Mediamaker

Stoei je graag met Photoshop en heb je gevoel voor beeld? Dan is een baan als mediamaker misschien wel iets voor jou.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Code
25591

Opleiding

Je leert werken met ontwerpen van vormgevers. Je leert met ontwerpprogramma’s als Photoshop, InDesign en Illustrator werken. Je leert hoe je tekst, afbeeldingen en ontwerp samen kunt brengen in digitale bestanden, die online geplaatst kunnen worden of gebruikt worden voor drukwerk.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,4
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 71%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Matig
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Mediamaker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Mediamaker". Een student mediamaker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als mediamaker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Mediamaker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Frans Friso en de volgende tekst verschijnt: "Student, Frans Friso de Winter". De scene gaat over naar Kamilla met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kamilla Gorczynska". In beeld staat het volgende weergeven: "Doet ontwerp en opmaakwerk bij een mediabureau."

Als eerste horen we Frans. De beelden tonen ondertussen dat Frans en Kamilla een formulier bespreken. In de volgende scene belt hij met een klant. Daarna vervolgt hij zijn verhaal over zijn werkzaamheden. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Frans: Het leukste aan mediamaker vind ik het creatieve gedeelte. En dat je fouten tegenkomt die je niet anders kunt oplossen, dan door creatief te denken. Naast vormgeven komt het mediagedeelte. Ik moet zorgen dat het er goed uitziet voordat het naar de drukker gaat. Ik leer klantgesprekken voeren, presenteren en vooral afspraken nakomen.

Ik spreek namens Planet Promotions. Ik zal die poster en flyer voor Terre des Hommes doen.

Wat ik het moeilijkst vind, is om met elke opdracht iets nieuws te bedenken. Niet telkens hetzelfde te maken.

Beschrijver: Kamilla stelt Frans een vraag waarop Frans antwoordt. Daarna geeft Kamilla feedback over Frans.

Kamilla: Frans, hoe was het gesprek?

Frans: Ik dacht wel goed.

Kamilla: Frans heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hij durft meer, hij durft vragen te stellen, hij durft meer te ondernemen.

Beschrijver: Frans geeft nu feedback over Kamilla.

Frans: Ik ben zeker blij met Kamilla.

Beschrijver: Kamilla reageert op Frans.

Kamilla: Maar je moet meer lachen, anders ga je weg.

Beschrijver: Frans lacht. Hij neemt daarna het woord.

Frans: Ik vind het fijn dat ik de vrijheid krijg om mijn eigen ding te doen. Maar dat er wordt meegekeken zodat als het fout gaat, het niet te laat is.

Beschrijver: Kamilla bedankt Frans. Daarna vertelt ze over Frans. Ondertussen geeft Frans op de beelden een presentatie aan zijn collega's.

Kamilla: Dank je wel. Nou, dat vind ik fijn om te horen.

Hij heeft zeker iets toe te voegen, als persoon maar ook als iemand met vakkennis straks. Ik denk dat mediamaker niet de laatste opleiding voor Frans is.

Beschrijver: Frans neemt nu een selfie-video op. We horen hem tegen zijn collega's.

Frans: Ik heb net gepresenteerd. Wat vonden jullie ervan?

Beschrijver: We horen nu de collega's van Frans. De video komt aan een einde.

Collega's: Prachtig, heel mooi. Supergoed.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Mediamaker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt media-uitingen", "werkt met diverse grafische programma's", "bereidt drukwerk voor", "maakt online uitingen", "doet zijn opdrachten op een computer", "werkt in teamverband". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Mediamaker" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "creatief", "zorgvuldig en netjes", "gedisciplineerd", "taakgericht en samenwerkend", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als mediamaker verzorg je de opmaak en technische specificaties voor allerlei media uitingen. Je maakt teksten op en bewerkt afbeeldingen. Je voert voorbereidend werk uit voor flyers, folders, formulieren, kranten, tijdschriften, verpakkingen, websites en andere multimediaproducten.  Het gaat om goed afgebakende opdrachten. Het is belangrijk dat je goed kan samenwerken.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 65%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector