Trainer-coach/Instructeur

Opleiding

Onmisbaar voor elke sporter en elk sportteam. Jij haalt het beste uit elke sporter en je houdt scherp in de gaten hoe teams beter kunnen presteren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Sport en bewegen
Opleidingscode
25912

Opleiding

Activeren, organiseren, coachen, stimulerend leiding geven. Je leert het allemaal tijdens de opleiding coördinator sportinstructie, training en coaching. Je leert ook trainingen voor te bereiden en welke verschillende opzetten je kunt gebruiken. Je leert coachend leiding geven.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 69%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 47%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Noah Alexandre Belchior en praktijkopleider Errol Esajas over het vak van trainer-coach/instructeur.

(ENERGIEKE MUZIEK)

Beeldtekst:

De trainer-coach/instructeur is breed inzetbaar en motiveert en helpt sporters om gestelde doelen te behalen.

Student Noah Alexandre Belchior staat in een sportzaal en richt zich tot de camera.

NOAH ALEXANDRE BELCHIOR: "Ik loop stage bij Sports Performance Center Rijnmond."

Praktijkopleider Errol Esajas staat ook in de sportzaal en richt zich tot de camera.

ERROL ESAJAS: "Wij zijn negen jaar geleden begonnen met dit bedrijf omdat ik het heel belangrijk vond dat wij iedereen moeten kunnen trainen. Dus van jong tot oud, van mensen in een rolstoel tot topsporters. In de topsporters hebben wij bijvoorbeeld zeven internationals waaronder Dumfries, De Vrij, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo."

Student Noah staat midden in de sportzaal, achter hem staan hordes klaar.

NOAH (IN EEN VLOG): "Ik heb net materialen neergezet voor een training die ik zo moet geven voor een zwemster, gaan lekker werken aan de heup mobiliteit en aan het inzetten van de knieën en lekker in beweging blijven. Ik heb er zin en ik hoop zij ook."

NOAH: "Ik kijk mee met trainers, ik geef zelf delen van de training, ik ruim op, ik zet dingen klaar voor trainers voor bepaalde trainingen die ze gaan geven. Het zijn looptrainingen, coördinatietrainingen, wenden en keren, mobiliteit. Dat is eigenlijk wat elke sporter nodig heeft om goed te kunnen bewegen en in zijn sport te kunnen presteren op het niveau wat hij wil of zelfs een beter niveau. Klasgenoten lopen stage in fitnesscentra, bij fysiotherapeuten, bij zwembaden, bij sportcentra, ook verenigingen. Eigenlijk overal kan je dit gebruiken."

ERROL: "Wat wij doen is: we leren ze hoe ze moeten bewegen. Dus je moet sprinten: we noemen de CLUKS, de coördinatie de lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht, snelheid. Nou, we hebben gesprekken, wij nemen ze mee, wij leren ze. Ze moeten eerst meedoen met de trainingen en daarna gaan ze, als ze klaar zijn moeten ze een volledige training kunnen geven."

NOAH: "Vanuit school en Sports Performance Center Rijnmond worden bepaalde activiteiten aangeboden op verschillende scholen en daar zijn we bezig in pauzes, maar ook met tussenuren om de leerlingen daar nog meer in beweging te krijgen. Daar proberen wij zoveel mogelijk mee te helpen door activiteiten aan te bieden waarmee ze echt aan de slag kunnen gaan."

Beeldtekst:

Vakfacts trainer-coach/instructeur:

- bereidt een les of training voor

- voert een les, training, toernooi of evenement uit

- stelt beginsituatie en doelen vast voor sporters

- coacht bij wedstrijden of activiteiten

- evalueert de ontwikkeling van sporters

Skills:

- sportief

- hulpvaardig

- flexibel

- oplettend

- integer

Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.

Beeldtekst:

SBB maakt werk van praktijkleren

Beroep

Ben je een sportief type? Dan is het beroep trainer-coach/instructeur iets voor jou. Je geeft les en training op het gebied van sport en bewegen. Je werkt daarbij met verschillende soorten mensen, zoals ouderen, fanatieke sporters, recreanten of mensen met lichamelijke klachten. Je zet sportactiviteiten op, bijvoorbeeld een toernooi, wedstrijd of training. Je motiveert mensen om aan de activiteiten deel te nemen. Daarnaast onderhoud je veel contacten met andere partijen, zoals supporters, sponsors en de media. Je geeft leiding aan en motiveert medewerkers.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 83%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.