Allround mediamaker

Als allround mediamaker ontwerp je zelfstandig drukwerk of online beeldmateriaal. Je maakt logo’s, verpakkingen, flyers en nog veel meer!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Media, vormgeving en ICT
Richting
Communicatie, media en design
Code
25592

Opleiding

Je leert werken met programma’s als Photoshop, Indesign en Illustrator. Je leert de fijne kneepjes van het grafisch vormgeven. Je krijgt vakken als webdesign en fotografie. Daarnaast leer je hoe je projecten kunt managen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 42%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround Mediamaker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround Mediamaker". Een student allround mediamaker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround mediamaker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround Mediamaker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ahmadullah en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ahmadullah Kakar". De scene gaat over naar Faruk met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Faruk Akcay". In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt de vormgeving en of realisatie van diverse media-uitingen."

Ahmadullah neemt als eerste het woord. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Ahmadullah: Waar ik dagelijks mee bezig ben, is vooral het ontwerp en het grafisch vormgeven. Dat kan zijn van een logo, flyer, posters, autobeletteringen. Noem het maar op. Dat doe ik hier dagelijks.

Beschrijver: Faruk neemt het woord over van Ahmadullah. Ondertussen worden er beelden getoond van Ahmadullah die achter de computer bezig is met het ontwerpen van een menu.

Faruk: Wat ik leuk vind en wat mij aanspreekt in het vak is de creativiteit. Je kan helemaal losgaan in je ontwerpen. Soms ook niet. Soms zit je gewoon echt vast aan de eisen van de klant. Om een DTP te kunnen zijn moet je creatief kunnen zijn. Je moet stressbestendig kunnen zijn. Je moet kunnen werken achter de pc dus heel veel zittend werken ook.

Beschrijver: Ahmadullah en Faruk zitten samen achter een computer. Ahmadullah laat zijn werk zien aan Faruk. We horen Ahmadullah.

Ahmadullah: Ik heb deze foto expres in het midden laten lopen van de pagina. Dus als je hem openvouwt dan zie je die hele foto doorlopen.

Beschrijver: Faruk reageert op Ahmadullah.

Faruk: Dan komt hier de naad als het ware.

Beschrijver: Vervolgens horen we Ahmadullah weer. Ahmadullah vertelt daarna over zijn begeleider en over zijn werkzaamheden. In de video staan Ahmadullah en Faruk bij een grote printer. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de bedrijfsruimte. Er hangen grote reclameposters aan de muren. Daarna bekijkt Ahmadullah de reclamebestickering op een bedrijfsbusje die zijn collega's hebben aangebracht. Als laatst neemt hij een selfie-video op. Op de achtergrond zijn zijn collega's bezig met het bestikkeren van een auto. De video komt aan een einde.

Ahmadullah: Ja, precies.

Hij begeleidt je heel goed. Hij legt alles stap voor stap uit. Daarbij maak ik ook altijd aantekeningen zodat ik het in de toekomst een beetje goed beheers en niet dezelfde fout nog een keer maak. Toen ik in het begin bij bedrijf binnenkwam was ik alleen met het ontwerp bezig voor het kleiner werk. Het gaat alleen maar de goede kant op. Nu krijg ik steeds grotere opdrachten van hun. Het is wel handig als je een klein beetje kennis hebt van het programma maar je kan het altijd uiteraard op school nog leren met je leraren, maar ook als je later nog doorstudeert in ontwerp of als grafisch vormgever. Dan kun je altijd nog doorleren. Je ziet heel vaak namen voorbijkomen in 3D of met mooie achtergronden en ik vond het altijd leuk om dat te maken maar ik kon het eerst niet. Ik heb een boek in de bibliotheek gehaald om zelf bepaalde dingen te oefenen. Je maakt gewoon diverse dingen. Het blijft gewoon leuk altijd. Als je een beetje creatief bent, een beetje kan ontwerpen en vormgeven, dan is het altijd leuk om nieuwe dingen te maken.

Ik heb vandaag weer lekker ontworpen. Het was superleuk. De dag zit er weer op. Jongens, tot ziens.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround Mediamaker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "ontwerpt offline en online media-uitingen", "werkt ontwerpen uit", "gebruikt grafische software", "werkt zelfstandig aan opdrachten", "levert werkbare bestanden af". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround Mediamaker" met daaronder de benodigde skills: "creatief en vindingrijk", "vakkundig en nieuwsgierig", "communicatief en representatie", "drukbestendig en flexibel", "klantgericht", "samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround mediamaker werk je zelfstandig aan grote opdrachten. Je bedenkt slimme oplossingen en je kan goed samenwerken met collega’s en klanten. Je verzorgt de opmaak en technische specificaties voor allerlei media uitingen. Je maakt teksten op en bewerkt afbeeldingen voor flyers, folders, formulieren, kranten, tijdschriften, verpakkingen, websites en andere multimediaproducten.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 74%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Het vak van mediavormgevers en -makers ontwikkelt zich snel. Er is niet alleen vraag naar de vormgeving van advertenties, folders en websites. Maar ook naar apps, digitale publicaties, infographics, video’s en animaties in 2D en 3D. Mediavormgevers werken en experimenteren steeds vaker met nieuwe ontwikkelingen zoals Web3 en Extended Reality (XR). Het benutten van AI in bijvoorbeeld vormgeving of gepersonaliseerde content wordt steeds belangrijker. Mediaprofessionals werken steeds vaker met totaalconcepten. Ze richten zich op alle zintuigen. Daarom gebruiken ze naast beeld en tekst ook andere elementen in hun concept. Bovendien werken ze daarbij steeds milieubewuster.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Mediavormgevers en -makers moeten zich blijven verdiepen in de snelle technologische ontwikkelingen in hun vakgebied. En ze experimenteren met nieuwe design-tools. Veel mediaprofessionals specialiseren zich. Bijvoorbeeld in het vormgeven of maken van apps, 3D-animaties of games. Omdat er meer vraag is naar totaalconcepten moeten mediavormgevers en -makers in allerlei verschillende stijlen en met diverse technieken kunnen werken. Daarnaast vinden zij het leuk om te experimenteren met bijvoorbeeld ontwerpen die verschillende zintuigen prikkelen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Er is een groeiende behoefte aan visuele content in digitale media, reclame en entertainment. Als mediavormgever kun je starten als (junior) mediavormgever bij een ontwerpstudio, een reclamebureau, een (online) communicatie- of multimediabureau, een gamebedrijf, animatiestudio of een bureau met een AV-afdeling. Ook kun je aan de slag als zelfstandig vormgever. Een andere optie is doorstuderen op het hbo. Bijvoorbeeld bij een kunstacademie, bij een opleiding Communicatie & Multimedia Design, Interaction Design of een hbo gericht op animatie en gaming. Mediamakers kiezen er vaak voor door te studeren als mediavormgever. De technologische ontwikkelingen in het werkveld gaan snel. Om beter in te spelen op wat er in de praktijk nodig is, kun je na het basisjaar modules kiezen om je te specialiseren of juist te verbreden.