Leefstijlcoach

Opleiding

Is sport je passie en kun je goed regelen en organiseren? Als leefstijlcoach organiseer je workshops, clinics en evenementen om mensen aan het sporten te krijgen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Sport en bewegen
Opleidingscode
25910

Opleiding

Je leert sport- en bewegingsactiviteiten voor te bereiden, op te zetten en uit te voeren. Je leert hoe je deelnemers met enthousiasme kan laten mee doen. Je leert dan ook stimulerend leiding geven. Natuurlijk leer je coachen, begeleiden en instructie geven. Veiligheid en hygiëne zijn ook belangrijk.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 47%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Floor van Schaick Zillesen en praktijkopleider Max Jacobs over het vak van leefstijlcoach.

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

De student leefstijlcoach ondersteunt cliënten bij het realiseren van een gezonde leefstijl met beweegactiviteiten en begeleiding gericht op voeding en/of ontspanning

Student Leefstijlcoach Floor van Schaick Zillesen leunt tegen een bureau in een behandelkamer.

FLOOR (TEGEN DE CAMERA): “Ik volg de opleiding Leefstijlcoach en ik loop stage bij B-Fysic Kastelenplein. Mensen komen hier voornamelijk omdat ze graag iets willen veranderen. Dat kan zijn in hun leefstijl of in de voeding. Maar het kan ook zijn met beweging. Mensen komen hier heel veel vanuit bijvoorbeeld het ziekenhuis of vanuit de fysio.”

Praktijkopleider Max Jacobs staat in een kantoorruimte.

MAX (TEGEN DE CAMERA): “Wat wij doen bij de intakegesprekken is in eerste instantie het doel achterhalen waarvoor de persoon hier komt. En die mensen weten natuurlijk zelf al wat goed is en niet goed. Maar juist het zelfstandig doen, lukt ze niet. Dus daarin moeten wij ze coachen met tips en adviezen om uiteindelijk toch zelfstandig thuis de goede keuzes in de leefstijl te maken.”

Floor zit met een cliënt aan haar bureau.

FLOOR (TEGEN CLIËNT): “Hoe gaat het met de voeding?”

FLOOR (TEGEN DE CAMERA): “Wij gaan kijken wat mensen nu in het dagelijks leven doen. Hoe ze bijvoorbeeld eten of hoeveel ze bewegen. En vanuit daar gaan we een plan samenstellen samen met de cliënt om te kijken hoe we het kunnen gaan veranderen.”

Floor zit tegenover haar cliënt.

FLOOR (TEGEN CLIËNT) : “Ik heb voor jou een boekje en ik zou graag willen dat je dat invult en dan geheel eerlijk. En dan kunnen wij samen gaan kijken wat er misschien verbeterd moet worden of wat we anders kunnen doen.”

Floor zit achter haar bureau. Ze filmt zichzelf en praat in de camera.

FLOOR (IN VLOG): “Ik ben nu bezig om een trainingsschema te maken voor die cliënt die hier net was.”

Max zit bij Floor aan haar bureau.

MAX (TEGEN FLOOR): “Hoe ging het gesprek met Rinie net?”

FLOOR (TEGEN MAX): “Ik vond eigenlijk wel dat het goed ging. Ze was heel erg open over wat ze wel en niet al een keer heeft geprobeerd.”

Floor staat met Rinie in de oefenruimte en laat Rinie een trainingsschema zien.

FLOOR (TEGEN RINIE): “Vervolgens gaan we naar de loopband. Dat doen we allebei tien minuten. Daarna gaan we de front race en een combinatie ervan doen."

Floor coacht Rinie bij de verschillende oefeningen.

FLOOR (ALS VOICE-OVER): “Het leukste vind ik om samen met de cliënt een doel op te stellen en te gaan kijken hoe we dat kunnen kunnen behalen.”

Rinie zit op een hometrainer, Floor staat ernaast.

FLOOR (TEGEN RINIE): “En je houdt inderdaad de wentelingen nog heel goed bij. Supergoed!”

RINIE (TEGEN FLOOR): “Dank je wel!”

(VROLIJKE MUZIEK)

Beeldtekst:

Vakfacts Leefstijlcoach

- stelt een beginsituatie en doelstellingen vast

- stelt een leefstijl- en beweegprogramma op

- voert een leefstijl- en beweegprogramma uit

- evalueert het leefstijl- en beweegprogramma

Skills Leefstijlcoach

- empathisch

- probleemoplossend

- aanpassingsvermogen

- hulpvaardig

- coachend

- integer

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt, met als bijschrift: ‘maakt werk van praktijkleren’.

Beroep

Ben je sportief én commercieel ingesteld? Dan is leefstijlcoach een beroep voor jou. Je organiseert sportactiviteiten en -evenementen. Daarbij geef je leiding aan medewerkers in je organisatie. Je werkt samen met veel soorten mensen, zoals sporters, trainers, vrijwilligers en sponsors.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.