordelijk

- overtuigend

- gestructureerd

- trendgevoelig

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.

Beroep

Steeds meer consumenten willen korter in de keuken staan en kopen graag kant-en-klaar maaltijden. Het verzinnen en maken van deze producten is jouw taak als traiteur vers. Ook het maken van buffetten hoort erbij. Trends in eten veranderen snel. Als traiteur speel je daar op in. Oog voor trends, houden van koken en lekker eten en een creatieve blik zijn daarom belangrijke eigenschappen van de traiteur vers.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector