Trainer-coach/Instructeur

Opleiding

Onmisbaar voor elke sporter en elk sportteam. Jij haalt het beste uit elke sporter en je houdt scherp in de gaten hoe teams beter kunnen presteren.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Zorg en welzijn
Richting
Sport en bewegen
Opleidingscode
25912

Opleiding

Activeren, organiseren, coachen, stimulerend leiding geven. Je leert het allemaal tijdens de opleiding coördinator sportinstructie, training en coaching. Je leert ook trainingen voor te bereiden en welke verschillende opzetten je kunt gebruiken. Je leert coachend leiding geven.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 36%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Tekst van de video

"Praktijkleren Trainer-coach/Instructeur"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Trainer-coach/Instructeur". Een student coördinator sportinstructie, training en coaching spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als coördinator sportinstructie, training en coaching aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Trainer-coach/Instructeur". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Anniek en de volgende tekst verschijnt: "Student, Anniek de Jonge". De scene gaat over naar Robert met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Robert Jansen". Ze staan beiden op het strand. In de video heeft Anniek een surfboard vast en geeft ze uitleg aan kinderen. In beeld staat het volgende weergeven: "Begeleidt sportactiviteiten en organiseert sportevenementen."

Als eerste komt Robert aan het woord.

Robert: Vandaag zijn we in Surfschool SurfKaravaan in Ouddorp. Daar golfsurfen we en eigenlijk alles op het water en met golven.

Beschrijver: Na Robert komt Anniek aan het woord.

Anniek: Als sportinstructeur leid je dagkampen. Je helpt ook in de les. Alles er omheen moet je ook goed organiseren.

Beschrijver: We gaan terug naar Robert. In de volgende scene staan Robert en Anniek voor een groep kinderen.

Robert: De energie straalt er vanaf. Dat is heel gaaf en dat is voor ons in het bedrijf echt heel belangrijk. Als je dan ook nog gevoel hebt om met kinderen te werken... Super goed!

Goed luisteren naar Anniek.

Beschrijver: We horen nu Anniek tegen de kinderen. Daarna vertelt ze verder over haar beroep. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van de kinderen die aan het golfsurfen zijn.

Anniek: Jullie hebben het al gezien, er zijn hele grote golven.

Het is heel belangrijk dat iedereen veilig in het water met elkaar omgaat. Soms is het lastig als iemand niet goed luistert of ze toch niet zo enthousiast zijn als je gehoopt had. Dat ze je alleen maar tegenwerken. Dan moet je ze toch weer enthousiast krijgen om mee te gaan doen.

Beschrijver: Robert neemt het woord over van Anniek. Er worden ondertussen beelden getoond van Anniek die instructies geeft aan kinderen.

Robert: Wat is belangrijk om sportinstructeur te worden? Kan je dingen overbrengen? Maar kun je je vooral ook verplaatsen in de mensen die voor je staan?

Beschrijver: Na Robert gaan we over naar Anniek.

Anniek: Ik vind het heel leuk wanneer ik iets uitleg aan iemand die het nog nooit gedaan heeft dat het dan uiteindelijk ook bij diegene lukt. Dat ze helemaal blij worden van wat je hebt uitgelegd.

Beschrijver: Robert geeft uitleg aan Anniek. Achter hun zit een groep kinderen.

Robert: De golven zijn vandaag groot. Het waait hard en de kids zijn een beetje klein. Dus graag een uitleg over het touwtje vasthouden. Dat is superbelangrijk.

Beschrijver: Anniek vervolgt haar verhaal over haar beroep. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de video is Anniek aan het werk in de surfshop. Ze kiest een wetsuit uit voor een klant en neemt in een volgende scene de telefoon op.

Anniek: Ik word dus opgeleid als surfinstructeur maar ik moet ook helpen in de surfshop om mensen de goede maat wetsuit te geven. Je krijgt ook veel vragen van mensen die een les willen boeken of willen reserveren. Hiervoor had ik nog nooit surfles gegeven en nu help ik in de les. Zonder Robert had ik dat niet geleerd.

Beschrijver: Robert en Anniek zitten naast elkaar. Robert komt aan het woord.

Robert: Het voelt heel natuurlijk, de samenwerking. Je ziet dat we heel snel met zijn tweeën op pad komen. Alles onder mijn verantwoordelijkheid maar ik kan gewoon dingen overgeven aan Anniek waarvan ik dan denk, ik doe een stapje terug. Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat.

Beschrijver: We horen nu Anniek over Robert. In een volgende scene slaat ze de pet af van Robert waarop Robert reageert.

Anniek: Het is eigenlijk mijn baas maar hij is heel relaxed, chill en altijd vrolijk.

Robert: Ben je nou helemaal gek geworden?

Beschrijver: Anniek vervolgt haar verhaal. In de laatste scene neemt ze een selfie-video op en ze stelt een vraag aan klanten. De video komt vervolgens aan een einde.

Anniek: Binnen een paar jaar wil ik wel echt sportinstructeur zijn. Mensen kunnen leren om een sport te doen en enthousiast te maken.

We zijn net klaar met de les. Was het leuk?

Klanten: Yeah!

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Trainer-coach/Instructeur". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verzorgt trainingen, instructie en coaching", "voert coördinerende en ondersteunende taken uit", "organiseert wedstrijden en evenementen", "herkent en stimuleert de talenten van de deelnemers", "past EHBSO toe als dat nodig is". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Trainer-coach/Instructeur" met daaronder de benodigde skills: "vindingrijk en proactief", "sportief en ambitieus", "hulpvaardig en klantvriendelijk", "inlevingsvermogen en verantwoordelijk", "overtuigingskracht en samenwerken". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Ben je een sportief type? Dan is het beroep trainer-coach/instructeur iets voor jou. Je geeft les en training op het gebied van sport en bewegen. Je werkt daarbij met verschillende soorten mensen, zoals ouderen, fanatieke sporters, recreanten of mensen met lichamelijke klachten. Je zet sportactiviteiten op, bijvoorbeeld een toernooi, wedstrijd of training. Je motiveert mensen om aan de activiteiten deel te nemen. Daarnaast onderhoud je veel contacten met andere partijen, zoals supporters, sponsors en de media. Je geeft leiding aan en motiveert medewerkers.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 85%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Werken in de sector Sport en Bewegen wordt steeds aantrekkelijker. Waarom? Omdat het steeds belangrijker wordt dat alle Nederlanders vitaal en gezond zijn en blijven. Want door te sporten en te bewegen gaan meer mensen meedoen met de samenleving. Dat verbindt mensen met elkaar en is goed voor de gezondheid. En als mensen vitaler worden, hebben ze minder hulp van anderen nodig. Dat helpt ook bij het betaalbaar houden van de zorg. Bovendien ontdekken steeds meer werkgevers dat mbo’ers met een sport- en bewegen-diploma waardevol zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Omdat niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke overheden sporten en bewegen steeds belangrijker vinden, doen ze er alles aan om dit beroep nog aantrekkelijker te maken. Zo krijgen medewerkers in deze sector binnenkort betere arbeidsvoorwaarden, beter betaald, meer werkuren en meer gelegenheid voor bijscholing.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Met een diploma Sport en Bewegen op zak kun je allerlei kanten op. Je kunt gaan werken bij een sportvereniging, of bij het zwembad of een kinderopvang, defensie en politie of fitness- en gezondheidscentra. Maar ook in de recreatie of het sportbuurtwerk. Het is dus enorm afwisselend. En de vraag naar mensen zoals jij neemt alleen maar toe.