Bewegingsagoog

Als bewegingsagoog ondersteun of stimuleer je mensen die zelf niet goed kunnen bewegen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert diverse mensen te begeleiden en ondersteunen bij bewegingsactiviteiten. Allereerst leer je zelf diverse sporten als fitness, turnen, zwemmen of outdoor. Je leert ook leiding geven en projecten uitvoeren.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 50%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Niet bekend
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Bewegingsagoog"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Bewegingsagoog". Een student bewegingsagoog spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als bewegingsagoog aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Bewegingsagoog". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ivo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ivo Schotman". De scene gaat over naar Alwin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Alwin van Alphen". Ze bevinden zich in een verzorgingshuis. In beeld staat het volgende weergeven: "Organiseert en coördineert sportactiviteiten voor mensen met een beperking." Er worden ondertussen beelden getoond van pionnen in een kamer. Iemand gooit een bal tegen de pionnen.

Ivo en Alwin lopen een zaal binnen. Ze zetten de stoelen klaar. We horen als eerste Alwin.

Alwin: Hopelijk hebben we weer net zo'n grote groep als vorige week.

Beschrijver: Er worden beelden getoond van ouderen in een kring. Ze geven bal door. Ivo komt aan het woord. In de volgende scene is Ivo te zien die samen oefeningen doet met de ouderen. Hij doet oefening voor.

Ivo: Mijn naam is Ivo Schotman en ik doe de opleiding bewegingsagoog. En ik loop stage bij de Sportief Besteed Groep. Ik geef les aan ouderen. Daar geven we stoelyoga.

Dan gaan we even met de armen helemaal omhoog.

Beschrijver: Het woord gaat naar Alwin.

Alwin: We begeleiden de studenten heel zelfstandig. Ze beginnen met korte stukjes lesgeven en langzaam breiden we dit steeds meer uit. We proberen na elke les een kort feedback-momentje te hebben.

Beschrijver: Ivo buigt voorover en maakt een beweging met zijn handen alsof hij iets pakt. We horen nu Ivo. De ouderen doen de oefening vervolgens na.

Ivo: Dan gaan we onder onze stoel al het geld even pakken.

Beschrijver: Na Ivo komt Alwin weer aan het woord.

Alwin: Ik vind het supertof dat Ivo hier stage loopt.

Beschrijver: Ivo vult Alwin aan. In de volgende scene doen ze een oefening waar ze een bal door moeten geven. Daarna neemt Ivo een selfie-video op. Op de achteren staan de ouderen. Ivo vraagt om feedback. We horen na Ivo de ouderen.

Ivo: Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin, al vanaf het begin. Erg leuk. Heel wat anders dan wat ik gewend ben.

Ho, ho. Ik heb hem nog, hoor.

Hallo, ik ben Ivo. Ik heb deze dames vandaag lesgegeven. Wat vonden jullie ervan?

Ouderen: Fantastisch.

Beschrijver: Er worden nog sfeerimpressies getoond van de activiteiten die Ivo en Alwin organiseren voor de ouderen. De ouderen zitten in een kring en er wordt een bal gebruikt. De video gaat daarna naar een einde.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Bewegingsagoog". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "biedt sport en beweging sb-activiteiten aan", "werkt met mensen met een beperking", "werkzaam in ouderenzorg en gehandicaptenzorg", "werkzaam in revalidatiecentrum", "werkzaam in jeugdhulpverlening", "coördineert de sb-activiteiten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Bewegingsagoog" met daaronder de benodigde skills: "sociaal", "zorgzaam", "geduldig", "sportief", "organisatietalent". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je werkt met mensen met een beperking en begeleidt hen bij sportactiviteiten. Je organiseert en coördineert deze activiteiten. Je onderhoudt contact met familie, begeleiders, verzorgers en vrijwilligers.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 93%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.