Aankomend onderofficier maritiem

Dag en nacht, bij storm en regen. Als aankomend onderofficier maritiem werk je onder alle mogelijke omstandigheden.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je krijgt les in nautische en algemene scheepstaken. Je leert om leiding en lessen te geven aan een groep. Sporten is een groot onderdeel van de opleiding tot aankomend onderofficier maritiem.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_Aankomend onderofficier maritiem"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Aankomend onderofficier maritiem". Een student aankomend onderofficier maritiem spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als aankomend onderofficier maritiem aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Aankomend onderofficier maritiem". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Leonie van Beusekom en de volgende tekst verschijnt: "Student, Leonie van Beusekom". De scene gaat over naar Johan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Johan Klem". In beeld staat het volgende weergeven: "Oriënteert zich op een carrière als leidinggevende bij de Koninklijke Marine." In de video wordt een haven getoond met rubberen boten.

Als eerste neemt Leonie het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Leonie samen met haar collega’s die hun zwemvesten om doen. Daarnaast start Leonie de rubberen boot. In een volgende scene neemt ze een selfie-video op. Ze zit samen met haar collega’s in de boot.

Leonie: Ik ben Leonie van Beusekom. Ik volg de opleiding aankomend onderofficier maritiem en ik loop stage bij de Koninklijke Marine. Tijdens de stage varen we over het algemeen met de boot. Daarnaast doen we navigatie. Soms mag je zelf kiezen waar je heen gaat. Meestal krijg je de opdrachten die voor je op tafel liggen. Voor de rest krijg je gewoon militaire vorming. Dus je leert echt hoe je moet gedragen als militair, hoe je je op moet stellen.

Ik ben Leonie van Beusekom en we gaan zo meteen varen.

Beschrijver: Na Leonie komt Johan aan het woord. Hij stelt een vraag aan de studenten. In de volgende scene stelt hij zichzelf voor. Daarna geeft hij instructie aan een student. De student bestuurt de boot. In de volgende scène geeft Johan feedback over Leonie.

Johan: Wat doen we altijd als eerste als we beginnen met rubberbootvaren? Wat gaan we controleren?

Ik ben de schipper, Klem. Ik begeleid de VEVA Maritiem in Den Helder. Ik ben de coördinator dus ik plan de stageweken. Ik ben afhankelijk van Stichting Praktijkleren. Daar staan een aantal doelstellingen op die de studenten moeten hebben in een bepaalde week. De rest is een invulling die ik er zelf aan kan geven. Daarin probeer ik ze zoveel mogelijk te laten zien van het marinevak.

Nu zet je hem in neutraal. Nu zit je hem in zijn achteruit.

Anderhalf jaar geleden heb ik haar binnen zien komen als een heel jong verlegen meisje. Die kwam in de grote boze wereld die marine heet. Ik heb je in anderhalf jaar tijd toch zien uitgroeien met een stuk zelfverzekerheid. Dat vind ik mooi om te zien.

Beschrijver: Leonie neemt het woord over van Johan. Ondertussen worden er beelden getoond van Leonie, Johan en nog een student die met de boot varen.

Leonie: Ik moet toch eerlijk zeggen dat ik mezelf ook in de diepe heb gegooid want ik wist niet wat ik wilde. Dus daarom ben ik ook VEVA gaan doen om mezelf tegen te komen.

Beschrijver: Johan vult Leonie aan.

Johan: Dat is gelukt, denk ik.

Beschrijver: Leonie reageert vervolgens weer op Johan. De video komt daarna aan een einde.

Leonie: Dat is zeker weten gelukt.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "aankomend onderofficier maritiem". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert coördinerende taken uit", " geeft leiding", "verantwoordelijk voor communicatieverkeer, onderhoud aan het schip of werkzaamheden in de commandocentrale of op de brug van het schip", " voert nautische en algemene scheepstaken uit", "vaart met kleine vaartuigen en coördineert hierbij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "aankomend onderofficier maritiem" met daaronder de benodigde skills: "coördinerend", "leidinggevend", "stressbestendig", "tactisch", "strategisch", "goede fysieke conditie". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als aankomend onderofficier maritiem werk je als onderofficier/korporaal bij de Koninklijke Marine. De Marine is een onderdeel van de krijgsmacht (Defensie). Je werkt in Nederland of in het buitenland. Je voert je taken voornamelijk uit aan boord van schepen, zoals het uitvoeren van radar waarnemingen en onderhoudswerkzaamheden. Je bent voorbereid op ingewikkelde en stressvolle militaire werkzaamheden. Je opereert in risicovolle omstandigheden en doet er alles aan om jezelf en je team veilig te laten werken. Je bent je bewust van je (militaire) voorbeeldfunctie en gedraag je er ook naar.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector