Vakkracht industrieel lakverwerker

Naast specialist in het lakken ben jij de adviseur op de werkvloer. Je geeft uitleg aan collega’s, leerlingen en stagiairs.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert het voorbewerken en aflakken van hout, metaal of kunststof. Je leert met welke gereedschappen en materialen je dat het beste doet. Je leert de voorschriften en richtlijnen kennen. Maar wat je ook leert is het begeleiden van collega’s.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakkracht industrieel lakverwerker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakkracht industrieel lakverwerker". Een student vakkracht industrieel lakverwerker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakkracht industrieel lakverwerker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakkracht industrieel lakverwerker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Dave en de volgende tekst verschijnt: "Student, Dave Taalman". De scene gaat over naar Chin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Chin Ho". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert oppervlakte behandelingswerkzaamheden uit, zorgt voor een technisch werkplan en geeft leiding." Op de beelden trekt Dave een overal aan.

Als eerste komt Dave aan het woord. Er worden beelden getoond van Chin die in het magazijn een blik verf pakt. De ruimte wordt getoond waar geverfd wordt. Deze is helemaal afgedekt met wit doek. In de ruimte loopt nog een andere collega in een volledig beschermpak. In de volgende scene draagt de persoon in pak een helm met een slang eraan. Op de achtergrond is iemand aan het spuiten.

Dave: Ik doe de opleiding vakkracht industrieel lakverwerker bij het bedrijf Coating Systems. Heel de dag hangen wij dingen op voor het spuiten. We lopen het te schuren. Af te blazen en kleefdoeken om het stofvrij te maken. Dan de verf aanmaken. De viscositeit meten of de verf goed is en dan kunnen wij het gaan spuiten.

Beschrijver: Het woord gaat naar Chin. In de volgende scene heeft hij het tegen Dave. Ze staan voor een kar met onderdelen die gespoten moeten worden.

Chin: Ik werk al meer dan 25 jaar bij Coating Systems. Wij zijn een spuiterij voor industriële onderdelen.

Kun je even in de primer Intershield 300.

Beschrijver: Dave reageert op Chin.

Dave: Oké, is goed.

Beschrijver: Chin vervolgt zijn verhaal.

Chin: Maar je moet wel eventjes goed reinigen. Er mag niets binnen blijven. Je moet echt goed afblazen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Dave.

Dave: Voordat we iets doen, hebben we orders liggen. Op de orders kijken we wat voor verf erop moet. En dan kunnen we in het verfblad kijken wat voor verf het is. Dan hebben we een technische documentatie, daar staat op hoe de verf gemaakt moet worden. Soms heb je speciale lakken of gewoon normale lakken. Ligt er net aan wat de klant wil.

Beschrijver: Na Dave gaat het woord naar Chin. Chin houdt een blik verf vast.

Chin: Die mengverhouding. Dat is A4 - E4.

Beschrijver: We gaan terug naar Dave. Hij heeft het tegen Chin. Ondertussen komen Dave met zijn collega's in beeld in de kantine. Op de tafel staat een bordje van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Dave: Ik vind het fijn dat ik zo vaak heb mogen oefenen in het begin. Daaruit komt ook veel ervaring. Dat jij mij kwam helpen en daar leer ik ook heel veel dingen van.

Beschrijver: Chin reageert op Dave. De video komt aan een einde.

Chin: Dat is mooi om te horen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakkracht industrieel lakverwerker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "voert oppervlaktebehandelingswerkzaamheden uit en levert deze op", "voert opruimwerkzaamheden uit", "maakt een technisch werkplan", "voert praktische projectleiding uit", "stuurt medewerkers aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakkracht industrieel lakverwerker" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "verantwoordelijk", "flexibel", "leidinggevend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakkracht industrieel lakverwerker doe je hetzelfde werk als de industrieel lakverwerker. Je lakt, verft en poedercoat. Hiervoor gebruik jij verfspuitapparatuur. Wel werk je zelfstandiger of heb je de leiding over een team. Jij bedenkt de aanpak van het werk. Problemen los je zoveel mogelijk zelf op. Je kent de regels. Deze gaan bijvoorbeeld over: Arbo, milieu, veiligheid en kwaliteit. Meestal werk je in een speciale werkruimte. Soms werk je buiten.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.