Buurtsportcoach

Bewegen en actief zijn is voor iedereen belangrijk. Als buurtsportcoach maak je plannen om mensen aan het sporten te krijgen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Sport en bewegen
Opleidingscode
25909

Opleiding

Je leert hoe je sport- en bewegingsprogramma's opstelt voor de buurt en hoe je scholen en sportverenigingen aan elkaar kunt koppelen. Je leert hoe je een plan van aanpak maakt en waar je allemaal aan moet denken. Veiligheid en hygiëne zijn ook belangrijk, dat leer je ook tijdens de opleiding tot coördinator buurt, onderwijs en sport.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 54%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Sep Schoormans en praktijkopleider Manon van der kraft over het vak van buurtsportcoach.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

De buurtsportcoach werkt aan het organiseren en uitvoeren van sportactiviteiten met een maatschappelijk doel.

SEP SCHOORMANS: "Ik loop stage bij SSK Sportstage De Kempen. Als buurtsportcoach doe ik activiteiten voorbereiden samen met mijn stagegeleider. En breng ik de buurt en scholen met verenigingen dichter bij elkaar."

MANON VAN DER KRAFT: "Wij zijn werkzaam bij een onderwijsinrichting en daarvan een aparte groep is het beweegteam. Wij verzorgen daar de gymlessen, maar ook de sportdagen, de koningsspelen. Maar ook het naschoolsportaanbod waar we kinderen bij elkaar laten komen om te sporten.

SEP: "We hebben hier de gymlessen die we verzorgen voor deze school hier in Hapert. Alle klassen komen hier drie kwartier gymmen. Zoals je ziet zijn ze lekker bezig.

Ik ben hier samen met Puk en wij gaan hier de oefeningen uitleggen die we in de gymlessen gaan doen."

SEP (TEGEN DE LEERLINGEN): "Ik doe alle oefeningen voor, Puk doet het dadelijk na en we komen zodadelijk bij de kast uit."

MANON: "We hebben ook veel samenwerking met verenigingen. Waar we naar de vereniging toe gaan. Bijvoorbeeld naar de handbalvereniging, maar ook de handboog en paddel is er ook eentje van. Het doel is erachter om kinderen één kennis te laten maken met verschillende sporten. Maar ook de kinderen naschool in beweging te krijgen samen. En met vriendjes en vriendinnetjes maar ook natuurlijk om nieuwe kindjes te leren kennen bij de sportverenigingen en daaromheen."

SEP: "Ik vind het leukst om zo met de kinderen bezig te zijn, ze enthousiast te zien. En om ze zelf enthousiasmeren."

MANON: "Het stukje sociaal is natuurlijk heel erg belangrijk. De omgang met kinderen. Maar ook het improviseren. Creativiteit in de lessen. Dat komt natuurlijk allemaal aan bod."

Beeldtekst:

Vakfacts buurtsportcoach

- onderzoekt de mogelijkheden van een sportactiviteit met een maatschappelijk doel.

- stelt een SB-programma op voor de sportactiviteit.

- voer de sportactiviteit uit.

- toetst de voortgang van de sportaktiviteit.

Skills buurtsportcoach

- flexibel

- sportief

- hulpvaardig

- integer

- mensgericht

Logo samenwerking beroepsonderwijs bedrijfsleven

Beeldtekst:

Maakt werk van praktijkleren.

Beroep

Als buurtsportcoach ben je sportief en sociaal. Je organiseert en coördineert BOS-activiteiten, dat staat voor buurt, onderwijs en sport. Je legt contact en werkt samen met BOS-medewerkers van andere organisaties. Je zet je in voor een goed beweegklimaat in en om de school. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en groepen te laten bewegen. Je motiveert ze dus om actief te zijn en natuurlijk te blijven! Het gaat om projecten waarbij je bijvoorbeeld de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar aan laat sluiten, maar natuurlijk ook om het organiseren van bijvoorbeeld een sportevenement of -toernooi.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.